RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
NAPOKON SKINUT TERET

Trofejni nogometaš Dinama se oprostio od reprezentacije, pa poručio: ‘Ma da smo barem bili malo lukaviji‘

‘Ne želim nikoga podcijeniti, ali prvi put smo na velikom natjecanju izgledali kao ozbiljna momčad‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. lipanj 2021. 16:36

Kraj utakmice u Mariboru, kraj tog nesretnog četvrtfinala za mladu U-21 reprezentaciju... Tuga, glava među rukama, sjedanje na travu. Izgubili smo. Međutim, u tom trenutku na scenu stupaju hrvatski navijači, kojih se skupio lijep broj u Deželi.
- Hrvatska, Hrvatska! Bravo dečki, bravo...

To se orilo s tribina. Bišćanovo društvo dolazi do navijača, skida dresove, baca ih navijačima. Kao da smo pobijedili. Naravno, ne treba slaviti poraze, ali naši navijači su taj poraz protiv Španjolske doživjeli kao događaj koji nije bio poraz. Držimo da baš ta scena na kraju utakmice najbolje opisuje sve ono što je ova generacija pružila na Europskom prvenstvu mladih. Pljesak i skandiranje za kraj priče, navijanje. Tužan i istodobno lijep oproštaj...

Energetska priča

Čuli smo što je rekao izbornik Bišćan nakon utakmice. Jučer smo, pak, porazgovarali s njegovim kumom, čovjekom koji se sa Španjolskom oprostio od mlade vrste, postao je pomoćni trener Dinama. O Mihaelu Mikiću je riječ...
- Utakmica sa Španjolskom je bila sjajno pripremljena. Igor je sve razradio do detalja. Vidi se da je vrsni taktičar i da je odlično pripremio momčad za četvrtfinale. Posebno se to vidjelo u prvom poluvremenu, kad smo bili svježi, kad smo imali snage. Svi znamo da nam Boško Šutalo praktički zadnja četiri mjeseca nije odigrao niti jednu utakmicu u klubu. Tjelesno i psihološki su nam iscrpljeni došli Gvardiol, Majer i Ivanušec, koji su iza sebe ostavili iznimno tešku sezonu. Nikola Moro je također imao napornu sezonu u Rusiji. Dok smo energetski bili na visokoj razini, parirali smo Španjolcima, čak smo bili opasniji i konkretniji - kazao nam je jučer Mihael Mikić.
Iznio je jednu vrlo zanimljivu tvrdnju...
- Ne želim nikoga podcijeniti, ali prvi put smo na europskim prvenstvima U-21 izgledali kao ozbiljna, organizirana i prava momčad!
Teško je kontrirati ovoj rečenici Mihaela Mikića. Hrvatska je na ovom Euru zaista pokazala mnogo.
- Nije Španjolcima bilo svejedno. Osjetili su dobro da imamo individualnu i momčadsku kvalitetu. A taj odlučni pogodak su zabili iz našeg kornera. Nismo bili lukavi u toj situaciji. Da smo bili samo malo, kako se to kaže, “premazaniji”, drukčije bi se stvari odvijale. Mi smo se u pripremi utakmice baš spremali za prekide. Takve utakmice odlučuju nijanse. Mi smo tjelesno jači od Španjolaca, igrači su nam viši. Da je bilo više prekida, mi bismo bili u prednosti. Priželjkivali smo kornere, neki prekid sa strane, kako bismo mogli iskoristiti tu našu prednost.

Skinut teret

Završilo je kako je završilo, ali jedan povijesni rezultat je ostvaren, prvi put je mlada hrvatska vrsta prošla skupinu na europskim prvenstvima.
- Na ovom Europskom prvenstvu se prekinuo taj negativni niz, koji se stvarao dugi niz godina, bio je fama kao i čekanje Dinamovog proljeća. Nadam se da nakon našeg prolaska skupine buduće generacije više neće imati taj teret, da će svima biti lakše. Ne trebamo, naravno, slaviti poraze, ali svi mi moramo biti ponosni na ovu generaciju, na to kako smo izgledali na terenu. Ovi naši dečki koji su igrali na Euru su pravi fajteri, borci, pred njima je velika budućnost.
Kao što smo rekli, Mikić se protiv Španjolske oprostio od mlade vrste. Njegova sljedeća trenerska stanica je Dinamo, 11. lipnja starta u stožeru Damira Krznara.
- Svoju budućnost vidim u trenerskom poslu. Kad sam završavao igračku karijeru, prvo sam upisao Akademiju, kako bih mogao steći uvjete za bavljenje trenerskim poslom. Dobio sam priliku biti Bišćanov pomoćnik u mladoj reprezentaciji, što je za prvi posao velika stvar. Ovim putem se javno zahvaljujem Igoru na takvoj prilici. Ali, rad u reprezentaciji je posve drugi posao od onog u klubu. Mladom treneru, mislim da to svatko razumije, treba svakodnevni rad. Sad sam angažmanom u Dinamu dobio također jednu ogromnu priliku jer raditi u Dinamu je sjajno, a uostalom radit ću u svom klubu. Dinamo je definitivno moj klub, to je jasno. Nosio sam plavi dres osam i pol godina u seniorskom nogometu i mlađim dobnim kategorijama.

Svakodnevni posao

Damir Krznar i Mihael Mikić su prijatelji i bivši suigrači. Ostali su u kontaktu.
- Putevi su nas odnijeli na različite krajeve svijeta, ali bili smo u nogometnom i prijateljskom kontaktu. Jako se veselim novom izazovu u svom klubu. Međutim, moram nešto naglasiti - nije to bila laka odluka! Teško je bilo ostaviti ovaj reprezentativni stožer na čelu s Igorom Bišćanom, ali htio sam svakodnevni posao. Vidjet ću na kraju gdje će me sve to odvesti.
Priča nam da je trenerski posao poput mornarskog, kruh s sedam kora...
- Svi mi znamo kakav je trenerski posao. Ovisiš isključivo o rezultatu. U tom poslu je rezultat jedini bitan, jedino mjerilo. Svi bismo mi voljeli igrati kao Chelsea ili Manchester City, biti atraktivni, dobri, osvajati trofeje... Ali, najteže je igrati atraktivno i nizati pobjede. A kad je Dinamo u pitanju, kad nisi na vrhu, obično si bivši - zaključio je Mikić.
Jedna epizoda u Mikićevom životu je završena, kreće ona druga, u plavom klubu.

Linker
27. travanj 2024 02:46