HENRIK MONTGOMERY/AFP
NAJGORE IZDANJE

Teško razočaranje u Švedskoj! Vatreni izgubili i došli na korak od ispadanja iz nogometne elite

Hrvatska nogometna reprezentacija izgubila je od Švedske s 2:1 u Solni u utakmici Lige nacija
Piše: Sportske novosti, Davorin OlivariObjavljeno: 14. studeni 2020. 17:00

ŠVEDSKA - HRVATSKA 2:1 (Kuluševski 36', Danielson 45+2' / Danielson 82'-ag)

ŠVEDSKA (4-4-2) Olsen – Lustig, Lindelöf, Danielson, Bengtsson – S. Larsson, Olsson, Ekdal, Forsberg – Berg, Kuluševski (od 74. Claesson).

IZBORNIK: Peter Wettergren

HRVATSKA (4-2-3-1) Livaković – Uremović (od 41. Juranović), Ćaleta-Car, Pongračić (od 77. Melnjak), Barišić – Modrić, Kovačić (od 78. Rog) – Brekalo (od 77. Petković -), Vlašić, Perišić – Budimir (od 63. Pašalić).

IZBORNK: Zlatko Dalić.

Sudac: Daniel Siebert; Pomoćnici: Seidel, Fortyn. Četvrti sudac. Schröder (svi Njemačka).

Žuti kartoni: Ćaleta-Car (35 – prekršaj), Brekalo (68 – preoštar start), Ekdal (88 - prekršaj)


Golove za Švedsku zabili su Dejan Kuluševski (36) i Marcus Danielson (45+2), koji je u 82. minuti pogodio i u vlastitu mrežu za 2-1.

Hrvatska je izgubila od Švedske, pred ispadanjem je iz elite Lige nacija! Ali, sve se, naravno, još može promijeniti u posljednjem kolu, ono će odlučiti. Autogol Danielsona u samom smiraju utakmice ipak je donio nadu, izgubili smo istim rezultatom kojim smo pobijedili u Maksimiru, sad smo u međusobnim utakmicama izjednačeni sa Švedskom.

image
Hrvatska protiv Švedske
SOFASCORE
Statistike omogućio: Sofascore

Žalosno, tužno su izgledali Vatreni na sjeveru Europe. Pogotovo u prvom poluvremenu, Bilo je to sigurno jedno od najgorih 45 minuta Hrvatske posljednjih godina. Baš ono ispod svake kritike. Bez obzira na izostanke, Hrvatska tako jednostavno ne smije izgledati. Prije utakmice je izbornik Dalić kazao kako njegova vrsta neće igrati na bod, kalkulirati, međutim izgledalo je upravo tako. Posje˝d lopte prepušten je Šveđanima, oni su napadali, a naši su se uglavnom branili i čekali neku priliku iz tranzicije igre. Bilo je zaista neobično vidjeti da ne baš maštoviti Skandinavci vode igru protiv doprvaka svijeta...

image
HENRIK MONTGOMERY/AFP

Hrvatska reprezentacija nije mogla organizirati niti jednu smislenu akciju, sve to skupa izgledalo je pomalo nadrealno, ta naša nemoć baš je pikala oči. Već na samom početku Šveđani su imali prvu priliku, Kuluševski je najednom ostao sam u srcu našeg šesnaesterca, pucao je desnom nogom s nekih dvanaest metara, ali Livaković je obranio. Ipak je Kuluševski ljevak, desna noga mu nije jača strana. No, uskoro je Livaković saznao kako mu radi ljevica, s njom je zabio prvi pogodak za domaćine. Nakon te prve šanse, Švedska je uskoro imala i drugu. Po istoj špranci, u samoj sredini šesnaesterca ovoga puta je sam ostao Forsberg, ali i njegov udarac s visine bijele točke zaustavio je Livaković. Istina, udarac je bio poprilično slabašan, podosta kilav, ali je naglasio propusnost naše obrane. U petnaestak minuta Šveđani su dva puta sami parkirali u srcu našeg šesnaesterca, što je ipak nedopustivo.

image
CLAUDIO BRESCIANI/AFP

Dalić se sigurno odlučio da zatvoreniju varijantu zbog činjenice da je momčad primala jako puno pogodaka, ali niti takav stil igre nije donio neki napredak, neslavno je propao. Vatreni su zadnji put završili utakmicu bez primljenog pogotka protiv Mađara u Splitu, prije godinu dana. Ružno zvuči, zar ne? Naši su prvi udarac u okvir vrata švedskog vratara uputili nakon dvadesetak minuta igre, pucao je iskosa Brekalo, a dvije minute kasnije iz daljine je pokušao Perišić, ali Olsen je obranio. Nešto kasnije je iz slobodnog udarca pokušao Forsberg, ali je Livaković opet obranio. A kad ne ide, onda ne ide, nesreće stižu jedna za drugom. Prvo je Duje-Ćaleta Car zaradio žuti karton, pa je otpao za utakmicu s Portugalom u Splitu, a onda je zbog ozljede, čini se, zadnje lože iz igre morao izaći Uremović umjesto kojeg je ušao Juranović. I za kraj toga groznog poluvremena primili smo pogodak nakon kornera praktički u zadnjoj sekundi.

