Modrića i suigrače sada čeka ždrijeb skupina za Euro gdje mogu igrati i protiv Srbije

 GORAN MEHKEK Cropix
SPORTCAST

Utakmica Vatrenih koju žele svi i ne želi nitko: ‘Njih se ne bojim, bolji smo, ali to ne bi bilo normalno‘

U novom izdanju Sportcasta o Vatrenima smo pričali s Tomislavom Rukavinom i Robertom Šolom
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 22. studeni 2023. 14:47

Hrvatska je na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Vatreni su svoj nastup na kontinentalnoj nogometnoj smotri osigurali sinoćnjom pobjedom protiv Armenije (1:0), a upravo je ta utakmica i cijeli kvalifikacijski ciklus bila tema novog Sportcasta u kojem su gostovali nogometni trener Tomislav Rukavina te glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola. Svima je drago što je taj važan gol postigao upravo Ante Budimir koji jedno vrijeme nije bio u krugu reprezentacije.

- Znamo njegove kvalitete i on je za ovakve utakmice odličan. Kad ne možete kroz pas ili sitni vez doći do prilike, onda su bitni igrači koji mogu reagirati na ubačaje ili duge lopte, a on je tu jako dobar. Vidjeli smo da su ga jučer tražili ne samo bočni igrači nego i oni iz veznog reda, poput Modrića - rekao je Rukavina.

- Budimir je s ova dva nastupa i golom kojeg je postigao Armeniji neupitno rezervirao mjesto na Euru. Mislim da je Bruno Petković napadač broj jedan, Budimir broj dva, a tko će biti broj tri to ćemo još vidjeti - dodao je Šola.

Pogledajte cijeli Sportcast:

U utakmicama protiv Latvije i Armenije minutažu je dobio Marco Pašalić koji je dobro iskoristio minute koje je dobio i pokazao da ga je izbornik Zlatko Dalić s razlogom zvao.

- On nije igrač za kojeg se nije znalo. U prošlom ciklusu je bio jako važan dio mlade reprezentacije iako je tada znao igrati i na poziciji lijevog bočnog. Uostalom, on je bio član Borussije iz Dortmunda, a donio je dobru odluku da dođe u SuperSport HNL i svaka mu čast što je spustio ego, uzeo rizik koji mu se isplatio. On se dobro klimatizirao, iskoristio je kvalitete koje posjeduje, iskoristio je i podršku kluba koje je imao. Po informacijama iz reprezentacije i na treninzima je izgledao jako dobro, a jučer je opet u dva-tri poteza pokazao da je prepun samopouzdanja, da nema nikakvog respekta bez obzira na protivnika i suigrače. On pokazuje zbog čega je pozvan - istaknuo je Rukavina koji je dodao kako Hrvatska nema problema s budućnosti jer imamo dosta mladih igrača koji polako preuzimaju reprezentaciju.

- Nakon poraza u listopadu je potencirano pomlađivanje reprezentacije. Mi već imamo dosta mladih igrača - Gvardiol, Šutalo, Erlić, Stanišić, Majer, Sosa - sve su to mladi igrači, a sada im se priključuju Sučić, Pašalić i Baturina.

image

Tomislav Rukavina

SPORTSKE NOVOSTI

Mladi igrači sigurno pomažu nastavku uspjeha reprezentacije, ali igra u posljednje vrijeme ipak nije onakva kakvu smo priželjkivali. To je naglasio i Luka Modrić jučerašnjom izjavom nakon utakmice kako moramo puno toga promijeniti u našoj igri.

- Luka je previše iskusan, previše toga je prošao i svjestan je da je ovo što smo igrali posebno u listopadu, a i sada u studenom, jedna razina manje od onoga što bi mi trebali igrati ako želimo na Euru važnu ulogu. Luka ne ide na Euro da bi se tamo oprostio u skupini, a za proći skupinu ćemo morati igrati bolje nego što smo igrali na zadnjim utakmicama - rekao je Šola.

Protiv koga će Hrvatska igrati na Euru još se ne zna. Ždrijeb skupina je na rasporedu 2. prosinca. Hrvatska je u trećom jakosnom šeširu, a u Sportcastu smo se poigrali Nostradamusa i dali predviđanja o najboljim i najgorim protivnicima.

- Iz prve jakosne skupine najradije bih da igramo protiv Belgije koja je u evidentnom padu i koja nema toliko dobre mlade igrače da zamijene aktualne. Od onih reprezentacija koje bih izbjegao to je svakako Francuska - rekao je Šola.

Rukavina se složio s time i dodao kako se ne slaže s onima koji bi htjeli da Hrvatska igra protiv Njemačke.

- Oni jesu u padu u posljednje vrijeme, ali to je ipak Njemačka koja ima dobre igrače i koja je domaćin turnira. Što se druge jakosne skupine tiče, mislim da je Hrvatska bolja od svih reprezentacija, a ako moram birati koga bih izbjegao to bi bila Turska koja se diže u posljednje vrijeme. To su pokazali i na utakmici protiv nas u Osijeku.

image

Tomislav Rukavina, Emir Fulurija i Robert Šola

SPORTSKE NOVOSTI

Treći jakosni šešir donosi tri poznata protivnika; Italiju, Srbiju i Švicarsku te tri momčadi koje će Euro izboriti u dodatnim

- Sa Srbijom to ne bi bila normalna utakmica, ona bi bila više od utakmice i nosi veliki naboj, kako za jedne, tako za druge i teško je tu utakmicu gledati samo sa sportskog aspekta. Mislim da smo bi bolji u nogometnom smislu, ali to je utakmica koju nitko ne bi želio igrati nosi previše toga. Italija i Švicarska su dosta opasne pa bi bilo dobro dobiti nekoga od ovih ostalih reprezentacija iz dodatnih kvalifikacija - smatra Rukavina.

- Srbiju bih potpisao što se tiče terena jer oni nemaju pravu reprezentaciju, pravu igru i imaju ogroman disbalans između odličnih ofenzivaca i problematičnih defenzivaca. Ali slažem se da ta utakmica previše toga vuče na sebe. Gdje god bi se igralo bilo bi u gradu 100 tisuća hrvatskih navijača, 100 tisuća srpskih i to bi bilo pravo ludilo, ali nogometno ih se nimalo ne bojim - zaključio je Šola.

Linker
07. svibanj 2024 03:23