REUTERS/Darren Staples
SJEĆANJE NA POVIJESNI FINALE

'TAKAV SE PENAL NE SUDI U FINALU SVJETSKOG PRVENSTVA' Dalić nije skrivao nezadovoljstvo ključnim odlukama argentinskog suca

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. srpanj 2019. 12:54

Zlatko Dalić postao je “izbornik svih izbornika”, na klupi Hrvatske autorizirao je najveći uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa. Treba biti ponosan, hodati do kraja živote uzdignute glave. Ali naravno, bio je tužan nakon poraza, vidjeli smo to još na pobjedničkom postolju kad je uzimao “srebro”. Jasno je to i logično, bez obzira na velike talente koje posjeduje hrvatski nogomet, teško je povjerovati da će Hrvatska tako skoro u finale SP-a. Ovo je bila iznimna prilika. Ali dobro, da se malo našalimo u trenucima kad nam nije do šale, bili smo brončani prije dvadeset godina, sad smo srebrni, za dvadeset godina možda budemo zlatni...

Koliko su strani kolege novinari cijenili i poštovali našu reprezentaciju najbolje smo vidjeli kad smo se jučer nakon utakmice spuštali u utrobu Lužnika na press konferenciju.Svi su nam kazivali: “Šteta, ali bili ste sjajni, iako niste osvojili zlato, osvojili ste srca milijuna ljudi širom svijeta.” Lijepo je to bilo čuti od stranih kolega, leđa su nas boljela od tapšanja, ali znamo, prokleto znamo da ćemo, kada se probudimo, opet misliti o tome kako su naši nogometni superjunaci mogli do “Boginje”.

Pljusak za kraj

Konačno, tako je mislio i onaj “glavni gazda” na nebu, pustio je pljusak, najveći kad su Tricolori primali pehar, tako je i on pokazao što misli o novim svjetskim prvacima.

Zlatko Dalić je na presici opet dočekan pljeskom, možda i najvećim do sada. Jednog engleskog kolegu zanimalo je kako komentira sudačke odluke koje su po njemu bile kontroverzne kod prva dva pogotka Tricolora?

- Čestitke Francuskoj! Mi smo igrali dobro, imali punu kontrolu igre, onda je došao onaj prekid, autogol, pa se vratimo, pa onda pogodak Francuza iz penala. Nikad ne komentiram suđenje, ali mogu samo kazati da se u finalu SP-a takav jedanaesterac ne sudi! To naravno ne umanjuje pobjedu Francuske. Mi smo odigrali možda i našu najbolju utakmicu na SP-u. Tužni smo, ali moramo biti ponosni na ovo što smo napravili - kazao je Dalić.

Nakon toga dobio je pitanje ostaje li na klupi, je li spreman dalje nastaviti s reprezentacijom Hrvatske?

- Sad sam spreman na - odmor. Uzeti ću time-out, ne donosim odluke preko noći! Sad razmišljam da se sretno vratimo u Hrvatsku, te da se odmorim.

Pričao je kako je Hrvatska dosad imala sreće, a da ovog puta nije.

- Na kraju je to sve balans, nogomet. Nisam gubio nadu do četvrtoga pogotka. Međutim, moji igrači nisu posustajali. Kad je Mandžukić zabio naš drugi, tu sam se malo ponadao, ali teško se vratiti iz takvog zaostatka protiv takve Francuske. Kad primiš četiri gola, ne možeš očekivati dobar rezultat.

Što je kazao igračima nakon utakmice?

- Rekao sam igračima da smo dali sve od sebe te da moraju dignuti glavu. Da nam je netko ovo ponudio, ovo drugo mjesto, to bi za nas bilo fantastično. Ipak, ostaje žal, ali rekao sam igračima da nemamo za čim žaliti. Bili smo dostojanstveni u pobjedama, isto tako smo dostojanstveni u porazu.

Prokomentirao je i Zlatnu loptu Luke Modrića

- Ako već nismo osvojili titulu, drago mi je da Luka nagrađen, da je dobio Zlatnu loptu, posve zasluženo. To je i pohvala za cijelu momčad koja je iznjedrila Luku. Svaka mu čast.

Opet je dobio pitanje o sucu, jer su strani novinari inzistirali na činjenici da nas je sudac oštetio.

- Nemojte molim vas, ne bih komentirao. Poštujem suce, niti jednog nisam htio negativan. Tako je to on vidio. Kad je u tvoju korist, VAR je dobar, kad nije u tvoju korist, nije dobar. Ali VAR je u suštini dobar za nogomet!

Na kraju je dobio pitanje kakvu je poruku mala država Hrvatska poslala ostalim malim državama?

- Na našem busu piše, “Mala zemlja, veliki snovi”. To je poruka za sve male države, treba raditi, vjerovati i puno toga se treba poklopiti. Ali uvijek trebate imati san! Hrvatska je bila sjajna, zahvaljujem svim mojim igračima. Ponosan sam na svoje igrače, na svoju domovinu

To je bila posljednja rečenica Zlatka Dalića, a nakon nje cijela press dvorana ispratila ga je velikim pljeskom! Dalić se tada rukom primio za srce i pozdravio sve novinare.

- Ovo je sjajno. Tako mlada reprezentacija popela se na vrh. Neki su svjetski prvaci sa samo 19 godina. Finale nismo odigrali sjajno, ali smo ipak zabili četiri gola. Pobjeda nije do mene, nego do igrača, ovo sve je njihova zasluga. Ponosni smo što smo Francuzi - rekao je, pak, francuski izbornik Deschamps.

Pitana nastavio izluđivati s VAR-om

Argentinski sudac Nestor Pitana danas je 44-godišnjak i još je uvijek u akciji. Argentinac je sudio i ovog ljeta na južnoameričkom kontinentalnom natjecanju, na Copa Americi je sudio utakmicu Brazil - Bolivija u skupini, pa i četvrtfinalni okršaj Kolumbija - Čile. Ušao je Pitana u povijest na turniru u Brazilu jer je postao prvi sudac koji je uz pomoć VAR-a dosudio kazneni udarac na Copi, upravo za domaćine.

I u četvrtfinalu je Pitana bio u prvom planu. Prije početka utakmice Čileancima je i Kolumbijcima priopćio da nijedno zaleđe neće svirati bez intervencije VAR-a. Pomoćni suci uopće nisu dizali zastavice da bi označili nedozvoljenu poziciju, što je iznimno zbunjivalo nogometaše na travnjaku. Pitana i VAR, priča kojoj, očito, nema kraja...

Linker
23. travanj 2024 16:49