Ante Budimir u dresu bivšeg kluba
 AFP
BUDIMIR ZA SN

U zadnjim minutama prijelaznog roka ispunio cilj, a sad je debitirao: Jako sam zahvalan šefu Daliću!

"To je kruna svega. Iza mene je specifično vrijeme, ali sve to treba staviti u stranu", kaže Ante
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. listopad 2020. 19:31

Ante Budimir u ponedjeljak se pojavio na okupljanju reprezentacije, ali bio je na iglama cijeli dan.
- Deset minuta prije ponoći dobio sam zeleno svjetlo da sam igrač Osasune - otkrio nam je Ante koji je u klub iz Pamplone prešao na jednogodišnju posudbu iz Mallorce. Koliko mu je god bilo odlično na Balearima, a s 13 golova u Primeri stekao je međunarodnu afirmaciju, htio je i dalje igrati u najvišem rangu španjolskog nogometa i zato je inzistirao na odlasku. Budući da je Mallorca sada drugoligaš.

Najvažniji je projekt

Finiš prijelaznog roka za njega je bio dramatičan jer u ponoć je “tržnica” u Španjolskoj zatvorena.
- Ovo mi je drugi takav transfer u zadnjem danu. U prvom slučaju za Crotone potpisao sam u osam navečer zadnjeg dana prijelaznog roka, a ovaj put je sve bilo gotovo doslovno deset minuta do dvanaest.

Zadovoljni ste? Osasuna je proteklu sezonu završila kao deseta, ima dobru momčad, trener Jagoba Arrasate vas je baš želio, na kraju i dobio.
- Osasuna je klub koji ima tradiciju, a meni je najvažniji njihov projekt. Vidim se u takvim sredinama. Želim nastaviti igrati u najjačim ligama na svijetu. Jako sam sretan. Osasuna i njezin stil nogometa mi odgovaraju i zajedno možemo napraviti jako dobre stvari. Veselim se novom izazovu.

Mallorca je za prodaju po ugovoru imala pravo na 15 milijuna eura. Pristala bi na manje, ali ne puno manje i zato je na kraju nađeno rješenje u posudbi.

Nitko ne ide izgubiti

- Zahvalan sam Mallorci za godinu i pol dana koje sam tamo proveo. Učinila me boljim igračem i osobom. Osjećam se kao da sam napustio dom. Ne brine me što posao nije završen ranije. Već sam jednom zadnji dan potpisao i to se pokazalo kao moja najbolja odluka u karijeri. Bilo je malo specifično jer poklopilo se s prvim danom okupljanja reprezentacije. Bio sam online cijelo poslijepodne, pa išao na trening, da bih potom preko interneta potpisivao papire. Neke online, a druge sam isprintao i poslao. Zahvalan sam šefu Daliću koji mi je dao podršku, nije bilo jednostavno jer puno sam toga morao obaviti. Imao je maksimalno razumijevanja, iako su pripreme za utakmice koje dolaze jako bitne. Nije mi bilo jednostavno što se to otegnulo do zadnjeg dana. Podrška izbornika mi je bila bitna da mogu sve u miru obaviti. Potpisao sam tijekom večeri, ali u operaciju je bio uključen još jedan igrač koji je išao iz Osasune u Mallorcu pa sam zato tek u 23.50 dobio potvrdu da je sve završeno i da sam igrač Osasune. Sada fokus prebacujem na reprezentaciju.

image
Ante Budimir na treningu reprezentacije
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Prema najavama sa Švicarskom ćete debitirati u A vrsti. U kakvoj ste formi, niste ove sezone odigrali još nijednu utakmicu?
- Drago mi je što sam ponovno s reprezentacijom, a pogotovo ako dobijem priliku na terenu. To je kruna svega. Iza mene je specifično vrijeme, ali sve to treba staviti u stranu, profesionalac sam i nastojao sam biti što bolje pripremljen. Meni je ovo prilika da odjenem hrvatski dres i igram nogomet za svoju zemlju, a izbornik zna što traži od svakog od nas. Moje je da dam svoj doprinos.

Brzo i lako ste se uklopili, na treninzima ste u Zagrebu u rujnu dali nekoliko golova i dobili komplimente.
- Bilo je lako je to su odlični momci. Super mi je bilo trenirati s njima, a imaju i kvalitetu s kojom ti pomognu kao igraču.
Očekuje se od vas da popravite rezultatski dojam.
- Nitko ne ide izgubiti utakmicu. Nadam se našoj pravoj igri i da ćemo pokazati što je Hrvatska - konstatirao je 29-godišnji Budimir.

Otkup od 8 milijuna eura

Budimir je otišao u Osasunu na jednogodišnju posudbu, a klub iz Pamplone ima ga pravo otkupiti za 8 milijuna eura i 25 posto sljedećeg transfera na kraju tekuće sezone. Ugovor s Mallorcom veže ga još četiri godine. Zanimljivo je da je debi u španjolskoj u dresu Mallorce imao protiv Osasune, a i zadnju utakmicu za Mallorcu odigrao je protiv istog kluba te u njoj zabio gol. Konačan rezultat bio je 2:2. Osasuna kao da mu je bila “zapisana u zvijezdama”.

Budimirova seniorska karijera

Iz Intera u Lokomotivu 2013.
Iz Lokomotive u St. Pauli 2014.
Iz St. Paulija u Crotone 2015.
Iz Crotonea u Sampdoriju 2016.
Iz Sampdorije u Crotone 2018.
Iz Crotonea u Mallorcu 2019.
Iz Mallorce u Osasunu 2020.

Linker
06. svibanj 2024 07:13