Igor Matanović (u sredini)

 RONALD GORSIC Cropix
OKRUGLI STOL SN

Tri bivša Vatrena istaknula su istog Dalićevog igrača: ‘Sve nas je zaintrigirao, patimo na toj poziciji‘

‘Za ovu generaciju, koju Dalić priprema, četiri-pet izostanaka je puno, i previše‘, kaže Špehar
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 07. rujan 2024. 10:57

Utakmicu Portugala i Hrvatske (2:1) u Ligi nacija za Sportske novosti su prokomentirala trojica bivših hrvatskih reprezentativaca, a koji su se po završetku igračkih karijera posvetili trenerskom poslu. Hrvatska se predstavila u novoj formaciji s trojicom u zadnjoj liniji, a priliku su dobila i neka nova lica.

- Moramo reći da je Hrvatska igrala dobro. Igrali smo u gostima protiv reprezentacije pune zvijezda, baš odličnih igrača. Mislim da smo bili primorani promijeniti formaciju zbog izostanka naših bočnih igrača, vizualno je to izgledalo jako dobro. Međutim, na kraju se uvijek gleda rezultat, a on je negativan, i to je jedini problem - rekao je Zoran Vulić.

Što je bilo dobro, a što loše?

- Manje dobar je bio ulazak u utakmicu, pa ta neopreznost kod oba primljena gola kad je njihov igrač ušao iza leđa našem obrambenom igraču. Mislim da se to ne smije dogoditi, ali da se to ne događa, ne bi bilo ni golova. Livaković je imao dvije-tri odlične intervencije. No, nismo se ni mi baš tako dali, nisu Portugalci imali neku ekstra dominaciju. Bilo je trenutaka utakmice u kojima smo bili puno bolji i kvalitetniji u pasu, nedostajao nam je završni pas - smatra splitski stručnjak.

image

Zoran Vulić

TOM DUBRAVEC Cropix

Dotaknuo se i pojedinaca te najavio nedjeljni ogled s Poljacima u Osijeku u rasprodanoj Opus Areni.

- Ugodno iznenađenje je mladi centarfor Matanović. Za oba Sučića i Baturinu smo znali da su kvalitetni, dočekali su svi svoje minute. Žao mi je zbog njih da rezultat nije onakav kakvog smo svi očekivali, ali idemo dalje, glavu gore. Sad nam je bitno pobijediti Poljsku, mislim da kvalitetu imamo, ali u nogometu su iznenađenja uvijek moguća. Moramo biti oprezni, a u utakmicu trebamo ući maksimalno, kao da nam je finale Lige nacija, budući da znamo što nam ti bodovi znače - zaključio je Vulić.

Robert Špehar ističe kako nijedan eksperiment nije uspio kad se izgubi utakmica, ali smatra da Liga nacija i jest za to da se isprobaju sustavi i neki igrači.

- Naravno, rezultat je bitan, najvažnija su natjecanja Svjetsko i Europsko prvenstvo, a ako se igdje treba eksperimentirati i davati šanse taktikama i igračima, to je Liga nacija i to podržavam. Prvo poluvrijeme bilo je dosta konfuzno, nije izgledalo dobro, a u drugom poluvremenu mislim da smo bili ravnopravni, da smo uspostavili igru i kontrolu igre, da smo bili vrlo blizu izjednačenja. Drugo poluvrijeme može nas radovati i ponuditi neki optimizam, ali na kraju se pišu bodovi. Dobar plasman u Ligi nacija sigurno puno znači, zato nam je bitna nedjeljna utakmica s Poljskom - napominje Špehar.

Modriću se ne vide godine

Izbornik Zlatko Dalić morao se suočiti s brojnim izostancima.

