TOM DUBRAVEC Cropix
STREPNJA U TABORU

Tri Dalićeva ‘nosiva stupa‘ su i tri najveće zebnje u redovima Vatrenih! Odmaže im i situacija na Rujevici

U njih neće dirati ako budu spremni zaigrati, ali jako je bitno u kakvom će stanju biti
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. lipanj 2023. 08:03

Mateo Kovačić i Joško Gvardiol "pale" društvene mreže, njihovi ugovori s Chelsajem i RB Leipzigom su "na bubunju" i sve odjekuje od medijskih špekulacija kamo će i za koliko milijuna. Mnogi svako toliko sve znaju, a ništa ne znaju. Marcelo Brozović igra svoju povijesnu utakmicu finala Lige prvaka. Nedavno smo u Budimpešti na završnici Europske lige sreli šestoricu dobro situiranih Švicaraca koji već dvadesetak godina idu na sva UEFA-ina finala. Tako su najavili i Istanbul...

- Marcelo Brozović je jedan od najzanimljivijih aktera finala – govorili su nam dodajući:

- Prepoznatljiv je po bombi na vratu – počeli su se smijati Švicarci koji ga tako vide.

Kovačić, Gvardiol i Brozović tri su među najjačim snagama Hrvatske, igrači koji će sigurno u srijedu istrčati u startnoj postavi na De Kuipu protiv Oranja u polufinalu Lige nacija osim ako se ne dogodi nešto što se danas ne može vidjeti ni znati, a ujedno oni su i tri najveće zebnje u redovima Vatrenih.

Kovačića i Gvardiola duže prate ozljede koje nisu potpuno riješene, a Brozović ima utakmicu ultimativnih zahtjeva i samo jedan trening s nacionalnom vrstom. Kakvi će biti, može li Hrvatska od njih dobiti vrhunsko izdanje i što ako se pokaže da ga nisu u stanju isporučiti?

Mateo Kovačić je u pet završnih kola Premier lige igrao 75 minuta, u tri navrata nije ulazio na teren, a dvoboje s dva kluba iz Manchestera službeno je preskočio zbog ozljede. Vratio se u zaključnoj rundi na 20 minuta kontra Newcastlea u remiju 1:1. Dogodilo se to zbog boli u koljenu i leđima, ali dodat ćemo i vjerojatno kao reakcija na loše stanje momčadi na tablici zbog čega ti dvoboji nisu bili bitni, a usto klub mu nije ponudio novi ugovor. Aktualni istječe za godinu dana. Kad bi se Bluesi borili za nešto veliko Kovačić bi stisnuo zube ako bi to iako bilo izvedivo, međutim rezonski mu je bilo sačuvati se za reprezentaciju. Opet, ozljeda i neigranje ostavljaju trag na formi, iako će danas reći da je koljeno u redu, na pitanje u kakvoj ga formi možemo očekivati u srijedu, odgovorio je:

image
VLADO KOS Cropix

- Imao sam malih problema duže vremena s koljenom i nekoliko sitnih ozljeda, ali zadnjih tjedan dana bio sam u punom treningu s ekipom. Sigurno nisam na najboljoj razini, zato imam još do utakmice treninge da se spremim i budem u što boljoj formi.

Kazao je kako jedva čeka istrčati na De Kuip, no nivo igre se najbolje podiže kroz utakmice, a kod Mateo smo viđali da se nakon stanki znao odmah vratiti jako dobar, ali i da je bilo situacija, doduše češće kad je pauza duže trajala, da mu je trebalo vremena. Sad sve stane u 90 ili 120 minuta u kojima mora dati najbolje od sebe. Lovro Majer je sjajnom tonusu, to smo vidjeli u Rennesu, ali Kovačić će sigurno startati i zato je toliko važno koliko će moći dati.

Joško Gvardiol donio je problem s trbušnim zidom u Rijeku, a kako je s njima igrao u klubu tako će i za Vatrene. No, u finišu sezone propustio je utakmice sa Schalekom i finale Kupa u kojem nije imao pravo nastupa zbog crvenog kartona, da bi ukupno u Bundesligi bio starter u jednom od posljednja četiri susreta. Za njega vrijedi sve jednako kao i za Kovačića...

Brozović je igrački uzletio i ne bi bio u tom kontekstu kad istanbulski dvoboj s Manchester Cityem ne bi nudio enigme i zamke što se tiče terena i nakon njega...

Zlatko Dalić u glavi ima sastav i vjerojatno ga ne tište prevelike dvojbe jer otkako je ponovno standardizirao postavu promjene su male i uvijek na istim pozicijama. Ako Josip Stanišić nije u natjecateljskim ritmu i odluči li da je Josip Juranović bolji igrat će branič Union Berlina i slično, no Kovačić, Gvardiol i Brozović u nosivi stupovi koje ne dira. Stoga je toliko značajno kakvi će biti. I zato su oni danas naša najveća neizvjesnost i strepnja. Dakako s nadom da će se pokazati u pravom svjetlu.

Hibridni tereni kakvi su posvuda po Hrvatskoj u tome ne pomažu. Na Rujevici je jedan od najkvalitetnijih, ali mnogi naši igrači navikli su trenirati i igrati na prirodnim travnjacima i ovaj im jednostavno tvrd. Zato često ima zatezanja više nego što bi inače bilo, koliko čujemo. HNL-ovci su u tom smislu u prednosti jer odavno su se adaptirali.

Linker
26. travanj 2024 11:45