PATRIK STOLLARZ Afp
JOSIP BREKALO ZA SN

‘To kako igra Mislav Oršić me samo motivira da budem bolji! A bakljadu s Maksimira sam pratio uživo...‘

Wolfsburgov ofenzivac nakon kratkotrajnog ‘nestanka‘ ponovno je vrlo važna karika Vukova
Piše: Igor KrištaforObjavljeno: 22. ožujak 2021. 09:02

Wolfsburg igra izvrsnu sezonu, treći je na tablici Bundeslige, a u kakvoj je formi i koliko je zadovoljan on sam, pitali smo Josipa Brekala.

- Jako se veselim reprezentaciji s obzirom da se radi o kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Od velike je važnosti da odmah u ove tri utakmice pokažemo da smo mi ti koji trebamo osvojiti skupinu. Prvi susret sa Slovenijom je najteži. Što se mene tiče, mislim da sam u odličnoj formi. U zadnje dvije utakmice opet sam ušao u početnu postavu, taman pred reprezentaciju. Hvala Bogu da sam se uspio izboriti za poziciju. Neke stvari su se za mene prije toga nesretno odvile, ali tako to bude u sportu. Trener je zarotirao ekipu i baš kad sam ispao iz rotacije, napravili su niz od osam utakmica bez poraza u prvenstvu i Kupu, od toga su dobili čak sedam i to tako što u nijednom od tih nastupa nisu primili gol. Razumljivo, nije imao potrebu ništa mijenjati. Igralo je istih 11. No, čekao sam šansu, radio i uspio se vratiti - kaže Brekalo.

Pomogao mu je i Andrej Kramarić jer njegovim pogotkom Hoffenheim je matirao Wolfsburg 2:1 i nanio mu prvi poraz u prvenstvu nakon dužeg vremena, nakon toga je trener Oliver Glasner vratio Josipu mjesto u startnoj postavi.

- S trećom pozicijom smo svi u klubu jako zadovoljni. Iskoristili smo na najbolji mogući način lošije sezone klubova koji su po imenu ili kvaliteti ispred nas kao što su Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen, možda i Borussia Mönchengladbach…Iznenađenje smo za sve, moram priznati i za nas. No, to nije slučajno zato što smo odlično organizirani, jako teško primamo golove. Čvrsti smo defenzivno, a napadački uspijemo doći do prilika, igramo baš natjecateljski i momčadski zrelo.

Još bi bilo bolje da ste u tome imali glavnu ulogu. Ima još vremena do kraja sezone…

- Naravno, duga je sezona. Do kraja je osam utakmica. Za mene je bilo jako bitno da ostanem fokusiran i spreman. Kad sam dočekao šansu zabio sam odmah u prvom nastupu, i u drugom smo ponovno pobijedili, bio sam odličan protiv Werdera. Osjećam se izvrsno, idealno za dolazak u reprezentaciju. Nadam se da ćemo u ove tri utakmice u kvalifikacijama isto tako imati uspjeha, da ću još poboljšati formu i potom jednako nastaviti u klubu te dočekati Euro u najboljem mogućem izdanju.

Što ćete poručiti Daliću na okupljanju?

- Apsolutno sam spreman i za reprezentaciju sto posto na raspolaganju. Bez ikakvih kalkulacija. To je jedino ispravno.

Koliko bodova bi vas zadovoljilo u ogledima sa Slovenijom, Ciprom i Maltom?

- Jedino se možemo i smijemo zadovoljiti s devet bodova. S obzirom na našu kvalitetu, na reprezentaciju koju imamo, to je realno i to mora biti naš cilj. Naravno da se nikoga ne smije podcijeniti. Nešto će se u Ljubljani pitati i Slovence, oni se također žele plasirati na Svjetsko prvenstvo, a igraju doma. Bez obzira što neće biti navijača dat će sve što mogu da nam pokušaju oduzeti koji bod, možda nas i pobijediti. Ipak, mi smo bolji i ako uđemo koncentrirani i pravi u susret, naše su šanse za uspjeh veće.

Na kraju smo ga pitali što kaže brat Filip, junior Dinama, kako su proslavili pobjedu nad Tottenhamom. Dojurio je na stadion…

- Zajedno sa suigračima iz juniora stigli su na stadion. Bila je velika euforija, zvao me je video-callom, pratio sam uživo taj vatromet i bakljadu. Mogu samo čestitati Dinamu na povijesnom uspjehu. Ući među osam u tako jakom natjecanju, protiv takve momčadi, u teškoj situaciji kad si vani izgubio 2:0, bez tog gostujućeg gola koji počesto zna biti prednost, to je fantastastično.

Kako će biti s Villarrealom?

- To je protivnik po mjeri. Među osam nema lakih. Dinamo pokazuje već nekoliko sezona da su puno konkurentniji, da su ozbiljna ekipa koja ima kvalitetu da odlučuje utakmice. To su na najbolji mogući način demonstrirali Mislav, a prije toga Petko… Dinamova je velike snaga što osim jake ekipe ima i individualnu kvalitetu. Ponekad je to ključno u susretima na ispadanje. Odlučuje inspiracija pojedinca. Villarreal je ozbiljna momčad, najviše zato što ima Unaia Emeryja koji je navikao osvajati Europsku ligu sa Sevillom. Stručnjak je za to. Neće biti jednostavno, ali Dinamo ima šanse.

Mislav Oršić vam pojačava reprezentativnu konkurenciju u napadu, na krilu?

- To je točno. Jako mi je drago za svakog našeg reprezentativca da je u odličnoj formi i igra izvrsno. To mi je samo dodatan impuls da i ja igram što bolje. Zdrava konkurencija te tjera da budeš bolji. Što se Mislava tiče, presretan sam kao navijač Dinama kako je odigrao i kakve golove zabio.

Transfer? Razmislit ću koje su opcije najbolje

Kazali ste da ćete spremni dočekati Euro, a je li u planu ljetni transfer? Ugovor vam istječe za dvije godine.

- Razmislit ću koje su opcije najbolje. Prvi je cilj da budem što bolji na Euru. Nadam se da ćemo tamo napraviti pravi rezultat i da ću ja dati prilog tome. Potom ću vidjeti što je najbolje. S druge strane, Wolfsburg ima odličnu sezonu i vjerojatno će se plasirati u Ligi prvaka… Sve je otvoreno.

Sloveniju neće biti lako dobiti

Slovenci su uvijek “nabrušeni“ kad igraju protiv Hrvatske.

- Na prvi pogled izgleda kao da smo glavni favoriti za osvajanje prvog mjesta u skupini, ali tu utakmicu neće biti lako dobiti. Sve su ekipe odlično organizirane, a i teže je ući u dvoboj kad si favorit. Protivnici se povuku i nije ih nekad jednostavno probiti. Nadam se da ćemo se znati nositi s ulogom favorita, a teren je jedino mjesto da to dokažemo.

Linker
30. travanj 2024 06:43