Independent Photo Agency/Alamy/profimedia
VATRENI MARŠIRAJU

‘U Europi trenutačno nema bolje momčadi od Hrvatske. Vrijeme je da uzmu medalju i na Euru‘

Dvojica bivših Vatrenih oduševljeni su prezentacijama Dalićeve momčadi u kvalifikacijama
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. rujan 2023. 10:02

Hrvatska odlično gazi u kvalifikacijama, nezaustavljivo maršira prema Europskom prvenstvu u Njemačkoj sljedeće godine. S dvije pobjede na gostovanjima protiv Turske i Armenije napravljen je najveći posao, a uz to suparnici nemaju uvjerljivost koja bi Vatrene mogla zabrinuti.
- Ne sjećam se ovakve nadmoći, bez obzira što je bilo i malih problema. Ali kada se sjetim kako smo se nekoć mučili kroz kvalifikacije, ovo je zaista sjajno - bez okolišanja će kazati Ivan Strinić.

Nekadašnji lijevi bek Vatrenih, igrač koji se od karijere na travnjaku oprostio sa srebrom u Moskvi, dobro zna kako su trnovite i teške kvalifikacije.

- Ozbiljno rješavamo manje utakmice, protiv slabijih protivnika nemamo problema, što nam se nekad događalo protiv Gruzije ili, primjerice, Azerbajdžana. To su za nekog detalji, ali meni puno govore jer Hrvatska je sposobna bez ikakvih problema proći kvalifikacijski ciklus.

I tu dolazimo do središta priče jer Euro je natjecanje na kojem Vatreni nisu dosad iskazali moć koju su nam prezentirali na Svjetskom prvenstvu i Ligi nacija. Samo je Euro ostao za neko veliko polufinale, možda finale, možda i trofej.

- O svemu možemo snivati, ali u startu moramo reći da je Euro zahtjevniji od Svjetskog prvenstva. Na SP-u uvijek ima reprezentacija koje kvalitetom malo ublaže stres, da ne kažem kako razvodne natjecanje. Ali, na Euru je teško proći i skupinu, a kamo li nešto dalje. Kada se u istom bubnju nađu prekaljene reprezentacije poput Njemačke, Engleske, Italije, Španjolske, Nizozemske i, dakako, Francuske, onda znaš da te na svakom koraku čeka mina. Nisam ni Portugal spomenuo, konkurencija je strašna i nijedna utakmica nije opuštanje. Teži je put na Euru do velikog rezultata.

image

Zlatko Dalić

Ante Čizmić/Cropix

Dobro se Strinić sjeća kako je njegova generacija na Euru u Francuskoj ispustila veliku prigodu. Portugal je bio “krvnik” vatrenih ambicija...

- Igrali smo najbolji nogomet, izgledali smo moćnije nego dvije godine kasnije u Rusiji. Ali, jedna utakmica te sruši. Portugal, koji se jedva provukao kroz skupinu, uspio nas je uspavati nekom obrambenom formacijom i završili smo natjecanje u prvoj utakmici nokaut faze. Europsko prvenstvo traži puno sreće jer možeš biti odličan u skupini, a onda ispadneš na “penale”, izgubiš zbog jednog pogrešnog šuta.

Analizirajući reprezentaciju Hrvatske u ovom trenutku, Strinić će bez oklijevanja naš kadar zasuti lavinom hvalospjeva.

- Reprezentacija je na visokoj razini. Svi su ostali nakon Katara, a najbitnije da ćemo za Njemačku još uvijek imati Luku Modrića. Momčad je izbalansirana i još će rasti. Idućeg ljeta bit ćemo još jači i spremniji. Samo daj Bože zdravlja jer zaista imamo kadar zbog kojeg moram reći da nema boljeg od nas. S Lukom na čelu nema straha.

Nema boljeg? Znači li to da smo nadomak velikog rezultata?

- Ne može to nitko jamčiti. Faktor sreće bit će jako prisutan na Euru. Zaista ne vidim nikog boljeg jer sve su najveće reprezentacije u nekoj krizi, u traženju idealne momčadi. Hrvatska djeluje moćno. Mlada, a dovoljno iskusna. Ali, morat će nas sreća poslužiti - zaključio je Strinić.

image
Alexandra Fechete/imago Sportfotodienst/profimedia

Slaže se i Mate Bilić da će sreća biti jedan od najvažnijih elemenata pri ostvarivanju rezultata. Sreća da ti igrači budu zdravi, da možeš igrom, a ne preko lutrije jedanaesteraca, doći do pobjede. Jer, nisu jedanaesterci vječni...

- Bitno je kazati da su ostale reprezentacije ušle u problem razmatranja Hrvatske. Više se ne događa ono što je Alen Bokšić nekoć govorio “za nešto veliko treba ti uvijek strana putovnica”. Ne, sada ostali razmišljaju o Hrvatskoj, a mi manje razmišljamo o suparnicima - kazao je Bilić.

Nekadašnji centarfor Hajduka, a potom i niza klubova po Španjolskoj i Austriji, smatra da je najveća snaga Hrvatske u obrambenoj liniji.

- Imamo zadnju liniju koja je izuzetno mlada, a već toliko iskusna. Sve ostalo se zna, Modrić predvodi i ukupno gledajući imamo sve veći respekt u cijelom svijetu, tako i Europi. Nekako sam sklon vjerovati da bi Euro u Njemačkoj moglo biti natjecanje u kojem bi Hrvatska napokon i na toj razini došla do medalje.

image

Marcelo Brozović

Ante Čizmić/Cropix

Što je bio problem prethodnih natjecanja, sve se jasno vidjelo. Italija, Portugal i Španjolska tri su reprezentacije koje su Vatrene izbacivale s Eura. Ali danas i Hrvatska ima sve jače, sve snažnije adute...

- Kvalifikacije su veliki i jasni pokazatelj u kakvoj smo formi i kakvu smo reprezentaciju posložili. Znam da ne moraju biti indikator rezultata na Euru jer treba formu zadržati, treba konkurencija ostati u nekoj silaznoj putanji. Prerano je već sada raditi projekciju toga što bi se moglo dogoditi na Euru, ali imamo odlične preduvjete za veliki rezultat. Imamo reprezentaciju koja se nikoga ne plaši, dapače, reprezentaciju koja kod svih izaziva respekt. U odličnom smo psihološkom trenutku, puni samopouzdanja i to je jako bitno. Jer, osim nesporne kvalitete, podigli smo svijest o vlastitim vrijednostima. Pritom prolazimo preko manjih suparnika bez problema, nemamo tih usputnih mučenja, već suvereno dokazujemo kvalitetu. Nekoć bismo Latviju dobili s dva razlike, danas kod 5:0 idemo po šesti pogodak. Gladni su pobjeda naši reprezentativci i to mi pruža temelj optimizma za Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj - poručio je Bilić.

HRVATSKA DOSAD NA EP

1996. Četvrtfinale

(sedmo mjesto)

2004. Ispala u skupini

(trinaesto mjesto)

2008. Četvrtfinale

(peto mjesto)

2012. Ispala u skupini

(deseto mjesto)

2016. Osmina finala

(deveto mjesto)

2020. Osmina finala

(četrnaesto mjesto)

Linker
04. svibanj 2024 11:30