image
HENRIK MONTGOMERY/AFP

U drugu dionicu Vatreni su ušli ipak s mnogo više htijenja i želje za kontrolom igre, pokušavali su napasti, preseliti igru pred i u šesnaesterac domaćina. Djelovali smo u tim trenucima nešto bolje, ali šansi za pogotke nije bilo. Dapače, Šveđani su mogli do trećeg pogotka. Prvo je šansu imao Ekdal nakon brze tranzicijske akcije, sa sedam-osam metara je debelo promašio. Ubrzo nakon te prilike domaćin je imao još jednu s visine šesnaesterca Forsberg je pucao preko grede.

Pred sam kraj Šveđani su si zabili sami, Danielson je sam pogodio svoju mrežu, a u posljednjoj minuti utakmice veliku šansu promašio je Vlašić.

Skupina 3

Portugal - Francuska 0-1 (Kante 53)
Švedska - HRVATSKA 2-1 (Kuluševski 36, Danielson 45+3 / Danielson 82-ag)

LJESTVICA:
1. Francuska 5 4 1 0 8-3 13
2. Portugal 5 3 1 1 9-2 10
3. HRVATSKA 5 1 0 4 6-12 3
4. Švedska 5 1 0 4 2-8 3

Posljednje kolo - 17. studenog:
HRVATSKA - Portugal (Split)
Francuska - Švedska (Saint Denis)

Kako su padali golovi

1:0 - Kuluševski (35)

Kuluševski je primio loptu u našem šesnaestercu, uspio je dobiti duel s Kovačićem, othrvao mu se i onda ljevicom kroz noge Pongračiću poslao loptu u suprotni Livakovićev kut.


2:0 - Danielson (45)

Larsson je izveo korner, hrvatska obrana je zaspala, Danielson je skočio i glavom loptu pospremio u mrežu.


2:1 - Danielson (80-ag)

Na centaršut Barišića skočio je Ivan Perišić, zahvatio je loptu glavom, ona je u glavu pogodila Danielsona i završila u mreži.


90+3' - Završila je utakmica u Solni. Švedska je pobijedila 2:1. Vatreni su si ovim porazom jako zakomplicirali situaciju i sa Švedskom će se do zadnje minute zadnjeg kola voditi mrtva utrka za ostankom među elitom.

90+3' - Oštar udarac Vlašića, ali švedski vratar je siguran.

90+'1' - Igrat će se tri minute nadoknade.

89' - Velika prilika za Vlašića nakon povratne lopte Juranovića, ali nije ju uspio dobro poklopiti.

82' - GOOOL! Hrvatska je smanjila na 2:1. Bio je to autogol Danielsona koji je uspio zbuniti svog vratara nakon udarca Perišića. Može li se Hrvatska do kraja u potpunosti vratiti u igru i doći do toliko važnoga boda?

image
Danielson autogol, grafika
SN

77' - Trostruka izmjena kod Hrvatske. Petković Melnjak i Rog ulaze, a izlaze Kovačić, Pongračić i Brekalo.

image
CLAUDIO BRESCIANI/AFP

75' - Može li Hrvatska zabiti makar i počasni gol na ovoj utakmici i unijeti malo dramatike u završnici?

68' - Novi žuti karton za Hrvatsku. Opomenut je sada Brekalo.

67' - Švedska opet prijeti, a dojam je da domaćini lakoćom prolaze kroz hrvatsku obranu. Opalio je sada Forsberg, ali njegov je udarac neprecizan.

63' - Izmjena kod Hrvatske. Pašalić je sada zamijenio Budimira. Nešto ranije Švedska je imala veliku priliku za 3:0, ali Ekdal srećom po Vatrene nije bio precizan.

60' - Hrvatska sada traži jedanaesterac nakon navodnog igranja rukom u šesnaestercu, ali sudac se nije oglasio. VAR Hrvatskoj u ovoj utakmici ne može pomoći.

51' - Ubacivanje Modrića iz kornera, ali nema hrvatskih igrača u skoku i Šveđani se s lakoćom brane.

46' - Krenulo je drugo poluvrijeme. Dalić se u svlačionici nije odlučio za izmjene.

45+2' - GOL! Švedska vodi 2:0, zabio je Danielson glavom nakon asistencije iz kornera Larssona. Slabo je reagirala hrvatska obrana kod ovog prekida, a to ju je koštalo novog primljenog gola. Livaković je u ovoj situaciji bio nemoćan. Ostaje za vidjeti može li Dalić na poluvremenu u svlačionici 'probuditi' hrvatske igrače.

image
Danielson, gol za 2:0, grafika
SN

41' - Sada je i službeno, Juranović je na terenu zamijenio ozlijeđenog Uremovića.

