DAMIR KRAJAC Cropix
NOVI KRAH

Treba li se Šimunić ovoga puta bojati reakcije iz HNS-a? Ta njegova reprezentacija zaista je posebna priča

Hrvatska nogometna reprezentacija do 19 godina starosti ponovno je ostala bez plasmana na EP
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. ožujak 2023. 04:57

Opet ništa od Europskog prvenstva za hrvatsku selekciju U-19, izborniku Josipu Šimuniću nikako da krene...

Ta hrvatska juniorska reprezentacija igra na turniru elitnog kola u Portugalu, a svaku nadu je izgubila već nakon dva kola. U prvom je poražena od Češke s 1:3, u drugom je remizirala sa Švedskom 1:1, pa je tako brod s pozivnicom za EP otplovio, posljednja utakmica s domaćinom Portugalom nema više nikakvog značaja.

Karlovački šok

Dobro, možda će sad neki ispaliti onu poznatu floskulu “u ovim kategorijama nije bitan rezultat, već razvoj igrača”. S njom se ne slažemo, rezultat ne može biti nebitan, a konačno, kako će se razvijati igrači ako uzastopno ne nastupaju na europskim prvenstvima, ako ne igraju protiv ponajboljih reprezentacija Starog kontinenta, ako svoju priču uvijek završavaju u kvalifikacijama?

A Josipu Šimuniću kao izborniku i njegovim dečkima tog godišta to se događa drugi put zaredom, dva puta ispadaju u elitnom kolu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Prošli put se to dogodilo na domaćem terenu u Karlovcu. Tada smo bili posljednji u skupini u društvu Rumunjske, Islanda i Gruzije!? Pobijedili smo samo Island (2:1), a poraženi smo od Rumunja (1:2) i Gruzijaca (0:1).

Bio je to pravi šok jer upravo smo organizacijom elitnog kola u Hrvatskoj željeli izboriti nastup na Europskom prvenstvu.

Šimunić je nakon tog ostao izbornik selekcije, u HNS-u ga nisu željeli dirati, imali su u njega povjerenja. Hoće li biti istog mišljenja i nakon novog posrtanja i neodlaska na Euro? To ćemo vidjeti uskoro. Inače, ta U-19 reprezentacija zaista je posebna priča.

Priča se ponovila

Eto, niti u svom petom uzastopnom pokušaju neće igrati na Europskom prvenstvu, zadnji nastup ostaje onaj iz 2016. u Njemačkoj.

Inače, Šimunić je izborničku poziciju preuzeo od Ivana Gudelja prije četiri godine. Prošao je prvi dio kvalifikacija u jesen 2019. godine, no elitna runda zakazana za 2020. je otkazana zbog koronavirusa, uostalom, kao i kompletne kvalifikacije za EP 2021. Nova generacija igrača rođenih 1. siječnja 2003. i kasnije u studenom 2021. godine pobijedila je Gibraltar i Armeniju, te remizirala sa Škotskom. No, u elitnoj rundi je zakazala. Sad se opet ponovila ista priča.

Prošle su se prve kvalifikacije, pobjedama nad Izraelom (3:0) i Farskim otocima (6:0), te porazom od Finske (1:2), ali kad je došlo elitno kolo, zapelo se i ispalo.

Traže se odgovori

Istina, nisu na Euro do 19 godina išle ni generacije u kojima su, primjerice, nositelji igre bili Niko Kranjčar, Luka Modrić ili Mario Mandžukić, ali nakon dva uzastopna ispadanja zaista ostaje gorak okus, pelin u ustima, svakako i stoga što su baš u ovoj generaciji igrači Hajduka, dečki koji su se plasirali u polufinale Lige prvaka mladih.

Kako to Hajdukovi mladići sjajno igraju i pobjeđuju velike europske klubove u toj generaciji, a reprezentaciji ne ide? Gdje je kvaka? Možda će na to trebati odgovoriti Josip Šimunić nakon povratka iz Portugala...

Linker
28. travanj 2024 05:42