RONALD GORSIC/CROPIX
POLOVIČAN DOJAM

Utakmicu ćemo pamtiti po tri stvari! Dalić je puno mijenjao, ali samo jedan igrač s klupe je zadovoljio

Teret rezultata bio podosta težak, a utakmica kakvu je diktirao gard suparnika još i teža...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 28. ožujak 2021. 10:32

Utakmicu protiv Cipra zapamtiti će se po tri detalja. Prvo da je Hrvatska osvojila prva tri boda u kvalifikacijama za Katar. Drugi detalj je da je strijelac bio Mario Pašalić, kome je to prvi natjecateljski pogodak, k tome vrijedan pobjede. Treći detalj je da je Luka Modrić postao rekorder po broju nastupa za reprezentaciju!

Više manje to je to što se tiče najvažnijih činjeničnih detalja sa Rujevice. Ostalo što se tiče dojmova je stvar subjektivnog doživljaja, a što se nas tiče taj dojam je "neriješeno". Vatreni su ostvarili pobjedu i to je, pogotovo nakon poraza u Ljubljani, bilo jedino bitno. Što se tiče igre i očekivane poruke uvjerljivosti, koja će vratiti malo više relaxa u tabor i okruženje reprezentacije, tu se stvari nisu bitnije promijenile.

No, ovog puta ne bismo bili baš toliko strogi prema učinku Dalićeve momčadi. I to iz jednostavnog razloga što je teret rezultata bio podosta težak, a utakmica kakvu je diktirao gard suparnika još i teža. Cipar je u Rijeku stigao sa željom da se čvrsto brani i od tog stava nisu odustajali čak ni onda kada su primili zgoditak u 40.minuti.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Cipar je momčad koja teško igra dvije utakmice unutar tri dana, uz putovanje, pa su se koncentrirali na bunker igru, računajući valjda da bi u završnih 10-15 minuta, ako gube, krenuli u napad. Vatreni su dobro krenuli, sa visokim i snažnim pritiskom koji je desetak minuta djelovao uistinu dobro.

No, u gužvi 9 igrača gostiju te 6-7 naših koji su bili u fazi završnice, bilo je jako teško pronaći rupe. Uz to, mora se reći, kombinatorika Hrvatske nije bila na osobitoj razini. Viša postava sa Budimirom i Pašalićem trebala je donijeti više opasnosti na visoke lopte, ali brojni centaršuti pogotovo sa lijeve strane, nisu iskorišteni. No, kada momčad stalno radi pritisak na suparnika onda je izvjesnije da će on prije ili poslije pogiješiti, što se Cipranima dogodilo kod gola spretnog Pašalića.

Nakon toga očekivali smo napokon tečniju, bržu i konkretniju igru naših, ali se odmicanjem vremena snaga pritiska umanjivala. Dalić je mijenjao, ali igrači sa klupe, izuzev solidnosti koju je donio Juranović, nisu pridonijeli promjeni ritma.

Naposljetku, kako se bližio kraj tako je rasla spoznaja da je najvažnije samo sačuvati prednost i uzeti tri boda. U tome se uspjelo, a dojmovi će ionako izblijediti već nakon prve slijedeće utakmice...

PAŠALIĆEVA NAVIKA

Jedan od ključnih razloga što u Atalanti ima jaki status je, uz tehničku-taktičku odgovornost koja ga krasi, vrlina da iz drugog plana dođe u završnicu. I poentira, često glavom. Sada je to učinio i u reprezentaciji kad je najviše trebalo.

VEĆA KVALITETA

Ciprani su se postavili na ovoj utakmici tako da su pokazali kako doživljaju Hrvatsku snažnom. Branili su se sa svih 10 igrača i praktično odustali od igre preko svoje polovice. To je otežalo ofenzivu našima, ali je olakšalo brigu o svom golu.

BOLJI PRISTUP

Na stranu sivi dojam igre, činjenica je da su Vatreni u meč ušli s pravim pristupom. Trudili su se, odgovorno djelovali, a statistika ukazuje da su i logično tražili prolaz kroz bunker i udarcima sa distance. Nisu bili precizni (3 u okvir gola od 18 pokušaja), ali bit će drugi put.

Linker
13. svibanj 2024 08:57