Željko Petrović

 KARIM SAHIB Afp
RIJEČ BIVŠEG SUIGRAČA

‘Svi samo govore Dalić, Dalić, Dalić..., a nitko ne priča koliko su njih četvorica važni za njega i Vatrene‘

Sa Zlatkom Dalićem sam bio zajedno u Budućnosti, a njegovi pomoćnici su jako bitni, kaže Petrović.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. siječanj 2023. 07:00

Željko Petrović svojedobno je bio suigrač sa Zlatkom Dalićem u podgoričkoj Budućnosti, a u razgovoru za SN posebno ističe njegov stožer.

- U hrvatskim medijima nedovoljno se spominje važnost izbornikovih asistenata Olića, Ćorluke, Mandžukića i Ladića. Uz njih i trenera golmana Mrmića. Ova četvorica igrali su zajedno 400 utakmica za reprezentaciju, te imali dvije i pol tisuće nastupa na najvišoj razini. Nigdje nisam pročitao da netko kaže koliko je to značajno za Dalića. Tko je igrao zna da upravo oni razgovaraju s igračima, drugačije se ponašaju s njima, izbornik je ipak funkcija iznad i mora imati distancu. Njihov višegodišnji rad dovodi do rezultata. Premda su svi igrali na najvišem nivou ne ističu se, povučeni su i rade za dobrobit reprezentacije. Svi samo govore Dalić, Dalić, Dalić... On je učinio nešto što će ostati zapisano sljedećih tisuću godina i njega ne treba nešto posebno hvaliti, nego spomenuti ove koji tek trebaju napraviti trenerske karijere. Tipično je balkanski da ljudi misle kako asistenti samo stavljaju čunjeve, a sve ostalo radi trener. Nije to tako. To svaki trener vidi kad mu odu pomoćnici, tada mu je jasno koliko su važni. Kraj njih Dalić ima mirnoću, zna da mu ne rade o glavi, zna da su pošteni u svim aspektima, da svi zajedno rade za dobrobit reprezentacije, to je takav plus za glavnog trenera da je to nevjerojatno.

image

Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka, Ivica Olić i Zlatko Dalić

CROPIX

Prisjetio se kad je igrao s Dalićem.

- Zajedno smo bili u Budućnosti. Rekao sam mu da ne bude drugi ili treći, nego da bude prvi, ali neće me poslušati - smije se Petrović i dodaje: - Malo je podbacio, ali još je na funkciji, čudno što ga nisu smijenili što je bio samo drugi i treći, pa još stigne biti prvi.

Čujete li se s njime?

- Ne, vidio sam ga kad sam bio u Hrvatskoj, u Varaždinu na utakmicu i na rođendanu Zorislava Srebrića. Kad je došao u Podgoricu svaki je dan bio sa mnom. Uvijek sam prihvaćao mladiće sa strane, pomagao im da nauče grad, izlazio je sa mnom u kafiće, restorane... Čovjek se promijeni od tih vremena, došle su neke druge godine. Njemu je po karakteru vrlo važno što ima ljude kao što su Olić, Ćorluka, Mandžukić... Mirne glave može ići na spavanje i donositi prave odluke. (da)

Linker
19. travanj 2024 21:15