Stefan Kuntz je zadovoljan ždrijebom

 Action Press/Shutterstock Editorial/Profimedia
ŽDRIJEB KVALIFIKACIJA ZA EP

Turci zadovoljni skupinom u kojoj je i Hrvatska: ‘Sretni smo! Bilo je i težih skupina, možemo na Euro‘

Turska je u skupini D sa Hrvatskom, Walesom, Armenijom i Latvijom, a Turci vjeruju da mogu na Euro
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. listopad 2022. 15:22

Turska je glavni favorit za domaćina Eura 2032. godine, potvrdio je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin. No, ne kriju želju da se plasiraju i na Euro 2024. godine i vjeru da će to uspjeti, pogotovo što u Njemačkoj imaju još brojniju dijasporu nego mi.

Stefan Kuntz bio je vrlo dobar napadač. Utakmicu s Hrvatskom u četvrtfinalu Eura 1996. godine gledao je s njemačke klupe, tada je Elf svladao Vatrene 2:1 na prvom velikom natjecanju naše reprezentacije. Izbornik Turske je od prošle godine, a prije toga vodio je mlade njemačke selekcije. Kazao je da je zadovoljan ždrijebom.

"Kad vidite ostale skupine, bilo je težih. Na startu smo sretni, ali bitno je da dobro radimo, iz ove grupe možemo izboriti plasman na Europsko prvenstvo. Moj prvi san bio je postati izbornik Turske, a drugi mi je san voditi Tursku na Euru u mojoj Njemačkoj. Utakmice kreću za šest mjeseci, imamo vrlo mladu ekipu. Moramo to iskoristiti pozitivno i stalno raditi da budemo bolji. Možemo biti uspješni dugoročno. Naučili smo lekcije iz situacija u posljednjim utakmicama, iz njih ćemo učiti i pripremati se za sljedeće utakmice", kazao je nakon što je doznao da će im rivali biti Hrvatska, Wales, Armenija i Latvija.

Mehmet Büyükeksi, predsjednik turskog saveza, rekao je:

"Sa ždrijeba odlazimo s visokim samopouzdanjem. Kad gledamo ostale skupine, mislim da smo u jednog od povoljnijih. Nadam se da će kraj biti dobar. Cilj je biti u 24 momčadi. Imamo snage to postići. Vjerujem našoj reprezentaciji. Vidjeli smo uspjehe 2022. i 2008. godine. Mislim da ćemo takve uspjehe vidjeti i u budućnosti. Ono što trebamo učiniti je jedinstvo i zajedništvo. Stabilnost je neophodna. Svi smo u istom čamcu. Ne postoji ništa što turska reprezentacija i turski narod ne mogu postići."

Hamit Altintop, legendarni turski nogometaš, koji je rođen u Njemačkoj, ističe posebnost Eura 2024. godine i također vrlo emotivno govori o nastupima nacionalne momčadi.

"Jako nam je važno što je Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Imamo u toj zemlji puno ljudi koji nas predstavljaju. Imamo ljude koji podižu našu zastavu, uspješni su na svakom polju i zauzimaju važne uloge. Nakon ovog ždrijeba čini mi se da imamo psihološku prednost pred protivnicima. Bit ćemo ovdje na Euru i igrati dobre utakmice. Turska je zemlja nogometa. Imamo vrlo važne klubove. Reprezentacija okuplja sve zajednice pod jednim krovom. Nadam se da možemo postići ciljeve naše reprezentacije za 2024., s tom snagom, tom strašću, tom ljubavlju..."

Linker
16. travanj 2024 15:36