Izbornik Marijan Budimir

 VOJKO BASIC Cropix
BUDIMIROVA VRSTA

Teško otvaranje Eura za Male Vatrene: Hrvatska jedva spasila čistu mrežu, a ozlijedio nam se najbolji igrač

Hrvatska reprezentacija U-17 započela je natjecanje na Cipru remijem 0:0 protiv Austrije u 1. kolu skupine B
Piše: Toni RoićObjavljeno: 20. svibanj 2024. 21:44

HRVATSKA - CIPAR 0:0

LARNACA Stadion Antonis Papadopoulos. Gledatelja 300. Sudac: Jan Petrik (Češka). Pomoćnici: Podany (Češka), Talis (Izrael). Četvrti sudac: Fuxman (Izrael).

HRVATSKA: Rajić - Mikić (od 80. Kumar), Zebić, Puljić, Mandić - Pajsar (od 72. Horvat), Vojvodić, Kostelac - Vrzić (od 87. Milišić), Čović - Marić (od 72. Barić).

IZBORNIK: Mario Budimir

AUSTRIJA: Kurz - Roka, Zabransky, Dalpiaz, Sorg - Spalt - Fidjeu-Tazemeta (od 33. Moizi), Mušić (od 87. Höller), Hödl (od 75. Riegel), Ivanschitz (od 46. Maybach) - Adejenughure.

IZBORNIK: Martin Scherb

ŽUTI KARTONI: Vrzić (13 - preoštar start), Hödl (29 - simuliranje), Marić (36 - preoštar start), Čović (68 - preoštar start).


Dobar je to rezultat s obzirom na viđeno u Larnaci, ali i činjenicu nekompletnog sastava.

Hrvatski izbornik Marijan Budimir u prvoj utakmici u skupini nije mogao računati na četiri vrlo važna igrača zbog kartona. Izostali su tako najbolji strijelac u kvalifikacijama Mislav Ćutuk, odlični napadač iz Hajduka Bruno Durdov, te Dukan Ahmeti i Tomas Baković. Budimir se stoga odlučio za nešto zatvoreniju formaciju u kojoj je klasična špica bio samo Patrik Marić.

Ipak, Hrvatska je prva imala zicer za vodstvo u 6. minuti, kada je nakon pogreške kapetana Austrije Zabranskog, prema vrataru Kurzu sam zdesna krenuo Patrice Čović, ali njegov udarac s desetak metara bio je neprecizan. Pokazat će se da je to bila i jedina prava prilika u prvom poluvremenu, koje je proteklo u izjednačenoj igri u kojoj obrane nisu dopustile veće probleme za svoje vratare.

U redovima Austrije isticao se robusni napadač Adejenughure, ali zadnja linija na čelu s kapetanom Ljubom Puljićem uspjela ga je neutralizirati i izblokirati u svim pokušajima. U 41. minuti Marić je tražio kazneni udarac nakon duela sa Sorgom, ali je imao sreće da mu sudac nije pokazao žuti karton za simuliranje, što bi mu bio drugi i isključujući. Prije toga u 29. minuti za simuliranje je kažnjen Hödl nakon duela u šesnaestercu s Pajsarom. Dojam je prestrogo jer niti je glumio, niti je bilo prekršaja za najstrožu kaznu.

U drugom poluvremenu Austrijanci su bili aktivniji i bolji suparnik, a u 57. minuti sreća i vratar Antonio Rajić spasili su Hrvatsku od pada u zaostatak. Nakon kornera najprije je Sorg glavom loptu usmjerio u vratnicu, a u nastavku akcije lopte se dokopao drugi branič Austrijanaca Dalpiaz i iz blizine pucao, a Rajić je loptu odbio u drugu vratnicu. Preživjela je Budimirova momčad najteži trenutak dotad u utakmici u kojoj se teško dolazilo do prilika. U 71. minuti ozlijedio se Pajsar, koji je bio jedan od najboljih na terenu, a Budimir je povukao dvostruku zamjenu uvevši Horvata i Barića kako bi vratio ravnotežu u posjedu jer Austrijanci su bivali sve pokretljiviji i opasniji. Do kraja imali su i hrvatski kadeti nekoliko pokušaja i kornera, dok su Austrijalci u nadoknadi i treći put pogodili okvir nakon udarca Höllera, ali suci su vidjeli i zaleđe u toj akciji. Tako je rezultat ostao početni, a oslabljena hrvatska vrsta osvojila je bod.

U drugoj utakmici 1. kola ove skupine Danska je svladala Wales rezultatom 2:0, a u 2. kolu 23. svibnja Hrvatska će igrati baš protiv Danaca. U četvrtfinale će se plasirati po dvije najbolje reprezentacije iz sve četiri skupine završnog turnira na Cipru. (tr)

Linker
08. rujan 2024 01:45