SRDJAN VRANCIC/CROPIX
IZBORNIK PORUČIO

‘Talijani‘ stigli bez problema! Zlatko Dalić: ‘Prvi cilj je izboriti ostanak u elitnom rangu Lige nacija‘

‘Moramo biti na sve spremni. Nismo u situaciji kao drugi da imamo veliki roster, valja nam se krpati‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. studeni 2020. 17:02

Turska je došla kao šaka u oko uoči završnice Lige nacija, ali i takve utakmice treba odraditi što bolje, s čim većim profitom ili barem sa što manjom štetom. Kad Hrvatska igra, rezultat i dojam nikad nisu nebitni, iako na dvoboju na Vodafone Areni nećemo dugo držati fokus. Jedino što izbornik pred momčad stavlja kao imperativ je da odigra angažirano i s voljom s kakvom se uvijek treba nastupiti u dresu nacionalne momčadi.

- Želimo pobijediti Tursku, kao i u svakoj drugoj utakmici, ali središnji ciljevi ove akcije su - izboriti ostanak u elitnom rangu Lige nacija te prije toga u srijedu dati šansu igračima koji manje igraju da pokažu na koga mogu računati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo - postavio je kriterije Zlatko Dalić.

Vatreni su u Istanbulu igrali samo jednom prije devet godina u play-offu za plasman na Euro i dobili 3:0. Nogometne rapsodije poželjne su što češće, iako reprizu te čudesne utakmice nitko ne zahtijeva. Potpuno su drugačije okolnosti i filozofija.

image
NIKOLA KRSTIC

Po medijima se u nedjelju podigla uzbuna oko nastupa reprezentativaca iz pojedinih talijanskih klubova, među kojima su i Inter naših Marcela Brozovića i Ivana Perišića te Genoa Milana Badelja, međutim, u HNS-u su ostali mirni. Talijanske zdravstvene vlasti izašle su sa zabranom odlaska u reprezentacije igrača iz klubova Serie A u kojima ima pozitivnih na COVID-19, međutim, dok su oni tipkali to priopćenje mnogi su već napustili Apenine i "klupske balone“. Jalov im je posao. Marcelo Brozović je u nedjelju navečer bio u Velikoj Gorici, a Milan Badelj u Zagrebu. Jedino je Ivan Perišić stigao u ponedjeljak izravno u Tursku. Otišli su glatko i lako, bez drame i napetosti, a kako su ih uopće mogli zadržati s takvim suludim zahtjevom? Hoće li im praviti probleme kod povratka, drugo je pitanje. To bi moglo ovisiti od kluba do kluba, od regije do regije, negdje nije isključeno da reprezentativcima propišu karantenu od deset dana ili kakvu kaznu.

No, kako su oni svakih nekoliko dana podvrgnuti testovima, za to realno nema nikakvog razloga.

- Momčad se okupila po planu, nije bilo problema. Što se tiče igrača iz Italije, stvorila se bespotrebna medijska panika - kazao je Dalić nakon dolaska na Bospor.

Ipak, Hrvatska je bez šestorice igrača koji su u pravilu starteri, a neće ih biti ni u Švedskoj.

- Izostaje i Dejan Lovren. Odlučili smo da ostane u Rusiji i priključi se momčadi u Splitu uoči Portugala. Kazao je da ima malih problema s tetivom, a budući da protiv Švedske ne smije igrati zbog dva žuta kartona, nije došao u Tursku. Kramarić je ranije otpao, nije spreman…. - rekao je izbornik.

Antu Rebića nije zvao jer želi da se potpuno rekuperira, Šime Vrsaljko je duže izvan utakmica, a ovom prilikom nema dinamovaca Dominika Livakovića i Brune Petkovića. Moguće je da se njih dvojica također priključe za Portugal.

Simon Sluga iz engleskog drugoligaša Lutona je tako postao prvi golman.

- Moramo biti na sve spremni i snaći se. Nismo u situaciji kao drugi da imamo veliki roster, valja nam se krpati i pokrivati. Međutim, ja sam uvijek optimist i vjerujem igračima koji su tu. Njima je to šansa da se pokažu i iskoriste svaku minutu u reprezentaciji. Što se tiče golmana nemam puno dilema. Sluga je jedini koji brani, koji je u ritmu i formi. Pokušat ćemo s Turcima dati prigodu dvojici da stanu na gol, što ovisi o razvoju događaja. Nadam se da će i Livaković uskoro biti spreman pa da nam se čak i priključi u ovoj akciji. Nećemo s time ništa žuriti jer vjerujem vratarima koji su u konkurenciji.

image
FRANCK FIFE

To su Ivo Grbić i Lovre Kalinić. Grbić je mogao ugrabiti koju minutu.

- Na poziciji napadača nema Kramarića, Petkovića i Rebića, tražit ćemo druge solucije. Tu su Budimir i Čolak, a vidjet ćemo na koji ćemo način igrati. Očekujem jako dobre odgovore - izbornikove su riječi.

Švedska je potom žarišna točka finiša Lige nacije. Nakon četiri kola Vatreni imaju tri boda, Šveđani nijedan i utakmica u subotu na Friends Areni u Solni uvelike može odrediti tko će završiti kao treći natjecanje u skupini A3, a tko zadnji i ispasti u B kategoriju. Pobjeda Hrvatske ili bod značili bi ostvarenje zadatka kojeg je izbornik stavio pred nacionalnu vrstu, a dobije li Švedska tada bi ovisilo kojim rezultatom i lako je moguće da bi se Vatreni morali vaditi protiv Portugala na Poljudu iščekujući ishod susreta Francuska - Švedska.U slučaju da su dvije momčadi poravnate odlučuju međusobni susreti kao prvi kriterij. U Zagrebu je bilo 2:1 za Hrvatsku što je minimalna prednost.

- Jedan bod nam je dovoljan, najbolje bi bilo da to bude već u Švedskoj - kaže Dalić.

Za Skandinaviju tako sprema udarni sastav o kojem vjerojatno nema velikih dvojbi. Jedino se pitamo hoće li ponoviti raspored 4-4-2 s rombom kao protiv istog rivala u Zagrebu ili igrati 4-2-3-1. Ispred golmana Sluge trebali bi biti Uremović, Vida, Ćaleta-Car i Barišić, a ovisno o sustavu igre u verziji s rombom to bi mogla biti postava iz Maksimira: Brozović, Modrić, Kovačić i Vlašić u sredini te Brekalo i Perišić u napadu, a bude li izbornik na teren poslao centarfora radi se o Budimiru. U tom slučaju vani bi ostao Kovačić.

Kako je kazao da će igrati svi, u Istanbulu valja na terenu očekivati ostalih 11 nogometaša u terenu te možda tijekom susreta i drugog vratara Grbića. Većinu od početka, pojedine tijekom susreta. Moguće je da Sluga i Uremović budu u obje startne postave, eventualno još netko...

Linker
24. travanj 2024 00:58