STU FORSTER Afp
ŠTO PIŠU ŠPANJOLSKI MEDIJI

‘U svom muzeju morat će pronaći mjesto za gol Modrića! Njegova bezvremenska svirka stvara nam glavobolju‘

Na Pirenejima su novinari puni respekta i hvale za hrvatskog kapetana i cijelu reprezentaciju
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 24. lipanj 2021. 23:24

U španjolskim se medijima s mnogo respekta piše o Hrvatskoj, potanko se analizira naša momčad i ističe se da je njihova nacionalna vrsta u osmini finala dobila jednog od najtežih suparnika, pritajenog favorita Eura. Madridski AS piše:

“Dvoboj u Kopenhagenu bit će vrlo kompliciran za Španjolsku jer igramo protiv nogometne nacije koja se uvijek, ma u koliko teškoj situaciji bila, uspijeva obnoviti i pronaći izlaz. Bili su Hrvati na izlaznim vratima Eura nakon prvog poluvremena utakmice s Češkom, gubili su 0:1, ali pobjegli su s ruba ponora izjednačujućim pogotkom, koji ih je opet ostavio u situaciji da odlučuju sami o sebi. I to su učinili na najbolji način, svladali su Škotsku 3:1, odigravši najboljih 90 minuta na turniru”, piše AS.

Taj tiražni medij dalje ističe...

- Hrvatska je neugodna momčad, prepuna talenta, s čvrstim karakterom, predvođena neuništivim, 35-godišnjim Lukom Modrićem, nitko ne zna koliko još u njegovu spremniku ima goriva. Na klupi je izbornik Zlatko Dalić, istinski vođa u kojeg vjeruju svi nogometaši. Široj javnosti malo poznati trener, koji je na SP u Rusiji odveo momčad do finala i srebrnog odličja. Sad je obnovio reprezentaciju, momčad je spoj iskustva (Lovren, Vida, Brozović, Modrić i Perišić) i mladosti (Gvardiol, Vlašić), tu je i Petković (26), koji je donio novu dimenziju igri ovoga sastava, a Kovačić (27) sad prvi put na velikom natjecanju potvrđuje da je igrač za velike predstave.

El Mundo Deportivo osvrnuo se na emotivnu povezanost Danija Olma s Hrvatskom, objavili su Olmovu fotografiju s društvenih mreža na kojoj bivši dinamovac pozira u španjolskom dresu, držeći u rukama dresove Hrvatske i Dinama, uz potpis “Velika i posebna utakmica”. Podsjeća se da je Hrvatska željela “oteti” Olma Španjolskoj nudeći mu državljanstvo...

- Istina je da je Hrvatska pokazala zanimanje, ali u svakom sam trenutku svima jasno dao do znanja da želim igrati za Španjolsku - rekao je Olmo.

Prisjećaju se Španjolci i intervjua kojeg je Olmo prije dvije godine dao ovom sportskom listu iz Barcelone, u kojem je objasnio zašto je sa 16 godina napustio Barcu i otišao u zagrebački Dinamo, iznenadivši mnoge tom odlukom...

Bezvremenska svirka

- Najprije su mi govorili da sam lud! Ali, ono što mi je u sportskom smislu ponudio Dinamo, nije mi ponudio ni jedan drugi klub. Želio sam igrati i razvijati se, to sam u Zagrebu i dobio i uvijek ću biti zahvalan Dinamu – govorio je tada Olmo.

Ističe se da je Olmo i dalje zvijezda u našoj zemlji, izvrsno govori hrvatski jezik i osvojio je Hrvate savršenom prilagodbom, prihvativši zemlju i njezinu kulturu kao svoju.

Madridska Marca, pak, ispisuje ode Luki Modriću. Pa tako piše:

“Hampden Park je bio domaćin jednog od najboljih finala u povijesti Kupa prvaka (1960. godine, Real Madrid - Eintracht Frankfurt 7:3), a svjedočio je i Zidaneovu čudesnom voleju u finalu Lige prvaka 2002. godine (Real Madrid – Bayer Leverkusen 2:1). Sad će morati napraviti mjesta u svom muzeju za fantastičan pogodak Luke Modrića, jedan od najljepših postignutih na ovom kultnom stadionu! Momčad Hrvatske živi i kuca u ritmu Lukina srca, njegova je svirka bezvremenska i sad stvara glavobolju našoj reprezentaciji”.

Linker
19. travanj 2024 09:49