EVA MANHART Afp
NIJE PRVI PUT

To što se Modriću sada događa, u Realu zovu - ‘Virus FIFA‘: Ovo je prava istina o stanju hrvatskog kapetana

Da se sutra igra finale Liga prvaka ili finale Mundijala, igrač s takvim tegobama mogao bi igrati
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 30. rujan 2022. 08:09

Svaki onaj koji bolje poznaje Luku Modrića zna da bi on igrao i cijelu trening-utakmicu u kampu Reala ili reprezentacije. Svi unutar vatrenog tabora znaju da se Modrić, ako nema zdravstvenih tegoba, nikad ne štedi i da bi uvijek igrao. Više su time opterećeni njegovi treneri, Carlo Ancelotti i Zlatko Dalić, koji ga više-manje pokušavaju nagovoriti da malo smanji gas. I...

- Znam da njemu nije pravo kad ga izvadim i u 85. minuti. Uvijek želi igrati, takav je. No, moramo voditi računa o doziranju snaga...

Tako je Carlo Ancelotti pojašnjavao više puta od početka ove sezone svoje viđenje statusa Luke Modrića u Realu, gdje hrvatskog maestra jako paze. Jesu li u Valdebebasu ljuti na Hrvatsku jer im se Modrić vratio sa zamorom mišića u predjelu aduktora? Upravo zbog Modrićevih čvrstih stavova oko igranja uopće, a pogotovo oko reprezentativne karijere, nema izljeva nezadovoljstva prema Zagrebu. Vjerojatno su to u Realu prihvatili kao standard još od vremena težih mu ozljeda (s Italijom, puknuće tetive mišića, četiri i pol mjeseca pauze) s reprezentacijom i nešto lakših tegoba s mišićima u par navrata.

image
JOE KLAMAR Afp

Virus FIFA

Oni to zovu “Virus FIFA”, pa kako su im praktično većina igrača reprezentativci (Belgija, Njemačka, Brazil, Urugvaj, Francuska, Hrvatska, Španjolska...), svjesni su rizika ozljeda i nemogućnosti da na to utječu.

Kod Luke Modrića se zapravo ne radi o ozljedi, nego jednostavno o zamoru mišića. Nije prvi put da mu se to dogodilo u sferi aduktora (i lani krajem kolovoza), koji se nakon intenzivnijeg rasporeda igranja i posljedičnih napora upale. Jedina nužna reakcija je odmor.

Da se sutra igra finale Liga prvaka ili finale Mundijala, igrač s takvim tegobama mogao bi igrati, naravno, jer je super važna utakmica. Rizik ozljede se povećava, ali je razumljivo da je težina uloga takva da se u taj rizik ulazi. Kako Real Madrid odlično napreduje u ovoj prvoj fazi sezone, a ima i širi izbor rješenja na klupi, sasvim je jasno da je Carlo Ancelotti sa zdravstvenom službom i Modrićem utvrdio hodogram prema super važnoj utakmici s Barcelonom, 16. listopada na Bernabeu (16.15 sati).

Kapetan Vatrenih preskočit će nedjeljni domaći dvoboj s Osasunom reprezentativnog mu suigrača Ante Budimira, potom i prvi od dva uzastopna meča sa Šahtarom, 5. listopada u Madridu. S Getafeom će tri dana kasnije, u predgrađu Madrida, Modrić najvjerojatnije ući s klupe u nastavku utakmice, da bi se 11. listopada u Poljskoj, sa Šahtarom, startom u prvoj postavi pripremio za El Clasico...

Nužna pažnja

Da se na Modrića jako pazi u Realu ukazuje i prvih devet utakmica sezone (šest u prvenstvu, dvije u Ligi prvaka, jedna u Superkupu), u kojima je sedam puta bio starter, a dva je puta u tzv. lakšim utakmicama ušao u drugom dijelu. U svim nastupima Ancelotti ga niti jednom nije ostavio na terenu svih 90 minuta! To, naravno, nije baš uvijek razveselilo Modrića, koji je čak gunđao u povratku na klupu na jednoj od utakmica, ali je Ancelotti odmah objasnio da je to zbog poštede i mnoštva utakmica koje slijede.

- Najviše me brine kako će se igrači vratiti sa SP-a, koji se igra na pola sezone. To je nešto posve novo i morat ćemo voditi računa kako prebroditi taj izazov.