40' - Nova loša vijest za Hrvatsku. Za zadnju ložu uhvatio se Uremović i Dalić će, prema svemu sudeći, morati posegnuti za izmjenom. Očekuje se ulazak Juranovića.

36' - GOL! Kuluševski je zabio i Švedska vodi 1:0. Odhrvao se Kovačića, prebacio si na ljevicu i lijepim prizemnim udarcem savladao Livakovića.

image
Kuluševski, gol Hrvatskoj
SN

35' - Duje Ćaleta-Car sada je zaradio žuti karton, što znači da će propustiti utakmicu u Splitu.

31' - I opet je Švedska ta koja je opasnija. Nakon ubačaja Kuluševskog za udarac se izborio Bengtsson. Odapeo je jako, ali lopta je otišla visoko preko gola.

image
HENRIK MONTGOMERY

28' - Treća dobra obrana Livakovića. Opasno je zapucao Forsberg iz slobodnog udarca s više od 20 metara, ali hrvatski vratar bio je na pravom mjestu.

image
HENRIK MONTGOMERY/AFP

26' - Hrvatska je u ovim trenucima preuzela inicijativu i posjed lopte nakon početne bolje igre Šveđana.

24' - Hrvatska je na udarac čekala 22 minute, a onda su uslijedila dva u tri minute. Sada je ljevicu okušao Perišić, ali opet je obranio švedski vratar.

22' - Prvi udarac Hrvatske u okvir gola. Na udarcu se okušao Brekalo koji je pucao iskosa s lijeve strane kaznenog prostora, ali Olsen na vratima nije imao većih problema. U Solni je u ovim trenucima 7 stupnjeva Celzijusevih i u zraku je velika vlaga.

16' - Nova prijetnja Švedske pred golom Livakovića. Pucao je sada Forsberg prizemno s vrha kaznenog prostora, ali hrvatski vratar opet je siguran.

13' - Hrvatska je sada zaustavila lijepu akciju Švedske, a u nastavku se obranila i nakon kornera.

10' - Švedska se u prvih desetak minuta igre nametnula posjedom lopte, a imala je i dosad najbolju priliku na utakmici preko Kuluševskog.

6' - Švedska je sada opasno zaprijetila nakon pogreške hrvatske obrane. Pucao je opasno Kuluševski, ali je Livaković bio na pravom mjestu i sigurno je obranio.

2' - Lijepa akcija Hrvatske, lopta je došla do Vlašića na rubu kaznenog prostora koji je imao priliku za udarac, ali se umjesto tog rješenja on nažalost odlučio za dodavanje petom koje je završilo kod švedske obrane.

1' - Počela je utakmica na Friends Areni u Solni.

20.35 - Luki Modriću ovo će biti 132. nastup u dresu Vatrenih. Nakon večeras će ga još dva nastupa dijeliti od izjednačavanja rekorda Darija Srne (134).

19.30 - Potvrđena je i postava Švedske koja će istrčati protiv Hrvatske: Olsen; Lustig, Lindelöf, Danielson, Bengtsson; S. Larsson, Olsson, Ekdal, Forsberg; Berg, Kuluševski

19.20 - Sada je i službeno potvrđen sastav Hrvatske za Švedsku koji su Sportske novosti ranije otkrile: Livaković - Barišić, Ćaleta-Car, Pongračić, Uremović - Kovačić, Modrić - Vlašić, Brekalo, Perišić - Budimir

18.50 - Hrvatska protiv Švedske uvjerljivo vodi u međusobnim omjerima. Hoće li večeras dodatno popraviti tu statistiku?

image
Švedska vs Hrvatska
SOFASCORE

Grafiku je omogućio: SofaScore

18. 40 - Saznali smo postavu Hrvatske za večerašnji ogled Lige nacija protiv Švedske. Pogledajte za koju se jedanaestoricu odlučio izbornik Zlatko Dalić.

image
postava Vatrenih za Švedsku
SN

Utakmica Švedske i Hrvatske počinje u 20.45, uskoro će biti i službeno objavljene startne postave, a prema zadnjim informacijama hrvatski izbornik Dalić dvije dvojbe u ekipi riješit će na način da startaju Ante Budimir i Marin Pongračić.
Nakon što je u petak navečer bilo objavljeno da Marcelo Brozović ima koronavirus i neće igrati, Dalić je morao odlučiti hoće li staviti drugog veznjaka i igrati u rasporedu 4-4-2 s rombom, kako je očito zamišljao strategiju za ovaj susret ili će ubaciti u igru centarfora i postaviti ekipu u rasporedu 4-2-3-1. Prema informaciji koju imamo igrat će Budimir.

Pitanje je bilo i u obrani, hoće li od početka na terenu biti Pongračić ili Juranović, a taj je na kraju Pongračić. Marin nije igrao službenu utakmicu od 27. lipnja. Ne računajući ulazak za Wolfsburg na jednu minutu protekle nedjelje s Hoffenheimom.

Linker
22. travanj 2024 05:42