Ivan Klasnić
 PIXATHLON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
IVAN KLASNIĆ ZA JL

‘Tražim nove Rakitiće, Petriće, Klasniće... A ova Hrvatska ima čudo od igrača, gol će ga uskoro pomaziti‘

‘Najbolje bi funkcionirao iza nekog gol-igrača, a može biti najbolji i u suradnji s još 2 ofenzivca‘
Piše: Tomislav Juranović/JLObjavljeno: 08. listopad 2021. 14:09

Ako "vatreni" tragaju za "killerom", onda nema bolje nego se obratiti "Killeru" samom. Ivan Klasnić, danas 41-godišnjak, u klupskoj je karijeri zabio 150 pogodaka u 451 nastupu, u reprezentaciji je poentirao 12 puta u 41 utakmici.

Za početak, ipak, valja pitati - kako zdravlje?

- Osjećam se baš top, odlično, nikakvih problema, hvala Bogu. Ostao sam u nogometu, bavim se skautingom, postao sam agent, i sada diljem Njemačke i okolnih zemalja, ali i po Hrvatskoj, tražim nove Rakitiće, Petriće, Klasniće - otvara "brifing" s Jutarnjim Klasnić, koji živi i radi u Hamburgu. I smije se...

Ima li ih?

- Ima, ali ne bih sada o imenima, ispast će da se reklamiram. Kada bude vrijeme, doznat ćete sve. No, činjenica je da me taj posao veseli i ispunjuje, vjerujem da ću u njemu biti uspješan i imati dobar nos.

image
Ivan Klasnić
FREDRIK VON ERICHSEN/AFP/PROFIMEDIA

Napadački arsenal reprezentacije ima baruta, ali mu, barem je takav dojam, nedostaje glavni "hitman"...

- Istina je da trenutačno nemamo klasičnu "devetku" u momčadi, no to je, uostalom, i trend općenito u svijetu nogometa; tek su rijetke prave špice, klubovi i reprezentacije to nadoknađuju igrom cijele momčadi. Ono što se može zaključiti, jest činjenica da im to mahom polazi za rukom. Stoga, za početak, ne bih stvarao velike brige oko "vatrenih".

Kako vidite ofenzivnu liniju?

- Gledam je kroz okvir cijele momčadi, ona nije odvojena enklava. Imamo vrlo dobar defenzivni dio, a čudesni vezni red. Uz te dvije komponente, prema naprijed imamo igrača koji kvalitetom, unutar određenih taktičkih okvira, mogu kreirati opasnosti i zabijati. Dokazuje to i kvalifikacijski ciklus, u kojem plovimo prema Kataru, bez previše stresa, suvereno, i siguran sam da ćemo tako i okončati. Veseli me, primjerice, Perišić, koji u suradnji s Kramarićem, pa Brekalom, Vlašićem, Pašalićem i drugima, ponajviše vezom može biti prevaga u bilo kojem trenutku.

Spomenuli ste Kramarića, šefa Hoffenheima, kojem, eto, u reprezentaciji ne ide gol već godinu dana...

- Krama je čudo igrač, no Krama nije "devet", on je "devet i pol". Najbolje bi funkcionirao iza nekog gol-igrača, ali s obzirom da ih nema, ali uvjeravam vas da će ga, ili ih, uskoro biti, može biti najbolji u suradnji s još dvojicom ofenzivaca, te stalnom promjenom pozicije, smjerova, izlazaka u dubinu... Ovih godinu dana, pritom, nije realno, Krama je odličan napadač i gol će ga uskoro pomaziti, zato jer igra s respketom prema lopti i igri, a to je najvažnije.

image
Andrej Kramarić
TOM DUBRAVEC/ CROPIX

"Devet i pol", je, zapravo, i Petković, premda statura sugerira drugačije?

- Istina. Nisam ga previše gledao u HNL-u, ali ono što sam vidio u majici Hrvatske, daje za pravo da je to dečko koji, kad je pravi, ima mjesta u reprezentaciji, te ujedno može biti itekako od pomoći. No izbornik to najbolje zna.

"Killer", dakle, u ovom času nema nasljednika?

- Nema. No to nije bitno iz aspekta moga ega. Može biti svatko, a ne mora biti nitko. Neka novi "Killer" bude cijela momčad, ja sretan i zadovoljan.

A on je - zadovoljan.

- Gledam i druge reprezentacije, i nitko ne briljira u kontinuitetu, svi prolaze kroz padove prije nego što se opet podignu. Kada gledam Hrvatsku, nemam pravo biti nezadovoljan. Plasman u Katar glavni je cilj, a pogled u roster, koji još uvijek obogaćuje magični Modrić, čini me optimistom. Imamo tu božanstvenu vezu s Brozom, Kovom i Lukom, imamo i klince koji dolaze, one još mlađe koji se nameću.

Linker
25. travanj 2024 04:12