WWW.RESORT-MARK-BRANDENBURG.DE Www.resort-mark-brandenburg.de
VATRENI KAMP

Uvjeti - boli glava: Nakon šumske rapsodije, korone i komfora u Dohi, Vatreni su dočekali idilu u bivšem DDR-u

‘Neuruppin je s razlogom bio jedan od najtraženijih kampova u cijelom katalogu Uefe‘
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 05. prosinac 2023. 19:31

Znalo je tu biti svega. Od zatvorenog luksuza, udaljenih lokacija, zatvorskih uvjeta, pa sve do temperaturnih šokova te, pogotovo prije desetak plus godina, kašnjenja s prijavama, zbog čega bismo bili osuđeni birati gdjekad teško probavljive mrvice s trpeze, koju su redom "očistili" veliki.

- Ali da je bitan - strašno je bitan. Trebaš neki balans odličnih uvjeta, privatnosti, ali i mogućnost da se igrači ne osjećaju kao dau su u kaznionici, jer, konačno, provode zajedno mjesec i više dana - kazao je jednom na temu odabira kampova na velikim natjecanjima, Slaven Bilić.

Dalić bi uvijek pogodio

Hrvatski izbori, gledajući u retrovizor, su nevjerojatno anegdotalni, iako se načelno radi, ili bi se trebalo raditi, o prilično suhoparnoj i nezanimljivoj temi. No, mi, maheri improvizacije, još donedavno smo doista imali cijelu silu skečeva, dostatnu sigurno za jednu kvalitetniju sezonu "Fawlty Towersa". Vrhunac je, doduše, 2004., kada smo kamp tražili tek nakon što smo preko dokvalifikacija osigurali Euro u Portugalu, a izbor je pao na mjesto St. Justa u Cuceu. U naravi, bio je to malo veći ranč, tridesetak km od Lisabona, smješten između nekoliko vojnih baza. I imao je samo jedan mali problemčić, kojeg očito nitko nije opazio u studenom, kada je tamo bilo desetak stupnjeva. Nije, naime, imao niti jedno stablo...

image
Resort Mark Brandenburg

Sedam mjeseci kasnije, direktor jednog pivarskog sponzora, našao se na rubu otkaza, kada se shvatilo da se tamo pije više nego na nacionalnim trgovima za vrijeme trajanja utakmica. No, premda vazda žedni, novinari i ini bili su pragmatični. Sve je zapravo najbolje opisano u posjetu engleskih novinara uoči zajedničke utakmice.

- Tko je vas poslao u ovaj pakao?! - nisu se mogli načuditi Otočani. A niti napojiti.

Otto Barić, u podmajici bez rukava, kao rokerska zvijezda, i igrači iscrpljeni do maksimuma ubrzo su pošli kući. Mirko Jozić se 2002. u Japanu odlučio za takvu izolacija da igračima nije dopušteno prošetati do obližnjih dućana, za sličan se recept poslužio i Niko Kovač u Brazilu 20014., kada su zbog nedostatka komunikacije glavno jelo medijima postale gole stražnjice Lovrena i društva, u Njemačkoj 2006., prema odluci da zbog bolje sinergije budemo bliže navijačima, igrače je budio Deep Purple, zajedno s drugim izvođačima na obližnjem "stageu", a u Poljskoj 2012. jutra su čekana uz topovski prasak koji je tjerao ptice s obližnje farme...

image
WWW.RESORT-MARK-BRANDENBURG.DE Www.resort-mark-brandenburg.de

Zlatko Dalić nije imao tih problema, a informacije govore da ih niti neće imati. Nakon "Šumske rapsodije" u Rusiji, Rovinja uslijed korona-Eura, komfora u neboderu Hiltona u Dohi, u ponedjeljak je odlučeno da će bazni kamp "Vatrenih" za ovaj Euro biti u Neuruppinu - sastoji se od resorta Mark Brandenburg na obali jezera Ruppiner te pripadajućeg trening igrališta Volksparkstadion koje je udaljeno samo sedam minuta vožnje od hotela. U ovom luksuznom resortu najjeftinije noćenje u dvosobnoj sobi košta 300, a u posebnim bungalovima cijela je 1300 eura po danu.

Berlin je udaljen sat vremena vožnje, a i Hamburg te Leipzig su u autobusnoj zoni ili zoni vožnje galvom, unutar 230 kilometara. Uvjeti, dakle - "boli glava".

image
WWW.RESORT-MARK-BRANDENBURG.DE Www.resort-mark-brandenburg.de

Detaljna analiza

- Neuruppin je s razlogom bio jedan od najtraženijih kampova u cijelom katalogu Uefe te me raduje što se naša logistika u tome odlično snašla i prestigla brojne druge reprezentacije. Izvrsno smo geografski pozicionirani za natjecanje u skupini, imat ćemo idilično okruženje te odlične uvjete za rad - naglasio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

- Imam ogromno povjerenje u logistiku Saveza koja se potvrdila tijekom proteklih natjecanja te smo imali izvrsne uvjete od Rusije do Dohe. Stekao sam vrlo pozitivan dojam o kampu na temelju detaljne analize, jer nudi sve čemu težimo - odlične sportske uvjete, od fitnessa do trening centra, te lijepo i ugodno okruženje. K tome, odlično smo pozicionirani te nećemo gubiti puno vremena na putovanja - dodao je Dalić.

Prije 15 godina zbog korupcije ga zvali "Mali Palermo" i "Korruppin"

Sedamdesetak kilometara, dakle, od Berlina smjestio se Neuruppin, mjestašce koje će sljedećega ljeta biti obojana hrvatskim bojama. Radi se o "najpruskijem od svih pruskih gradova", izgrađenom na valu neoklasicizma, nakon teškog požara s kraja 18 stoljeća. Premda broji tek tridesetak tisuća žitelja, ovaj gradić smješten blizu obala jezera Ruppiner, poznat je kao jedan od najvećih po pitanju prostorne raširenosti...

Premda zvuči idilično, Neuruppin su, inače, prije dvadeset godina nazivali i "Mali Palermo", te "Korruppin", misleći, jasno, na korupciju i nepotizam. Bivši gradski vijećnik stranke CDU, Olaf Kamrath, naime, 2006. je osuđen na zatvorsku kaznu, zbog povezanosti s bandama vezanima uz ilegalnu prodaju narkotika, a godinu poslije član inicijative Neuruppiner Initiative, Reinhard Sommerfeld osuđen je na zatvor kao dosad jedini član državnog parlamenta u pokušaju podmićivanje drugih članova parlamenta. Godinu potom, gradonačelnik Otto Theel (Die Linke), dobio je devet mjeseci robije zbog primanja mita u svom uredu... Dietmar Linz, još jedan istaknuti član tamošnje lokalne politike, 2009. je počinio samoubojstvo zbog mita. Rekao bi cinik - pa Hrvatska će se doista osjećati kao kod svoje kuće...

No, tamošnji žitelji, u želji da se stane na kraju lopovluku i korištenju pozicija, izglasali su da od 1. siječnja 2016. godine, Neuruppin postane tek šesti grad-član Transparency Internationala, zajedno s Bonnom, Hammom, Potsdamom, Leipzigom i Halleom.

Linker
27. srpanj 2024 01:22