Marko Arnautović u Osijeku na utakmici Hrvatske i Austrije

 VLADO KOS Cropix
PRVI STRIJELAC SERIE A

Tražio ga je Manchester United, jedini je mangup u reprezentaciji, a protiv Hrvatske bi mogao ispisati povijest

Koliko je opasan demonstrirao je u Gradskom vrtu kad je u 41. minuti pobjegao Brozoviću i Ćaleti-Caru
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 25. rujan 2022. 15:08

"Igramo s Hrvatskom kod kuće i želimo pobijediti. Bit će to vrlo teška utakmica, oni su viceprvaci svijeta i u momčadi imaju superzvijezde."

Rekao je to Marko Arnautović nakon austrijskog poraza od Francuske (0-2) na Saint-Denisu, a uoči okršaja s „vatrenima“ na Ernst-Happel stadionu. Istom je prilikom svojim suigračima poručio da nipošto ne spuštaju glave. Za njega smo poprilično sigurni da neće spustiti glavu jer je to nespojivo s njegovim karakterom i igračkim profilom. Među, mahom, odmjerenim i pitomim austrijskim reprezentativcima, Arnautović iskače kao jedini izraženi „mangup“ i lider. Osim toga, on je i njihov najopasniji pojedinac, te bi ga u nedjelju valjalo posebno držati na oku. Ako, naravno zaigra, jer posljednje informacije govore da je upitan za ovaj ogled i da će njegov nastup ovisiti o tijeku oporavka.

image

Marko Arnautović u Osijeku na utakmici Hrvatske i Austrije

VLADO KOS Cropix

Koliko je opasan demonstrirao je početkom lipnja u Osijeku kad je u 41. minuti utakmice pobjegao Brozoviću i Ćaleti-Caru, te s vrha šesnaesterca sjajnim udarcem pogodio desni kut Ivušićevih vrata. Najavio je tako mrzli tuš kojim su Dalićevi odabranici bili okupani do kraja susreta. Iako je to ostala jedina austrijska pobjeda u ovosezonskom izdanju Lige nacije, dok je naša reprezentacija dvaput pobijedila Dansku i jednom Francusku, te preporođena zasjela na vrh skupine, Rangnickovu momčad, a osobito Arnautovića, nipošto se ne smije podcijeniti. Kvaliteta i momentum neupitno su na našoj strani, uz ogroman motiv u vidu povijesnog plasmana na Final Four, ali sve je to potrebno, kao i uvijek, potvrditi i na terenu.

image

Marko Arnautović u Osijeku na utakmici Hrvatske i Austrije

VLADO KOS Cropix

O Arnautovićevoj napadačkoj klasi, odnosno formi u kojoj trenutno uživa, najbolje svjedoči činjenica da je, nakon sedam odigranih kola, najbolji strijelac Serie A - ispred Cire Immobilea, Oliviera Girouda i Dušana Vlahovića. Od ukupnih sedam pogodaka njegove Bologne – on ih je postigao šest. Za Arnautovićeve se usluge donedavno intenzivno zanimao i Erik ten Hag, koji ga je vidio kao predvodnika Unitedovog napada, ali se od transfera odustalo uslijed pritiska navijača „crvenih vragova“. Prethodno je već boravio na Otoku i ostavio značajan trag u Premier ligi. Od 2013. do 2017. nosio je dres Stokea (145 utakmica, 26 golova, 32 asistencije), a od 2017. do 2019. West Hama (65 utakmica, 22 gola i 12 asistencija), i u tom razdoblju redovito zadavao glavobolje obranama iz najjačeg razreda engleskog klupskog nogometa.

image

Marko Arnautović u dresu Bologne

ALESSIO MARINI Nurphoto Via Afp

Za austrijsku reprezentaciju debitirao je u listopadu 2008. godine i od tada do danas postigao 33 pogotka, te pridodao 25 asistencija. U uvodno spomenutoj utakmici Lige nacija protiv Francuske, Arnautović je upisao svoj 103. nastup za Austriju i tako izjednačio rekord Andreasa Herzoga po broju nastupa za nacionalnu selekciju.

Shodno tome, ukoliko nastupi u okršaju s Hrvatskom, upisat će 104. nastup za reprezentaciju, prestići Herzoga i postati apsolutni rekorder. Osim toga, trenutno je treći na vječnoj ljestvici austrijskih strijelaca s 33 gola. Ispred njega su Hans Krankl (34) i Toni Polster (44), što znači da će na Prateru ganjati i drugu poziciju u tom redoslijedu.

Ipak, čvrsto vjerujemo da će njegovi planovi najzad biti grubo razbijeni na hrvatskim obrambenim bedemima, a da će nedjeljnu utakmicu u Beču, osim po osobnom rekordu, zapamtiti prvenstveno po nogometnoj lekciji koju će Dalićevi odabranici očitati njemu i njegovim suigračima.

Linker
18. travanj 2024 14:31