DAVID WINTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
CILJ JE JASAN

U napad Vatrenih vraća se ubojiti napadač, a evo kome je poljuljan položaj! Bišćanu velika pojačanja!?

Liga nacija je posljednji filter. Izbornik je jednom kazao da će lista koju objavi biti i za Katar
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. rujan 2022. 06:54

Je li došao trenutak za povijesni plasman Hrvatske na Final four Lige nacija, među četiri najbolje reprezentacije Europe u natjecanju kojeg su u prva dva izdanja osvajali Portugal i Francuska?

Odgovor stiže prilično brzo, već 22. rujna Vatreni na Maksimiru dočekuju Dansku, a tri dana kasnije gostuju kod Austrije u Beču, s time će završiti natjecanje u skupini A1. Danci imaju devet bodova, Hrvatska sedam, Austrija četiri, a Francuska dva. Gledamo prema vrhu i pucamo na čelo jer to bi bio rezultat za ponos u tom još uvijek novom UEFA-inom natjecanju, pogotovo što smo u prošlom ciklusu jedva, na gol-razliku spasili status u eliti. Prijetilo nam je zadnje mjesto i ispadanje, što je doživjela Švedska.

No, ako bi Hrvatska izgubila obje utakmice, a Francuska izborila dvije pobjede, pretrpjeli bismo dramatičan šok, umjesto na Final fouru završili bismo na dnu, snašlo bi nas ono što smo lani kroz ušicu igle izbjegli, ispali u niži rang. Dakle, igra se u veliki ulog. Za siguran nastavak među najboljima dovoljan je bod...

Uoči završnice koja je otvorena kao nikad izbornik Zlatko Dalić u ponedjeljak će objaviti popis igrača na koje računa. Šime Vrsaljko se oprostio od nacionalne vrste, ali u jednoj liniji, napadačkoj, jako je zanimljiva situacija...

image
FRANCK FIFE Afp

Osim što A vrsta igra Ligu nacija, mlada reprezentacija ima dvije utakmice dodatnih kvalifikacija za Euro također s Danskom. Na programu su 23. rujna u Puli i četiri dana kasnije u Vejlu. Izbornik Igor Bišćan također skicira svoju listu koja možda neće biti objavljena u ponedjeljak nego koji dan kasnije.... Dalić mu je voljan prepustiti stopera Josipa Šutala, iako je bio istaknut u dvije pobjede u lipnju u Danskoj i Francuskoj te veznjaka Luku Sučića. Čeka se ponedjeljak, ako se potvrdi neslužbena informacija oni će igrati kod Bišćana.

Antonio Čolak zasuo je protivničke mreže pogocima u mnogim susretima, tako i kvalifikacijama za Ligu prvaka, izbornik to neće ignorirati, dat će mu ponovno pozivnicu, čak vjerojatno i šansu na terenu. Čolak ima tri nastupa za A pod Dalićem, od toga dva u kvalifikacijama za Katar, no ranije 2022. na njega nije računao. U lipnju nije bio niti na predpozivu.

Međutim, što znači nova prilika za Čolaka? Hoće li izbornik vratiti među Vatrene Brunu Petkovića, što smo pomislili nakon njegova rasta forme ili će Dinamov centarfora ostati u čekaonici? Možda na pretpozivu? Dalić sigurno cijeni Brunine bolje igre, no želi ih u kontinuitetu pa će vjerojatno najzanimljivija vijest biti kakav mu je status namijenio.

image

Antonio Čolak je u fantastičnoj formi

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Hrvatska već dugo traži najbolje centarforsko rješenje. Ante Budimir je bio prva špica u četiri osvojena boda sa svjetskim prvacima Francuzima, pokupio je komplimente za odrađen posao i Dalić točno zna što od njega može dobiti pa je sva logika da s njima i dalje računa. Andrej Kramarić je siguran na popisu, a za očekivati je da na njemu bude i Marko Livaja. Čolak, Budimir, Kramarić i Livaja, hoće li biti mjesta i za Petkovića? Premda Kramarić može djelovati i sa strane, to je previše kandidata za istu poziciju. Koliko je vjerojatno da Dalić dovede u pitanje Livaju?

Liga nacija je posljednji filter za Svjetsko prvenstvo. Izbornik je svojedobno kazao da će lista koju objavi biti i za Katar. U grubo je tako, ali ipak će ostati neke dvojbe. I neka ostanu, konačan popis igrača za Svjetsko prvenstvo dužan je dati 14. studenoga.