Zlatko Dalić je najsretniji kad mu je Modrić na terenu, no i on vodi računa o “minutama” kapetana. U osam reprezentativnih nastupa u 2022. godini Modrić je samo tri odigrao 90 minuta, i to u Parizu u lipnju, te sada s Dancima i Austrijancima. U tri je ušao u drugom dijelu, a u dva navrata je zamijenjen.

Asketski ritam

Prema Modrićevim riječima, dobro mu je došlo da osjeti napor i ritam 90 minuta utakmice u svrhu pripreme za vrlo intenzivan period koji slijedi u klubu i reprezentaciji...

Kako ga paze Ancelotti i Dalić, tako i on još više pazi sam na sebe. Ne samo kroz dodatne treninge, koji služe (i) za programirana istezanja, balans mišićne strukture i prevenciju, nego i kroz gotovo asketski mu životni ritam izvan treninga.

U tom skupu pristupa krije se “tajna” njegove nogometne-fizičke vitalnosti, kao što u očitom uživanju u igri izvire njegova tehnička nadahnutost. Dakle, svi su akteri njegove priče sa svoje strane učinili potrebno da Hrvatska i Real imaju ovakvog razigranog Modrića. Svaki zamor ili neka ozljeda nisu stoga nužna posljedica odveć naglašenog tereta godina, nego uobičajene nuspojave profesionalnog nogometa.

Pogotovo u krešendu broja nametnutih utakmica i smanjivanja vremena oporavka u do kosti zgusnutim terminima...

Nema logike da u Interu budu bjesni zbog Brozovićeve ozljede

Gunđanja iz Intera u pravcu izbornika Zlatka Dalića, na temu uzroka Brozovićeve ozljede, nisu baš neposredno primijećena u medijima. Više su to navodi nekih kroničara, koji su određenu brigu za izostanak super važnog igrača u Interu protumačili kao "bijes".

Nema ni logike da u Interu budu bjesni. Kad se analizira eksploatacija hrvatskog veznjaka u klubu, doći ćemo lako do zaključka da ga Inter nimalo ne štedi. U prošloj sezoni startao je u svih 40 nastupa i praktično igrao (prosjek 86 minute) sve dok ne bi osjetio mišić lista. I ove sezone, u Interovih devet nastupa, pet je puta bio starter, a u ostalim utakmicama dobio je nešto manje minuta zbog doziranja u oporavku. Zbog ozljede lista, što se Brozoviću u tri navrata dogodilo u posljednje dvije godine, u ožujku je preskočio gostovanje Hrvatske u Kataru. Imao je "presing" u lipanjskom turnusu Lige nacija, s četiri nastupa od 90 minuta u deset dana, ali nakon toga bio je na ljetnom odmoru...

Brozović je u sedam i pol godina u Interu preskočio tek 29 utakmica, od čega deset zbog mehaničkih ozljeda (lom prsta noge, distorzija gležnja) i koronavirusa. Najveći izostanak bio je jednom četiri utakmice, sve ostalo jedan-tri nastupa. Zato je od siječnja 2015. odigrao 300 utakmica za Inter (40-45 prosjek) i to većinom u maksimalnoj minutaži.

To je sve O.K. jer Inter ga plaća, i to odlično, ali Brozović na najbolji način to uzvraća na terenu. Pritom je Hrvatska samo njegov plus i njihova dobit jer Brozović je prerastao u jednu od najboljih "šestica" svijeta. (rm)

HRVATSKA NA SP

23. studenoga 2022.

Maroko - Hrvatska

27. studenoga 2022.

Hrvatska - Kanada

1. prosinca 2022.

Hrvatska - Belgija

MODRIĆ OD LIPNJA DO DANAS

U LA LIGI 6 OD 6

- u 6 dosadašnjih utakmica ima i svih 6 nastupa, odradio je za Real Madrid 372 minute od mogućih 540

U LIGI PRVAKA 2 OD 2

- u 2 dosadašnje utakmice upisao je i 2 nastupa, odradio je za Real Madrid 161 minutu od mogućih 180

U SUPERKUPU 1 OD 1

- u utakmici protiv Eintrachta iz Frankfurta startao je za Real i na terenu bio 67 minuta

U LIGI NACIJA 6 OD 6

- u 6 utakmica počev od lipnja ima i svih 6 nastupa, odradio je za Hrvatsku 426 minuta od mogućih 540

Linker
27. travanj 2024 06:08