Mlakar i Livaja dobro surađuju u Hajduku, no danas će biti na suprotnim stranama
 Cropix
SUPROTSTAVLJENI HAJDUKOVCI

Takav okršaj kao večeras na Poljudu se rijetko događa! U klubu skupa, u reprezentacijama razdvojeni

Sedam je godina prošlo otkad je postigao posljednje zgoditke u kockastom dresu...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. rujan 2021. 10:01

Marko Livaja i Jan Mlakar, suigrači iz Hajduka, večeras su na suprotnim stranama. Livaja u dresu Hrvatske, a Mlakar za Sloveniju. Dva igrača koji će sigurno izazivati veliku pozornost nazočnih jer rijetko se događa da dva hajdukovca igraju na Poljudu u međusobnom dvoboju svojih reprezentacija.

Mlakar i Livaja su u sličnim pozicijama u reprezentaciji, s tim da je Slovenac pet godina mlađi, s većom perspektivom glede nacionalne selekcije. Livaja je debitirao kod Dalića pred tri godine upisavši dosad ukupno šest nastupa. S druge strane, Mlakar ima četiri “kapice”, ali i jedan pogodak. Debitirao je u prijateljskoj utakmici sa Sjevernom Makedonijom (1:1) početkom lipnja, a zatim je u drugoj utakmici zabio prvijenac Gibraltaru (6:0). Livaja još čeka svoj premijerni pogodak u dresu Vatrenih i bilo bi za njega prekrasno da prvi pogodak postigne večeras na svom Poljudu. Zanimljivo je da je Livaja u mladoj reprezentaciji Hrvatske zabio tri pogotka u pet nastupa. Prvi Šveđanima, a zatim dva Englezima u play-offu u jesen 2014. godine, po jedan u svakoj utakmici. Englezima s Harryjem Kaneom u vršku napada i Butlandom na vratima.

Sedam je godina prošlo otkad je postigao posljednje zgoditke u kockastom dresu, a večeras će sigurno dobiti novu šansu. Hoće li ponovno zaigrati na poziciji prve špice kao u Bratislavi kada je zamijenio Čolaka zanimljivo je pitanje jer Livaja je polušpica, tu je njegova najbolja pozicija. Međutim, i s druge strane Matjaž Kek je koristio Mlakara češće u ulozi krila nego središnjeg napadača, što igra u Hajduku. Obojica, dakle, igraju na mjestima koje inače ne pokrivaju u klupskom nogometu, ali kako reče Livaja “tu sam na dispoziciji izborniku za njegove ideje i vizije”. Tako se ponaša i Mlakar, koji je jednom i kod Gustafssona zaigrao na krilu, u splitskom susretu s Tobolom, kada je Ljubičić igrao na poziciji “devetke”. Hajduk je slavio s 2:0 i to je ono što se pamti iz tog susreta. Zato i večeras obojica imaju isti cilj, pobjedu, odnosno, pozitivan rezultat svoje reprezentacije, pa se tek onda gleda tko je imao kakvu poziciju.

Mlakar i Livaja večeras predstavljaju opasnosti na obje strane, a status kojeg su dosegli mogu zahvaliti međusobnoj suradnji na početku sezone. I potezu sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa jer Mlakar je u Hajduk došao upravo zbog Livaje. Jasno, ne samo radi njega, ali Nikoličius je nedavno objasnio zbog čega je izbor za napadačko pojačanje ovog ljeta “pao” upravo na 22-godišnjeg Slovenca.

- Moje je razmišljanje bilo usmjereno k tome da će Mlakar dobro surađivati s Livajom.

I nije pogriješio Nikoličius. Mlakar je na startu svog igranja u Hajduku zabio tri pogotka u prvenstvu. Za dva mu je asistirao Livaja. Prvi u Zagrebu protiv Lokomotive, a drugi na gostovanju protiv Gorice. Taj susret pokazao je koliko se razumiju Mlakar i Livaja jer Slovenac je uzvratio tadašnjem kapetanu poslavši mu loptu za konačnih 3:1. Igrama u Hajduku i međusobnom suradnjom zaslužili su pozive izbornika, a večeras svoj potencijal i klasu dokazuju u “obračunu” pod različitim zastavama. Kako god bilo, Hajduk se može pohvaliti da su njegovi igrači reprezentativci u važnim ulogama.

Linker
12. travanj 2024 14:31