STUART FRANKLIN Afp
OMILJEN CILJEM SVIJETA

Svjetska kampanja za ostanak Luke Modrića! ‘Don Luka, velikanu, pruži nam još malo te svoje čarolije‘

Hrvatskog kapetana veličaju novinari iz cijele Europe i ne žele njegov oproštaj od reprezentacije
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 03. srpanj 2021. 14:04

Na početku “Luka je vječni nogometni Mozart” i ocjena 7 protiv Engleske, onda “Modrićevo čudo” i ocjena 7,5 protiv Škotske pa za kraj novih 7 i “pjesnički dodiri Zlatne lopte, kapa dolje”. Tako je Gazzetta dello Sport ispratila tri od četiri nastupa hrvatskog kapetana na Europskom prvenstvu. I u posljednjem odlomku izvještaja s utakmice Hrvatska - Španjolska, nakon prenesene Modrićeve izjave “ne znam hoću li zaigrati u Kataru, moram dobro razmisliti”, autorov zaključak za sam završetak teksta:

- Hajde Luka, ako ikako možeš produlji još malo seriju svojih čarolija.

Skoro svaki tekst u svim svjetskim medijima vezan uz reprezentaciju Hrvatske na Europskom prvenstvu prožet je njenim kapetanom. Kao da se radi o nekom natjecanju u veličanju Luke Modrića, pomalo je nevjerojatno koliko ga cijene i vole. Modrić je velikan kojemu se cijeli svijet divi i kojeg bi svi ljubitelji nogometa željeli još malo gledati i u hrvatskom dresu.

- Kad je Luka Modrić izašao s travnjaka u Kopenhagenu, napravio je to pognute glave, svjestan da je njegova voljena Hrvatska ispala s Eura. Važan trenutak jer je za 35-godišnjeg veznjaka, još uvijek sposobnog igrati na najvišoj razini, to možda bila i posljednja utakmica za njegovu državu. Ako je tako, Modrić reprezentativnu pozornicu napušta kao jedan od najvećih veznjaka svoje generacije. Stavimo li sa strane Cristiana Ronalda i Lea Messija, teško je naći igrača koji uživa takav respekt diljem svijeta kao što je dugokosi Hrvat. Način na koji miluje lopte sam po sebi je umjetnost, dok je njegov opus dodavanja i sposobnost upravljanja igrom usporediva s dvojicom velikana koji su igrali prije njega, Paulom Scholesom i Andreom Pirlom. U generaciji opsjednutom statistikom, Modrić vam izaziva one neobjašnjive trnce kad ima loptu. Ako je Modriću to bila posljednja utakmica u kojoj smo ga gledali u dresu Hrvatske, hvala Luka što si nam omogućavao te neobjašnjive trnce - piše The Sportsman u velikom tekstu posvećenom Modriću u kojem se autor umjesto “thank you” potrudio baš na hrvatskom napisati “hvala”.

“Njegova” Marca posvetila mu je poseban tekst nakon oproštaja od Eura. Španjolska je pobijedila, ali našli su mjesta za pohvale hrvatskom kapetanu.

- Jako se naljutio na Rebića na kraju prvog dijela, a nakon povratka na teren, broj 10 pokušao je pokrenuti igru svoje momčadi bez gubljenja nade. Čim je utakmica završila čestitao je Španjolcima i otišao na tribinu utješiti svoju djecu. Don Luka Modrić, genij i velikan!

Linker
20. travanj 2024 14:59