- Vidjelo se da nedostaje puno igrača iz početnog, zamišljenog sastava. Za ovu generaciju, koju Dalić priprema, četiri-pet izostanaka je puno, i previše, pogotovo protiv jednog Portugala. No, i s nekim izostancima smo protiv ekipe koja je u vrhu europskog i svjetskog nogometa, i to na njenom terenu, odigrali jednu sasvim solidnu utakmicu. Naravno da smo malo trpjeli na bokovima, sigurno da je vrlo bitno da na bekovima imamo brze igrače koji mogu probiti i zavrnuti dobar centaršut.

image

Robert Špehar

MARKO MRKONJIC Cropix

Špehar je i sam bio napadač, veseli ga vidjeti da u mladom Igoru Matanoviću imamo potencijalnog nasljednika Marija Mandžukića.

- Istaknuo bih Gvardiola i Kovačića, a Matanović nas je sve zaintrigirao u svojoj minutaži. Hrabar, visok, dosta pokretan, napada loptu, napada prostor. Sigurno mu treba davati što više šansi u sljedećim utakmicama da vidimo je li to to. Znamo da patimo na toj poziciji od onih slavnih vremena, tražimo takav tip igrača i mislim da Matanoviću treba dati šansu. Nadam se da će u mom Osijeku protiv Poljske sve to biti puno bolje, da ćemo biti kompletniji i da ćemo pobijediti - poručio je Špehar.

Nikola Jurčević kaže kako je Hrvatska odigrala solidnu utakmicu.

- Bilo je nekoliko pozitivnih stvari, ali nažalost i nekoliko stvari za koje je teško naći neka prava rješenja, s obzirom na kadar igrača s kojim raspolažemo. I dalje smo momčad koja ima veliko samopouzdanje u kontroli lopte, pas igri i tehničkoj prezentaciji, tu smo na jako dobrom nivou i u tom segmentu možemo parirati i tehnički odličnim reprezentacijama. Nedostaje nam više brzine u momčadi, više igrača koji mogu biti opasni na tim krilnim pozicijama, da na neki način dobijemo više te dubine - kazao nam je Jurčević.

Vrijeme će pokazati

I on je istaknuo mladog centarfora Eintrachta.

- Bojim se da neće biti puno drugačije ni u drugim utakmicama, ako se ne pojave bar jedan-dva igrača, barem na jednoj strani, ili da imamo zdravog Perišića. Pozitivne stvari su to što imamo dobra rješenja za obrambenu trojku ili dvojku. Kovačić se dokazuje kao top igrač, Modrić je još uvijek važan bez obzira na godine, na njemu se to toliko ne primjećuje. Vidjeli smo dobar ulazak Matanovića, koji nas je zainteresirao s tih svojih 20-ak minuta, to su stvari koje su protiv Portugala bile dobre.

image

Nikola Jurčević

JOSIP MOLER Cropix

Kristijan Jakić je silom prilika “krpao” desni bok?

- Vjerojatno će se izbornik protiv Poljske opet vratiti na igru s četvoricom u zadnjoj liniji, ostaje da vidimo koje će biti naše definitivno rješenje. Da imamo zdrave Juranovića ili Stanišića, varijanta 3-5-2 se čini dosta logičnom. Ovaj put desni bok morao je zatvarati Jakić, a to nije njegova prirodna pozicija. Odradio je to na jedan solidan način, ali u kontinuitetu je vrlo teško igrati u tom sustavu ako nisi dobro pokriven na bočnim pozicijama. U obje formacije nedostaje nam dubina i brzina momčadi.

Od prve minute zaigrao je Martin Baturina?

- Bez obzira na to što na ovoj utakmici nije baš bio njegov dan, ne bih mu to uzimao kao neki minus jer on definitivno ulazi u konkurenciju da bude u prvih 11 uz naše senatore. Tu su i Luka Sučić te Lovro Majer kad se vrati. U veznom redu smo dobro pokriveni i s tim mladim igračima imamo budućnost. Bilo bi jako dobro kad bi se uspjelo pokazati da je Matanović rješenje ili opcija na poziciji centarfora, ali to će vrijeme pokazati - rekao je na kraju iskusni stručnjak Nikola Jurčević.

Linker
07. rujan 2024 14:43