Foto: Damir Krajac / CROPIX
BUDUĆNOST REPREZENTACIJE

TRENUTAK KOJI NE ŽELI NITI JEDAN NAVIJAČ VATRENIH SVE JE BLIŽE, ALI DALIĆ JE MIRAN Znamo koji je naš zadatak! Bitno je biti spreman kada se to dogodi!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. ožujak 2020. 08:59

Liga nacija opet će biti spektakularna, Portugal i Francuska vjerojatno su najteži mogući suparnici, europski i svjetski prvak, samo od Švedske bi se našlo zahtjevnije rješenje za rivala Hrvatske. Skupina C najjače je što nogomet nudi za reprezentativnu jesen 2020. godine. Niti jedna druga nema toliku koncentraciju rezultata zadnjih godina.

Danas o tradiciji možemo govoriti kao nemilom pratitelju, Portugal i Francuska su među rijetkim nacionalnim vrstama koje Hrvatska nikad nije svladala, obje nam masno duguju s posljednje kontinentalne i svjetske završnice, međutim već prije Euro s njima igramo prijateljske utakmice, a velika je mogućnost da se s nekim sučelimo i na lipanjsko-srpanjskom turniru. Momčad Zlatka Dalića ima priliku graditi novu povijest.

U prvi ciklus Lige nacija Hrvatska je ušla u okovima Rusije, u nijednim času nije nudila najbolje od sebe iako je do kraja ostala u igru. Izbornik je tražio svježa igračka rješenja, a konačan rezultat nikoga nije uzdrmao. UEFA je pomogla da ostanemo u eliti i ovaj put treba demonstrirati više, Dalić je istog časa najavio:

- Idemo probati osvojiti prvo mjesto.

Drugo UEFA-ino natjecanje svakim će ciklusom dobivati na rejtingu, sjajno bi bilo naći se među četiri najbolja, a tko je kadar “preplivati“ Portugalce, čak i bez Cristiana Ronalada koji nije igrao 2018. pa je teško vjerovati da će ove godine i Tricolore, može i podignuti pobjednički pehar. Ligi nacija sudbinski je namijenjena uloga premosnice, od sreća ili trauma velikog turnira, odlazaka pokojeg starijeg igrača do inicijacije za nove ljude. To će još jednom proći Vatreni, ali poučeni iskustvima možda zrelije. Pristup i motiv uvjetovat će sigurno i rezultat na EP-u.

BUDAPEST, HUNGARY - MARCH 24: Head coach Zlatko Dalic of Croatia reacts during the 2020 UEFA European Championships group E qualifying match between Hungary and Croatia at Groupama Arena on March 24, 2019 in Budapest, Hungary. (Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images)
Laszlo Szirtesi/Getty Images / Laszlo Szirtesi Getty Images
Zlatko Dalić

- Prošli put napravili smo djelomičnu rekonstrukciju momčadi i ovom prilikom to će biti šansa da se neki nametnu - jasan je Dalić.

Izbornik nije dao konačan odgovor hoće li i ujesen voditi Vatrene, no mogao bi ostati, to je realno. Ugovor mu istječe krajem Eura, od HNS-a bi bilo logično da mu kao znak povjerenje odmah ponudi novi. Iako Dalić ističe da mu papir nije bitan i bit će vremena da se sve riješi na ljeto. On ima takav kredit i rejting da samo o njemu može i smije ovisiti ima li entuzijazma za još dvije godine. Neovisno o rezultatu na EP-u. Opet, odbio je neke lukrativne ponude, a zacijelo će ih biti još. Na pitanje bi li volio voditi Vatrene u novom ciklusu Lige nacija, odgovorio je:

- Zašto ne, ali nikad nemoj unaprijed reći bit će ovako ili onako. Vidjet ćemo što će vrijeme donijeti. Što je tiče planova prvo je turnir u Kataru, pa Europsko prvenstvo. Nakon toga ćemo riješiti kako dalje. Korak po korak.

Luka Modrić napunit će 9. rujna 35 godina, sam će kazati može li još dvije i pol jer Katar je pred kraj 2022. O tome zacijelo ovisi i hoće li igrati Ligu nacija. Rakitić ima 32 godine, jednu mlađi su Lovren, Vida, Perišić i Badelj.

- Naš je zadatak da pripremimo nove igrače za nositelje igre, iako daj Bože da svi naši senatori ostanu na vrhunskoj razini i dalje te igraju u Kataru, no bitno je da budemo spremni i kad dođe pokoji oproštaj. Kao što smo u proteklom ciklusu afirmirali Vlašića, Brekala i druge - rekao je Dalić.

Poslastica za navijače

O skupini je istaknuo:

- Dopala nas je vjerojatno najjača koja je mogla biti, ali to je baš lijepo. Igramo s aktualnom svjetskim i europskim prvacima i Šveđanima koji su 17. na FIFA-inoj ljestvici. Tražimo jake dvoboje, dobili smo ih. Imat ćemo što gledati. No, nije to sve, želimo napraviti što bolji rezultat i probat ćemo kroz te utakmice dobro se pripremiti za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Znali smo da nas čekaju teški protivnici, Liga nacija je natjecanje koje ima svrhu, možda prva za nas nije bila dobra je smo u nju ušli prerano nakon Rusije - konstatirao je, te o uzvratu Portugalu i Francuskoj odgovorio:

- Ovo je lijepa šansa da im se revanširamo, iako nisam razmišljao tko će biti protivnik. Igrat ćemo s Portugalom i sada u Kataru, no to je prijateljski susret. Drugo su službeni ogledi, njih moramo staviti u prvi plan. To što ih nikad nismo dobili je dobar motiv. Vjerujem u nas i da će to biti prave utakmice i puni stadioni, poslastica za navijače. Naravno da je jako važno za Hrvatsku da smo opet u vrhu, atraktivni i svi nas hoće gledati. Kroz takve utakmice samo dobivamo na snazi.

Na kraju je nakon ždrijeba u Amsterdamu kazao nešto i o prijetnjama odgoda zbog koronavirusa. Turnir u Dohi krajem ožujka dosad nije doveden u pitanje.

- Zasad je tako. Nadam se da situacija neće biti gora, da se neće odgoditi. Puno bi se toga izgubilo. Taj je turnir jako važan za nas jer imamo jake utakmice. Teško je govoriti što bi bilo u suprotnom.

Linker
26. travanj 2024 22:39