Problemi za Zlatka Dalića, kao uostalom i za sve izbornike na europskom tlu
 AFP
TEŠKA VREMENA

Totalno ‘prepolovljeni‘ Vatreni! Dalić nakon vijesti iz Italije: Svu trojicu očekujem u Istanbulu

Izbornik danas okuplja momčad koju očekuju tri utakmice u kratkom razdoblju
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. studeni 2020. 22:56

Hrvatska reprezentacija okuplja se u ponedjeljak u Istanbulu, gdje će i trenirati od 18 sati po lokalnom vremenu (16 sati po hrvatskom). Na letu iz Zagrebu u deset ujutro bit će stručni stožer i nekoliko nogometaša, kao i ljudi iz HNS-a, dok će većina reprezentativaca stići u najveći turski grad izravno s destinacija na kojima borave.

Zlatko Dalić prvo je napravio popis sa 23 imena, ali i dodatnu listu pretpoziva na kojoj su bila osmorica. U međuvremenu, poznato je da u Istanbul neće doći Andrej Kramarić, Dominik Livaković i Bruno Petković. Zasad je ostavljeno otvorenim da se možda Livaković i Petković priključe naknadno za utakmicu s Portugalom u Splitu, iako je pitanje koliko je to realno.

No, u nedjelju predvečer talijanski su mediji objavili kako će utakmice protiv Turske, Švedske i Portugala Vatreni odraditi i bez Ivana Perišića, Marcela Brozovića te Milana Badelja, kojima su lokalne zdravstvene vlasti u Milanu i Genovi zabranile odlazak na okupljanje reprezentacije. Razlog je činjenica što igrači Intera, baš kao i Fiorentine, Genoe, Lazija, Rome i Sassuola, moraju biti u karanteni nakon što se u njihovim svlačionicama pojavio koronavirus.

- Nemam nikakve infromacije o toj zabrani talijanskih vlasti, nitko od te trojice igrača nije mi javio da ne može doći, sve ih očekujem u ponedjeljak u Istanbulu, rekao je Dalić za SN nakon vijesti iz Italije.

Golemo povjerenje

Izbornik je na glavni popis uvrstio i petoricu: Lovru Kalinića, Josipa Juranovića, Marina Pongračića, Tomu Bašića i Antonija Čolaka. Pritom je zanimljiva situacija s Lovrom Kalinićem, vratarom premierligaša Aston Ville koji devet mjeseci nije odigrao službenu utakmicu otkako je prekinuto francusko prvenstvo, gdje je branio za Toulouse, te Marinom Pongračićem, stoperom Wolfsburga, koji se oporavio od mononukleoze i vratio se na teren nakon više od tri mjeseca.

Njihovim uvrštavanjem na popis Dalić im je doista ukazao golemo povjerenje i pružio ruku u trenutku kad im nije lako. Očekujući da će za njih doći bolji dani. Pritom Pongračić još nikad nije bio na okupljanju reprezentacije, iako se više puta našao na listi kandidata, no otpadao je u zadnji čas. Prvi put je pozvan Toma Bašić.

Ante Rebić upisan je također među pretpozivima, no njega Dalić ipak nije aktivirao. Dao mu je vremena da se u Milanu potpuno spremi za nastavak sezone, budući da je duže izbivao. Zbog ozljede lakta Rebić je preskočio i listopadske dvoboje Vatrenih, ali vratio se i igrao za Crveno-crne.

Dakle, od bitnih igrača će sigurno izostati Kramarić, Livaković, Petković, Rebić i Vrsaljko, kojeg duže nema, i ovo bi trebala biti zadnja akcija na kojoj ga neće biti. Od proljeća i starta kvalifikacija za SP očekuje ga se ponovno u nacionalnom dresu. Međutim, nije isključeno da tijekom ponedjeljka dođe vijest o još kojem izostanku iz reprezentacije!

Prva utakmica s Turskom igra se u srijedu u 18.45 po našem vremenu, što je u Istanbulu 20.45. Prijateljskog je, pa čak i revijalnog karaktera. U njoj će izbornik dati šansu igračima iz drugog plana, a i provjerit će neke stvari koje još želi vidjeti. Budući da u Švicarskoj, u susretu slične vrste, nisu igrali Oršić i Čolak, ima logike da i oni ovaj put dobiju određenu minutažu. Od golmana jedino Simon Sluga brani u klubu drugog razreda engleskog nogometa Lutonu, dok Ivo Grbić dosad nije debitirao za Atletico Madrid. Redovito sjedi na klupi… Dakle, Sluga bi trebao prvi među vratnice.

Bez forsiranja

Na stadionu Bešiktaša Dalić neće forsirati pojedine od glavnih aduta, jer njih čekaju dva susreta Lige nacije sa Švedskom i Portugalom (možda priliku dobije Lovren, koji Švedsku preskače zbog kartona). Činjenica je da su Vatreni pretrpjeli udarce i što se tiče čuvara mreže i vođe napada. Koga li će uopće poslati u špicu? Ne samo u Istanbulu, nego i u dva važnija dvoboja.
Izbornik u kadru ima dvojicu igrača iz turske lige, Domagoja Vidu i Darija Melnjaka, koji će turskom sastavu izbornika Senola Gunesa susresti svaki po jednog klupskog kolegu. Najviše suigrača vidjet će Domagoj Bradarić, koji bi opet trebao dobiti šansu.

S njim u Lilleu igraju trojica bitnih Turaka - Zeki Celik, Yusuf Yazici i Buruk Yilmaz. Naravno, i Turska će vjerojatno kalkulirati sa sastavom za ovu utakmicu. Njoj slijede ogledi s Rusijom i Mađarskom, u kojima trebaju osigurati ostanak u B kategoriji, jer u prva četiri nastupa skupili su tek tri boda. Lošija je Srbija sa dva, dok Rusija ima osam, a Mađarska sedam.

Druga utakmica Vatrenih sa Švedskom igra se u Solni 14. studenoga, a treća s Portugalom u Splitu 17. studenoga. Obje u 20.45. Već bi u ponedjeljak HNS mogao objaviti da će splitski dvoboj biti bez prisustva gledatelja.

Mateo Kovačić će biti na raspolaganju za ovu akciju

Mateo Kovačić priključit će se reprezentaciji bez obzira što je u subotu morao zbog ozljede napustiti teren tijekom premierligaške utakmice njegova Chelseaja i Sheffield Uniteda (4:1).

Hrvatski veznjak odigrao je vrlo dobro na Stamford Bridgeu, asistirao za jedan gol Lampardove momčadi, ali je 20 minuta prije kraja utakmice morao napustiti travnjak jer je dobio udarac u gležanj. Ipak, nije riječ ni o čemu ozbiljnom, te će Kovačić biti na raspolaganju izborniku Zlatku Daliću. (do)

Linker
27. travanj 2024 11:51