BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
BITKA ZA EURO

‘To pitanje treba postaviti treneru Reala, a ne hrvatskom izborniku! Dalić je sve napravio savršeno‘

Negdašnji Vatreni, a danas treneri, iznose svoje poglede pred start Hrvatske u kvalifikacijama za EP
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 25. ožujak 2023. 07:47

Subotnjim okršajem s Walesom, Hrvatska kreće u nove kvalifikacije za nastup na završnici Eura, koji će se održati sljedeće godine u Njemačkoj. Izravno sudjelovanje na Euru izborit će po dvije najbolje plasirane selekcije iz svake skupine, a Hrvatska je smještena u kvalifikacijsku skupinu D, zajedno s Turskom, Walesom, Armenijom i Latvijom. Stoga smo uoči kvalifikacijskog starta razgovarali s trojicom naših bivših reprezentativaca, Igorom Pamićem, Jerkom Lekom i Zoranom Vulićem.

Pamić je najprije rekao:

- Iako mnogi očekuju da ćemo se bezbolno plasirati na Euro, moram podsjetiti da je naša nacionalna vrsta poznata po tome da u kvalifikacijama sama sebi nerijetko zakomplicira život. No, nadam se da su ta vremena ipak iza nas, ova je naša momčad puna kvalitete, pa vjerujem da ćemo ovaj put izbjeći razne šokove, te da ćemo i na travnjaku potvrditi status velikog, papirnatog favorita u skupini - optimistički kaže Pamić.

image

Igor Pamić

MARIO TODORIC/CROPIX Cropix

Nastavlja sljedećim riječima...

- Uz sav respekt prema svim suparnicima, ne vidim tko bi nam to mogao “podmetnuti nogu” u skupini! Ne bih, dakle, nikoga izdvajao kao posebno teškog suparnika jer sam siguran da je Hrvatska bolja od svake momčadi u ovoj skupini, kvalitativno smo znatno iznad svih ostalih. Teško je sad reći koliko bi nam bodova trebalo za plasman na Euro, to je u ovom trenutku nemoguće predvidjeti, međutim, jasno je da ova Hrvatska protiv svakoga, u svakoj utakmici, mora ići po sva tri boda. Možda će biti potrebno osvojiti manje bodova nego inače, budući da smatram kako ni jedan od suparnika u skupini neće imati kontinuitet pobjeda kojim bi mogao ugroziti našu vrstu.

Opet možemo daleko

Plasira li se Hrvatska na Euro, može li u Njemačkoj napraviti još jedan veliki rezultat? Primjerice, ući u polufinale?

- Ovi su dečki pokazali da mogu baš sve, pravi su majstori za turnirski način natjecanja! I budemo li kompletni, budu li nam najbolji igrači u željenoj formi, siguran sam da Hrvatska opet može otići jako daleko. Ali, prođimo najprije kvalifikacije, pa ćemo onda razgovarati o završnici Eura - smatra Pamić, koji je sad trener četvrtoligaša Karlovca.

image

Jerko Leko

DAMIR KRAJAC Cropix

Na klupi drugoligaša Jaruna je Jerko Leko, još jedan bivši hrvatski reprezentativac. Uoči kvalifikacijskog starta, Leko kaže:

- Malo je vremena prošlo od SP u Kataru i najviše me zanima s kakvom će energijom naša selekcija ući u novi kvalifikacijski ciklus. Ne bismo si smjeli već na početku zakomplicirati situaciju i izbornik Zlatko Dalić sigurno je to imao na umu sastavljajući popis igrača za dvoboj s Walesom. Na startu moramo biti u pravom izdanju i ovo će biti istinski test za lipanjsku završnicu Lige nacija - kaže Leko.

Je li Dalić pozvao sve najbolje igrače na koje može računati ili je možda nekoga izostavio?

- Uvijek se može razgovarati o nekim imenima. No, ne bih želio kao trener komentirati odluke drugoga trenera. Dalić zna što mu treba u ovom trenutku i na temelju toga je i sastavljao popis, stoga su u Splitu svi igrači za koje je Dalić procijenio da su trenutačno najbolji. Doista ne bih želio komentirati popis na način da je tu trebao biti “Marko, a ne Ivan”, oni koji su pozvani svakako zaslužuju biti u reprezentativnoj svlačionici.

Treba li u ovim kvalifikacijama dozirati igru našega kapetana Luke Modrića? Kvaliteta i doprinos momčadi nikad nisu bili upitni, ali godine jure...

