DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
INTERVJU: ANDREJ KRAMARIĆ

‘Sviđa li mi se što sjedim na klupi? Pitajte Šukera što bi on rekao! Pa i bake sa sela znaju što igram‘

‘Dobio sam najveću pohvalu u životu. Ja u Bayernu? Volio bih opet surađivati s Nagelsmannom.‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. svibanj 2021. 08:35

Andrej Kramarić najbolji je strijelac aktualne generacija Vatrenih u klupskom nogometu. Njegovih 20 golova za Hoffenheim ove sezone u Bundesligi zvoni jer prvi je Hrvat od Davora Šukera 1997. godine, kada je nosio dres Real Madrida, koji je došao do dvadesetke ili bolje od toga u ligama Petice. Kako je dao i pet pogodaka u drugim natjecanjima, cifre su još dojmljivije.

- Lijepa brojka. Sretan sam i zadovoljan. Svi to spominju, rijetko se događa, meni daje dodatno samopouzdanje, zadovoljstvo i čast. Pogotovo što sam prvi nakon Šukera koji je to napravio. Kad me se stavi u istu rečenicu sa Šukerom, ponosan sam jer kad sam bio klinac od šest godina on mi je bio najveći idol. Nikad nisam ni sanjao da ću imati statistiku u kojoj ću biti uz njega. I dalje sam motiviran, daj Bože da budu zdrave noge i glava te da tako nastavim. Sve je na meni.

Džoker? Ne čujem vas...

No, Šuker je zabijao “kao stroj” i na prvenstvima Europe i svijeta. Na Mundijalu je 1998. bio Zlatna kopačka.

- On je imao malo više minuta na terenu, ako se ne varam... - nasmijao se Kramarić.

Julian Nagelsmann kazao je da ste najbolji igrač kojeg je ikad trenirao.

- To mi je jedna od najdražih pohvala i časti koju sam mogao dobiti od jednog trenera. Govorio sam već prije tri godine da će biti najbolji trener na svijetu, a ovog časa je u top 5. Tako nešto čuti od Juliana čak je za mene bilo iznenađenje. Zahvaljujem mu se, to se ne doživi često, ako se dogodi ikad u karijeri. Bilo je izuzetno zadovoljstvo raditi s njim. Znam dobro o kakvom tipu je riječ. Zaslužio je sve što je napravio energijom, pristupom, idejama, treninzima... Po tim svim idejama najbliži je Guardioli.

Mislite da bi mogao imati jedno mjesto i za vas u Bayernu?

image
RONALD GORSIC /CROPIX Cropix

- Ne želim o tome uopće pričati. Naravno da bi bilo lijepo ponovno surađivati s njim, volio bih to. U kojem klubu i kada, vidjet ćemo... Izuzetno mi je bilo zadovoljstvo, gušt s njim raditi. Zato i govorim da će ga svi ti veliki igrači u Bayernu respektirati. Iznimno je inteligentan čovjek s nevjerojatnom energijom kakvu nikad nisam vidio kod neke osobe.

Sada je u fokusu reprezentacija. Spominjali ste da je Šuker imao u nacionalnoj vrsti daleko veću minutažu. U Rusiji ste dobili ulogu džokera, što ako bude isto? Hoćete li biti zadovoljni s time ili mislite da trebate igrati stalno u prvih 11?

- Ne čujem vas... - našalio se.

Treba li ponoviti pitanje? - prihvatili smo.

- Ne čujem baš dobro...

Ne sviđa vam se uloga džokera?

- Znao sam da to pitanje slijedi. Dao sam odgovor svojim igrama zadnjih sedam godina. Sada je moj odgovor - pitajte Šukera što bi on rekao kad zabije 20 golova u jednoj sezoni?

I da sjedi na klupi?

- Pitajte radije njega.

Znaju i bake sa sela

Jeste li razgovarali s izbornikom o vašoj ulozi u reprezentaciji?

- Nisam, pa ne mogu ništa konkretno reći... Godinama odgovaram na pitanje koja je moja najbolja pozicija, vjerojatno i bake sa sela znaju koja je moja pozicija i što igram u klubu.

Odlični ste u procjenama, kako vidite Hrvatsku na ovom prvenstvu?

- Tek sam došao u četvrtak, znam da me to volite pitati, uvijek sam u prognozama bio blizu. No, kazat ću vam kroz neko vrijeme, nakon što ispitam situaciju kod suigrača - kazao je Kramarić, da bi nastavio:

- Ako hoćete da općenito pričam, reći ću da je sve moguće, da imamo dobru ekipu s jakim potencijalom. Nažalost, Lovren je otpao ili da kažem kako je trenutačno u lošem zdravstvenom stanju. Ista stvar je kao u Rusiji, bilo bi idealno bez pritiska krenuti, gurati utakmicu po utakmicu, proći skupinu, pa je poslije sve moguće. Jasno da na terenu, kao i u životu, trebaš imati sreće. Mislim da imamo energiju da napravimo nešto, ali postoji barem pet boljih reprezentacija u Europi. Objektivno je možda tako bilo i u Rusiji... Bitno je da nam se posloži put. Euro je čak možda jači od Svjetskog prvenstva.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Možda nas podcijene

Je li među tih pet boljih od nas i Engleska?

- Je. Engleska je sigurno bolja. Usto igraju doma, nosit će ih ta dodatna energija navijača. Tu postoji jedna druga tema, a to je da je glupo kalkulirati, a ujedno i pametno. Sigurno je bolje biti drugi u skupini jer ako si prvi križaš se s jednom od tri top reprezentacije, što su Francuska, Portugal i Njemačka. Nadam se da ćemo dogurati do kraja. Ako mi nismo sada u top 5, možda će nas netko podcijeniti.

Je li zamka ukoliko izgubimo od Engleske, pogotovo višim rezultatom, da bi to moglo negativno utjecati i da bismo se teško vratili.

- Ne bih se složio. Bez obzira na prvi rezultat, Češku i Škotsku moramo pobijediti. Ne vidim razlog zašto bismo pali nakon jedne utakmice.

Mogu ostati u Hoffenheimu

U Hoffenheimu kažu da vas ne namjeravaju prodati. Pa zar misle da ćete kod njih dočekati penziju?

- To sam i ja čuo i znam. Sportski direktor Alexander Rosen je kazao da ne vidi realnim da će netko platiti potrebnu sumu novca za mene, te da im zapravo nije u interesu zaraditi na meni. U zadnjoj sam godini ugovora, uvijek sam govorio da mi je super lijepo u Hoffenheimu, pa ukoliko se nakon Eura ništa ne dogodi te ostanem, bit ću sretan. No, svi znamo što znači kad ulaziš u zadnju godinu ugovora...

Linker
21. srpanj 2024 03:08