Dragan Matic / CROPIX
POVRATAK REKORDERA

TO NEMA NITKO NA SVIJETU: HRVATSKOJ SE VRATIO VELIKAN ZA MUZEJ! 'Za reprezentaciju sam debitirao prije nego što se on rodio, a sad igramo zajedno

POVRATAK REKORDERA Nekadašnji dugogodišnji kapetan Roko Ukić (35) u reprezentaciji je od 2002. do 2017. odigrao 207 utakmica i nastupio na 10 velikih natjecanja
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 07. veljača 2020. 17:25

Kvalifikacije za Eurobasket 2003. donijele su reprezentativni debi Roka Ukića, koji je pod Nevenom Spahijom na gostovanju u Makedoniji zaigrao za Hrvatsku dva tjedna prije 18. rođendana. Da bi ovaj tjedan, dvije i pol godine nakon što je odigrao posljednju utakmicu u najdražem mu dresu, stigao poziv izbornika Veljka Mršića za utakmice u kvalifikacijama za Eurobasket 2021. Osamnaest godina kasnije...

- Ma, mene triba u muzej stavit - nasmijat će se Ukić, danas 35-godišnji playmaker francuskog drugoligaša Antibesa.

- Iskreno, malo čudno mi je bilo otvoriti mail iz Saveza, dvije i pol godine nisam dobio poziv izbornika, a moram reći da sam se ugodno osjećao dok sam čitao. Iako je sve išlo u tom smjeru, odnosno Veljko mi je odavno najavio da će me pozvati.

Roku reprezentacija Hrvatske znači - barem tako on kaže - puno više no što bilo tko misli.

- Ne mogu istaknuti bilo što kao poseban motiv za povratak. Više je tu nekakvih malih motiva. Recimo, u prošlom ciklusu je bilo puno polemika oko mog neigranja, i sam sam bio kritičan prema selekciji, a sad kad je za izbornika došao novi čovjek, koji misli da mogu pomoći, ispao bih licemjeran da se ne odazovem. Dalje, reprezentacija čini veliki dio moje karijere, u njoj sam “ostavio kosti” i uvijek kad vidim barem jedan posto šanse za nekakav rezultat, meni je to dovoljno da igram.

Zagreb, 090915.
Arena Zagreb, Lansite.
Utakmica 4. kola C skupine Eurobasketa 2015 izmedju Nizozemske i  Hrvatske.
Na fotografiji: Dario Saric, Roko Leni Ukic, Krunoslav Simon.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ne želim ružan kraj

Utakmice protiv Švedske u Draženovu domu i sljedeća u Nizozemskoj bit će ujedno test za ljeto i splitske kvalifikacije za OI na kojima ćemo biti u punom sastavu.

- Domaćinstvo tog turnira znači da ponovo imamo šansu za OI, a ma kolika ona bila, meni je to dovoljno da se reaktiviram. Kao i činjenica da mi je reprezentativna karijera zaključena prilično ružno, dosta toga je ostalo nedorečeno pa sam sretan zbog prilike da to ispravim.

Iz reprezentacije s tog posljednjeg Eurobasketa na ovom popisu Veljka Mršića su samo Filip Krušlin, Darko Planinić i Kruno Simon, koji će biti na raspolaganju samo za drugu utakmicu.

- Iako s većinom nikad nisam igrao u istoj momčadi, osim dvojice ili trojice igrača, sve ostale poznajem prilično dobro jer smo se dosta puta susretali na parketu. Ne mislim da će s te strane biti bilo kakvih problema, vjerujem da ćemo kroz tih nekoliko treninga u Zagrebu pohvatati konce, odigrati kako treba i da će se pokazati kako sve ovo ima smisla. Dolazim jer želim pomoći i to je sve, ne mislim da će se mojim dolaskom nešto dramatično promijeniti na bolje.

Iako će biti nekoliko debitanata, momčad ni u kojem slučaju nije mlada.

- Imamo dosta iskusnih igrača, što je jako važno s obzirom na to da nema puno vremena za uigravanje.

Najmlađi na popisu Roko Prkačin nije se ni rodio kad mu je imenjak i skorašnji suigrač debitirao za Hrvatsku.

- Sjećam se da je stari Prka tih dana čekao rođenje sina.

Spahija me ubacio

Dogodilo se to šest dana nakon pobjede Hrvatske u Makedoniji.

- Igrao je u toj utakmici i Mula, koji je sada pomoćni trener. Na drugoj strani su pak bili Petar Naumoski i Vrbica Stefanov, a mene je Spahija ubacio u igru bez obzira na to što je cijelo vrijeme bio egal. Za Makedoniju je igrao i Kenyon Jones, koji je nekoliko godina kasnije preminuo od srčanog udara.

U međuvremenu je Roko promijenio 14 klubova, a u dresu s nacionalnim grbom postao je nedodirljivi rekorder po broju nastupa, nadmašio baš Nikšu Prkačina s čijim će sinom sad također zaigrati.

- Uglavnom, kad sam ja igrao za reprezentaciju, LeBron James je još bio u srednjoj školi.

Celje, Slovenija, 080913.
Arena Zlatorog.
Europsko prvenstvo u kosarci 2013.
Veceras se igra utakmica skupine C izmedju reprezentacija Slovenije i Hrvatske.
Na fotografiji: Bojan Bogdanovic i Roko Ukic slave pobjedu.
Foto: Ales Fevzer / CROPIX
Ales Fevzer / CROPIX
Na fotografiji: Bojan Bogdanović i Roko Ukić slave pobjedu.

Skautirao Švedsku

Nevjerojatno, ali potpuno istinito s obzirom na to da je Ukićev vršnjak draftiran sedam mjeseci kasnije.

Okrenimo se mi onome što nas čeka u drugoj polovici veljače jer u Francuskoj je skauting Šveđana i Nizozemaca već napravljen...

- Poznate su mi obje reprezentacije jer u Antibesu igram s Viktorom Gaddeforsom, koji dolazi u Zagreb sa Švedskom pa sam ga malo “ispipao” posljednjih tjedana, a Nizozemci su mi poznati jer ih je barem polovica igralo još na Eurobasketu u Zagrebu i još sam gledao naše utakmice s njima u prošlim kvalifikacijama.

Za Švedsku u Zagrebu sigurno neće igrati euroligaši Jonas Jerebko, Marcus Eriksson i Jeffrey Taylor, ali i bez njih neće biti bezazlen protivnik Hrvatskoj.

- Imaju tri igrača s ozbiljnom minutažom u ACB ligi (Borg, Czerapowicz, Magarity), Ludvig Hakanson je prošle sezone igrao u Estudiantesu, a sad je kod Tabaka u Zielonoj Gori, tu je još Massamba, ovaj moj igra dobro... Smiješno mi je uopće govoriti da ih ne smijemo podcijeniti jer nije dobro ako to treba naglašavati. Kako mi nakon svega bilo koga možemo podcijeniti!? Mogu pobrojati tisuću razlog zbog kojih nemamo pravo na tako što - zaključio je Roko Ukić.

Linker
03. svibanj 2024 23:19