- S Modrićem bi Dalić morao biti vrlo oprezan i vjerujem da bi doziranje njegovih nastupa svakako bilo dobro. Lukin je entuzijazam neograničen, ambicija je golema, ali želimo li ga imati na pravoj razini u završnici Lige nacija trebalo bi misliti na to da se sačuva njegova svježina. Ne u smislu da uopće ne igra, ali svakako se mora pronaći način da ga se sačuva. Uostalom, Luka je dovoljno iskusan igrač i sigurno će se o svojim nastupima dogovarati s izbornikom. I u moje igračko vrijeme bilo je takvih slučajeva, dogovarali smo se tko će igrati cijelu utakmicu, tko prvih sat vremena, tko će ući u zadnjih pola sata... Vjerujem da će slično biti i s Lukom, sve ćemo, uostalom, vidjeti po minutaži koju će naš kapetan imati - govori Leko.

image

zoran VuliĆ

TOM DUBRAVEC Cropix

Proći neokrznuto

Iskusni trener Zoran Vulić uživa u Splitu čekajući novi posao. I ne krije optimizam uoči kvalifikacijskog starta za Euro:

- Ako mi, koji smo treći na svijetu, nemamo pravo na optimizam, pa tko ga onda može imati? Apsolutni sam optimist, izbornik Zlatko Dalić sve je dosad napravio savršeno, ma nemam riječi kojima bih opisao njegov dosadašnji rad na izborničkoj klupi. Stoga nemamo razloga ni za kakvu sumnju uoči novog natjecateljskog ciklusa, imamo momčad koja dokazano pripada svjetskom vrhu. Istina, momčad se mijenja, ali vidjeli smo i u Kataru da se to nije osjetilo na igri i rezultatima jer je ta smjena generacija odlično napravljena. Unatoč optimizmu mora se istaknuti da je oprez uvijek potreban. Nogomet nudi svakome priliku za pobjedu i uđe li favorit opušteno u utakmicu može mu se svašta dogoditi. No, vjerujem da će ova naša momčad od prve minute biti maksimalno ozbiljna, te da će neokrznuta proći ove kvalifikacije. Kvalitetu za novi plasman na veliko natjecanje definitivno imamo - smatra Vulić.

A tko bi Hrvatskoj mogao napraviti najviše problema u ovoj skupini?

- Sami sebi! Kao i uvijek, sami sebi... Nitko nam od ovih suparnika ne bi smio napraviti neki problem, sve će, na svakoj utakmici, poglavito ovisiti o nama.

A je li ovo popis najboljih igrača koje Hrvatska trenutačno ima?

- Uvijek će biti diskusije oko jednoga ili dvojice igrača. Nekima je simpatičniji Mate, drugima Jure, u narodu će se uvijek o tome razgovarati. No, gledajući sa strane struke, nemamo apsolutno nikakvo pravo sumnjati u Dalićev odabir. Sve ovo što je dosad napravio daje mu veliki kredit, napravio je velike stvari i ne bismo sad smjeli tražiti nekakvu “dlaku u jajetu” tamo gdje to uopće nije potrebno.

Kakvo je vaše mišljenje o možebitnom doziranju igara kapetana Luke Modrića?

- To se pitanje treba postaviti treneru madridskog Reala, a ne hrvatskom izborniku! Više ga treba dozirati u Realu, u kojem igra barem jednom svakoga tjedna. A u nacionalnoj vrsti igra svakih nekoliko mjeseci. Real dobro radi s Lukom, trener Carlo Ancelotti mudro dozira njegovu minutažu i to je svakako dobro i za Hrvatsku, u kojoj Modrić uvijek mora biti stožerni igrač i protiv sam toga da se dozira njegova minutaža u nacionalnom dresu.

Povijesni rezultati

Izbori li Hrvatska nastup u završnici Eura, može li za godinu dana u Njemačkoj opet napraviti veliki rezultat, kao na posljednja dva SP?

- Daleko je to, treba najprije proći kvalifikacije, pa tek onda govoriti o tome što se može napraviti u Njemačkoj. Sigurno je da moramo vjerovati u ovu našu momčad, koja nas je dosad oduševljavala i napravila je uistinu povijesne rezultate, ma možda ni sami igrači još nisu svjesni što su zapravo napravili u posljednje vrijeme. Normalno je da će biti oscilacija i u ovom kvalifikacijskom ciklusu, bit će boljih i lošijih utakmica, ali tako je to u nogometu. I ne smijemo nakon jedne slabije partije ili negativnog rezultata izgubiti vjeru i optimizam, ova reprezentacija zaslužuje u svakom trenutku maksimalnu potporu - rekao je Vulić.

Tko će biti najbolji igrač Hrvatske u kvalifikacijama za Euro u Njemačkoj?

Pamić: Luka Modrić.

Leko: Mateo Kovačić.

Vulić: Luka Modrić ili Ivan Perišić.

PITANJE No.2

Tko bi vam igrao centarfora protiv Walesa?

Pamić: Marko Livaja.

Leko: Bruno Petković (da je zdrav) ili Marko Livaja.

Vulić: Marko Livaja.

PITANJE No.3

Koga biste stavili na desno krilo?

Pamić: Sve ovisi o taktici...

Leko: Ivana Perišića.

Vulić: Sve ovisi o taktici...

PITANJE No.4

Koji bi hrvatski igrač mogao bljesnuti u ovim kvalifikacijama?

Pamić: Josip Šutalo.

Leko: Petar Musa.

Vulić: Josip Šutalo.

PITANJE No.5

Tko će izboriti plasman na Euro iz skupine D?

Pamić: Hrvatska i Turska.

Leko: Hrvatska i Turska.

Vulić: Hrvatska i – baš me briga! Hajde, stavite Tursku...

Linker
26. travanj 2024 03:53