Hoće li sada uzeti 26 imena ili koje manje? Za dvije utakmice ne treba mu toliko igrača, neki sigurno ne bi dobili šansu. Dejan Lovren i Domagoj Vida i dalje su u izbornikovom planovima. Pogotovo Lovren koji standardno igra u Zenitu i dobiva pohvale iz stožera.

Livaković i Ivušić su neupitni golmani, a treći bi ponovno mogao biti Labrović. U obrani su praktično sigurno Juranović i Stanišić na desnom beku, Sosa i Barišić ne lijevom te stoperi Erlić, Gvardiol, Lovren i Vida. Duje Ćaleta-Car nije igrao ove sezone, prešao je u Southampton no njegov je položaj ozbiljno poljuljan i neće čuditi ako ga neće biti... Pongračić se mora boriti za mjesto u Lecceu i nije u reprezentativnom stanju. Za Mundijal, dakako, Josip Šutalo nije sporan, ako će i biti sada s mladima....

image

Hoće li se Duje Ćaleta-Car naći na ovom popisu?

FRANK AUGSTEIN/AFP/PROFIMEDIA

U sredini su "beton" Modrić, Kovačić, Brozović, Majer, Pašalić i Vlašić, a sedmi bi trebao biti još jedan zadnji vezni kao alternacija Brozoviću, dosad je Dalić zvao Jakića i Moru. Prvi je po novom desni bek u Eintrachtu, a drugi je prešao iz moskovskog Dinama u Bolognu i treba vidjeti kako će se predstaviti. Otvara li to možda šansu za dinamovca Mišića ili će izbornik i dalje vjerovati mlađim snagama?

Napad? Osim svih navedenih prva violina je Perišić, a u lipnju su na popisu bili i Oršić, Brekalo, Ivanušec, koji je i veznjak te Musa. Kako bi Musa bio još jedan kandidat za "devetku", a i vrlo malo igra u Benfici nema najbolje karte. Za sve jednostavno mjesta ne može biti. Osim među pretpozivima. Pogotovo što je Dalić pokazao sklonost da na napadačkim pozicijama koristi i Majera, i Pašalića, i Vlašića.

Na pretpozivima su u lipnju bili i Krovinović, Vušković, Škorić i Grbić... Izbornik ima pravo u Katar voditi 23 do 26 igrača. Iskoristit će gornju brojku, a svejedno mu je malo. Nečija očekivanja već sada neće biti ispunjena, a kamoli za Svjetsko prvenstvo.

KALKULACIJE: Hrvatska može biti prva, ali i posljednja

Puno je kombinacija za rasplet skupine A1 u kojoj igra Hrvatska koja može biti i prva i zadnja. Gledamo li pozitivno Vatrenima bi pobjeda nad Danskom mogla značiti Final four neovisno o ishodu drugog susreta u Beču. Ako dobiju imali bi 10 bodova, jedan više od Danske i bolji međusobni skor te bi se probili na prvo mjesto. Bez njega bi ostali samo ako izgube u Austriji te osim toga Francuska bude poražena u jednoj utakmici od Austrije ili Danske, ili dakako u obje. No, u slučaju da dvaput pokleknu Svjetski prvaci bi sigurno ispali, a s jednim porazom bi se izvukli jedino da svladaju Austriju, a potom Austrija ne dobije Hrvatsku. Tada bi Danci bili prvi, Hrvatska druga, a Francuska treća. S dvije pobjede Vatreni su sigurno najbolji, a Francuzi s porazom od Austrije sigurno ispadaju.

Međutim, ukoliko bi naši izgubili obje utakmice, a Francuska obje dobije, pali bi na zadnje mjesto. Francuska bi skočila na osam bodova, a Austrija i Hrvatska bi imale po sedam, pritom bi Austrijanci bili bolji u međusobnom omjeru. Zato nije nebitan niti taj jedan bod protiv Danske u Zagrebu jer on Hrvatskoj osigurava ostanak u elitnom rangu. Ne bi više mogla biti zadnja.

Final four će se igrati u Belgiji ili Nizozemskoj

Final four Lige nacija igrat će se od 14. do 18. lipnja 2023. godine u Nizozemskoj ili Belgiji. Zanimljivo je da su kandidaturu podnijele četiri države, osim njih još i Poljska i Wales, ali su sve u istoj A4 skupini. Kako domaćinstvo dobiva sudionik Final foura, tako će pobjednik te skupine biti organizator, a to će biti Nizozemska ili Belgija. Prvi imaju 10 bodova, drugi sedam, čeka iz međusobni ogled 25. rujna u Bruxellesu. Prvi susret dobili su Nizozemci 4:1 što nije nebitno jer u slučaju istog broja bodova gleda se međusobni omjer.

Linker
27. travanj 2024 22:14