RALF POLLER/AVANTI/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
REMI S DANSKOM

Mali Vatreni u ludoj utakmici osvojili novi bod na Euru, briljirali veliki Dinamovi talenti

Hrvatska U17 reprezentacija remizirala je s vršnjacima iz Danske u susretu 2. kola
Piše: Toni RoićObjavljeno: 23. svibanj 2024. 18:12

EUROPSKO PRVENSTVO U-17 NA CIPRU; SKUPINA B, 2. KOLO

DANSKA - HRVATSKA 2:2

ACHNAS Stadion Ethnikosa. Gledatelja 400. Sudac: Jasper Vergoote (Belgija). Pomoćnici: Tiesters (Belgija), Pereira (Portugal). Četvrti sudac: Nogueira (Portugal).

STRIJELCI: 1:0 - Abildgaard (36), 1:1 - Čović (41), 1:2 - Mikić (47), 2:2 - Risnaes (60).

DANSKA: Breum-Harild - Lützhof, Sondergaard (od 46. Ankamafio), Markmann, Andersen (od 58. Gustafsen) - Moalem, Heyde, Hojer (od 77. Jorgensen) - Abildgaard (od 76. Johannesen), Obi (od 88. Hansen), Risnaes. Izbornik: Jesper Mikkelsen.

HRVATSKA: Rajić - Mikić (od 78. Pajsar), Zebić, Puljić, Mandić - Baković, Vojvodić, Ahmeti (od 64. Vrzić) - Durdov (od 64. Marić), Ćutuk, Čović (od 90. Milišić). Izbornik: Marijan Budimir.

Žuti kartoni: Vojvodić (8 - preoštar start), Čović (21 - preoštar start), Heyde (61 - preoštar start), Pajsar (82 - preoštar start), Moalem (90+6 - preoštar start). Igrač utakmice: Noa Mikić.


Hrvatska reprezentacija U-17 odigrala je 2:2 s Danskom u 2. kolu skupine B na Europskom prvenstvu na Cipru i sada ima dva boda. O prva dva mjesta i prolazu u četvrtfinale, odlučivat će zadnje kolo, kada se u nedjelju, 26. svibnja, sastaju Hrvatska i Wales, te Danska i Austrija.

Nakon startnog remija 0:0 protiv Austrije, Hrvatska je u dvoboj s Danskom ušla jača za četiri vrlo bitna reprezentativca i svi oni krenuli su od prve minute. Durdov i Ćutuk u napadu, a Baković i Ahmeti u vezi u nominalnom rasporedu 4-3-3, koji je tijekom igre doživljavao i modifikacije. Danci su nakon pobjede nad Velšanima 2:0 imali čistu situaciju da pobjedom riješe prolaz u četvrtfinale, a što je utakmica odmicala djelovali su kao aktivniji i gola željniji suparnik. Prva prijetnja bio je odličan udarac Hojera s dvadesetak metara u 16. minuti, ali vratar Rajić je mačjim refleksom loptu izbio u korner. Zaustavio je Rajić i pokušaj danskog centarfora Obija u 30. minuti, ali nije mu bilo pomoći šest minuta kasnije.

Dugo je trajala danska akcija, da bi njihova desetka Lasse Abildgaard primio loptu na desnoj strani i onda krenuo prema unutra i točno s linije šesnaesterca loptu prizemnim udarcem lijevom nogom smjestio u donji desni kut. Udarac je bio toliko precizan da ga Rajić nije mogao obraniti, ali kasnio je hrvatski blok u toj situaciji, kao da nisu vjerovali da će Abildgaard naciljati baš tako dobro.

Vodstvo je bila nagrada Dancima za hrabriji pristup, a tek kada su primili gol, mladići izbornika Marijana Budimira počeli su biti odlučniji i poduzetniji. Rezultiralo je to i izjednačenjem u 41. minuti nakon sjajnog prodora Noe Mikića po desnoj strani. Dinamov desni bek projurio je pokraj suparnika kao da ih nema, a onda vidio usamljenog Patricea Čovića i dao mu prizemnu loptu, koju ofenzivni veznjak berlinske Herthe s desetak metara šalje u mrežu za 1:1. Akcija kao iz udžbenika, a posebne pohvale Mikiću, koji je i u prvom dvoboju s Austrijom imao niz dobrih prodora po desnoj strani, ali tada ih nije imao tko pretvoriti u pogodak.

No, to se pokazalo samo zagrijavanjem za ono što će Mikić izvesti u 47. minuti. Na centru je uzeo loptu od suparnika i onda nezadrživo krenuo prema vratima Danske, a kada je došao do vrha šesnaesterca, snažno je opalio desnicom, a lopta je od stative odsjela u mreži za vodstvo Hrvatske 2:1. Pretrčao je Mikić više od 40 metara s loptom i onda zabio. Kapa do poda majstore!

Nakon hrvatskog preokreta, Danci su krenuli u potpunu ofenzivu, Anderson i Risnaes imali su zicere koje nisu realizirali, ali je izjednačenje na 2:2 ipak stiglo u 60. minuti, nakon kornera i na vrlo bizaran način. Vratar Rajić je otišao u prazno, a Ćutuk nespretno i nesretno odbio loptu na glavu Roberta Risnaesa, kojem s tri metra nije bilo teško pogoditi mrežu.

Izbornik Budimir uskoro uvodi u igru Marića i Vrzića, koji su u 77. i 78. minuti mogli donijeti novo vodstvo. Marić je najprije u sjajnoj prilici loše pucao, a onda je Vrzić opalio s dvadesetak metara, vratar Danske je bio na krivoj nozi, ali lopta je otišla koji centimetar pokraj okvira. Da je bilo samo malo preciznije, bilo bi neobranjivo. U 84. minuti i Danci su mogli do pobjedničkog pogotka, ali je udarac glavom Obija sjajno obranio Rajić. Ostalo je tako neodlučeno i Hrvatskoj u nedjelju treba pobjeda nad Velšanima za plasman u četvrtfinale.

Linker
23. svibanj 2024 20:21