U-19 reprezentacija

 DAVOR PONGRACIC/CROPIX Cropix
NOVE NADE VATRENIH

Uzeli smo Nijemcima igrače Bayerna, Stuttgarta i Bayera, a sjedimo na staroj karlovačkoj plastici...

Kad već nemamo infrastrukuru, pobjeđujemo Nijemce u utrci za sjajnim mladim talentima
Piše: Petar Zobec/Jutarnji listObjavljeno: 10. studeni 2021. 15:26

Kada pogledate reprezentativni popis na kojemu su igrači Bayerna, Bayera Leverkusena, Stuttgarta i Augsburga očekujete kako će pred vas iz tunela Allianz Arene izletjeti Hans-Dieter Flick i njegovi igrači u bijelim dresovima i orlom na prsima. No, onda vas pošteno rashlađena zadnjica podsjeti kako ne sjedite na grijanim sjedalicama velebnog bavarskog zdanja nego na dobroj staroj plastici karlovačkog stadiona Branko Čavlović-Čavlek, a da na teren istrčavaju igrači sa šahovnicom predvođeni Josipom Šimunićem. Okrutnu realnost nije ušminkala ni činjenica što je protivnik U19 selekcije, o kojoj je riječ, bio nogometni liliputanac Gibraltar. Teško da su juniorske kvalifikacije za Euro mogle započeti lagodnije od ovih 7-0.

Pa dobro, kada već nemamo uvjete poput Nijemaca onda za utjehu može poslužiti saznanje da pobjeđujemo u utrci za mlade talente s njemačkom adresom, a koje u HNS-u uspijevaju nagovoriti da Allianz Arenu zamijene Čavlekom. Augsburgov Franjo Ivanović je već viđeno lice, Bayernovog Gabriela Vidovića ovog puta nije bilo u zapisniku, a Šimunićev su sastav u Karlovcu dodatno pojačala još dva "gastarbajtera" - Jakov Šuver, ljevonogi stoper druge momčadi Stuttgarta te 16-godišnji ofenzivac Noah Phil Pesch iz Leverkusena.

image

Franjo Ivanović

DAVOR PONGRACIC/CROPIX Cropix

Šuver je 18-godišnji bivši njemački kapetan rođen u Stuttgartu koji se ipak zahvalio Nijemcima, a s obzirom na to da su mu roditelji su iz sela Donji Kladari kraj Modriče, imao je opciju da se pridruži Hrvatskoj. Nezahvalno je davati neke velike zaključke o njegovoj igri jer do Gibraltara još očito nije stigla ona da "danas svi igraju nogomet", ali prvi dojmovi su ohrabrujući.

Šuver je moderni stoper koji se osjeća ugodno s loptom u nogama i ne libi se potegnuti dijagonalu preko pola terena na suprotno krilo. I suigrači imaju povjerenja u njegovu nogometnu tehniku pa ga veznjaci vole potražiti kao rješenje u igri.

Svoju premijeru u hrvatskom dresu je doživio i Pesch (majka Klaudija je iz Murvica pokraj Zadra, a Noah je rođen u njemačkom Eschweileru), kojeg njemački mediji časte epitetom wunderkinda. Po ulasku u igru u 63. minuti zauzeo je ljevokrilnu poziciju i već u prvom dodiru, vanjskom, zakuhao akciju koje je dovela do pogotka za 6-0.

Do kraja je u već debelo razvodnjenom susretu demonstrirao lagan korak i tehničku dotjeranost, a prihvatio se i izvođenja prekida. Njegove su lopte u pravilu redovito pronalazile put do suigrača. Oprobao je i udarac škaricama u 79. minuti, no umjesto lopte je zahvatio glavu igrača Gibraltara. Do kraja ogleda se nije uspio upisati među strijelce, ali ionako je najvažnije da smo ga vidjeli u hrvatskom dresu.

Linker
12. travanj 2024 16:48