TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
SLAVLJE NA POLJUDU

Dominantna Hrvatska lakoćom srušila Sloveniju, Livaja, Pašalić i Vlašić probili Oblaka

Hrvatska je sa sedam bodova u tri utakmice izbila na vrh skupine H
Piše: Sportske novosti/Dražen AntolićObjavljeno: 07. rujan 2021. 22:53

HRVATSKA - SLOVENIJA 3:0 (Livaja 33', Pašalić 66', Vlašić 90'+4')

HRVATSKA: Ivušić - Juranović, Lovren (od 76. Ćaleta-Car), Vida, Barišić - Brozović, Kovačić (od 76. Luka Ivanušec) - Kramarić (od 76. Mislav Oršić), Pašalić, Perišić (od 85. Čolak) - Livaja (od 58. Vlašić)

SLOVENIJA: Oblak - Stojanović (od 88. Zahović), Bijol, Mevlja, Balkovec (od 65. Jurković) - Gnezda Čerin, Kurtić, Stanković (od 65. Skubic), Lovrić - Iličić (od 54. Mlakar), Šeško (od 65. Šporar)

Split - stadion Poljud. Gledatelja: 16 237. Sudac: Clement Turpin (Francuska)


Feštalo se u Splitu, nije to bila neviđena atmosfera, ali izvrsna je najava za Rusiju u studenome na istoj lokaciji, za utakmicu odluke i(ili) proslavu plasmana u Katar. Vatreni su mogli poniziti Slovence, susjedni su presretni što su primili samo tri komada.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Nakon toliko udaranja u zid došla je i napadačka kreativnost, ne još i dovoljna realizatorska sigurnost, i dalje nisu do kraja otpuštene kočnice koje prvenstveno postoje u glavi, no Hrvatska je iz utakmice u utakmicu igrala sve bolje i splitskoj publici priredila užitak za nogometne sladokusce. U najboljem izdanju u tekućim kvalifikacijama Dalićeva momčad demonstrirala je klasu, takav napadački arsenal da je Jan Oblak morao biti sretan što nije izrešetan. Slovenski „anđeo čuvar“ imao je sedam obrana, šest već u prvom dijelu.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Slovenci, koji su svladali Vatrene u Ljubljani, na Poljudu su bili samo dobri đaci… Matjaž Kek ovaj put nije igrao protiv Hajduka nego Hrvatske i njegova čarolija kojom je odnosio bodove u 11 ranijih nastupa nestala je u prahu i pepelu. I to su mu prvenstveno skrojili hajdukovci, sadašnji i bivši igrači Bijelih.

Zlatko Dalić dostojno je proslavio jubilej, 50. izborničku utakmicu okrunio je nogometom kakav dvije godine nismo vidjeli od Vatrenih i 25. pobjedom.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Marko Livaja, taj vagabund iz Kaštela kojeg Split danas voli kao nikoga i čija pojava po razini obožavanja podsjeća na vremena Bake Sliškovića, Jurice Jerkovića, Ivice Šurjaka dočekao je svoj dan iz snova, zabio prvi gol za Hrvatsku točno gdje je to najviše želio. Kad je zamijenjen u 57. minuti skandiralo se njegovo ime... Livaja je igrao špicu, iako nije klasični centarfor to nije problem ako se igra po travi, pokretljivo, ukoliko igrači mijenjaju pozicije i izbezumljuju suparnika kao što su Hrvati „izuvali iz kopački“ Slovence. Livaja je izvrsno funkcionirao s Pašalićem, čiji je pogodak u vratnicu prethodio golu, Perišićem i Kramarićem, taj poker zna biti opasno dobar i to su vidjeli svi suparnici koji ostaju do kraja kvalifikacija… Hrvatska se vratila u pobjednički mod, danas je govor tijela Dalićeva momčadi „protiv nas nemate šanse“. To je Hrvatska kakvu volimo. I gle čuda, tri utakmice zaredom Vatreni nisu primili gol, to se prvi put dogodilo otkako je Dalić izbornik.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Kapetan Ivan Perišić inspirirano i nadahnuto vukao je po lijevoj strani i također dobio nagradu s tribina, Mario Pašalić još je jednom prikazao kvalitetu kakvu nema nitko od Hrvata za dolazak iz drugog plana i egzekuciju, Kovačić je imao sjajan solo-prodor, Brozović ovaj put dominirao sredinom terena, a i Juranović i od nekih osporavani Barišić odigrali su na visokoj razini. Nakon što je izbornik u 77. minuti napravio tri zamjene sa šansama se nije stalo…

Serija prilika krenula je već u petoj minuti kad je Pašalić pucao glavom, nešto kasnije on i Kramarić nisu uspjeli ugurati loptu u vrata… U 20. minuti Kramarić nije zabio totalni zicer, Oblak je obranio taj šut iz blizine. Iako se namjestio na desnu nogu. Livaja je Oblaka mogao probiti već u 25. minuti, no tada mu je pobjegla lopta nakon što ga je već obišao… Bilo je udaraca Perišića, Livaje… Jednom je Barišić gotovo iznenadio slovenskog vratara koji je jedva iščupao loptu ispod grede.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Slovenci nisu bili potpuno submisivni, Benjamin Šeško i na Poljudu potvrdio je potencijal, nekoliko njegovih bjegova i prodora dalo je posla obrani… U drugom dijelu ista slika, gol Pašalića na pas Perišića bilo je praktično rješenje susreta, ali Vatreni nisu stali, pogotovo Oršić koji je zamijenio Kramarića. Veliku šansu je promašio Ivanušec da bi duboko u sudačkoj nadoknadi Nikola Vlašić zaokružio hat-trick hajdukovaca za 3:0.


KRAJ UTAKMICE!

90'+4' - GOOOL! Oršić je fantastičnim centaršutom pronašao Vlašića koji u padu glavom pogađa za bliži kut i 3:0 Hrvatske na Poljudu!!! Tri hajdukovca postigla su tri pogotka, prekrasna večer na 'poljudskoj ljepotici'... Sa sedam bodova u tri utakmice Hrvatska je izbila na sami vrh skupine H kvalifikacija za SP 2022!

90'+2' - Oršić je pokušao iz slobodnjaka, odlazi to visoko na tribine.

90' - Novi prodor Ivanušeca i opet njegov šut nije dovoljno precizan... neće ga pa neće.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

88' - Izlazi Petar Stojanović, zamijenit će ga Luka Zahović.

87' - Nova šansa za Vatrene, Luka Ivanušec je šutirao iz blizine, ali bio je neprecizan.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

5' - Izaći će i večerašnji kapetan Ivan Perišić uz 'standing ovation', kapetanska traka ide Domagoju Vidi, a u igru ulazi Antonio Mirko Čolak.

82' - Tri šanse u jednoj minuti! Prvo se Vlašić sjurio u šesnaesterac, prošao i Oblaka, ali je završio previše u mrtvome kutu, nije uspio linije ubaciti u mrežu... zatim je nakon dvadesetak sekundi opet Vlašić bio u glavnoj ulozi, udarac mu je blokiran i završio kod Oršića koji šutira isprve - preko gola!

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

76' - Mijenja opet Zlatko Dalić. Izaći će Mateo Kovačić, Andrej Kramarić i Dejan Lovren, svježu krv unijet će Luka Ivanušec, Mislav Oršić i Duje Ćaleta-Car.

- na poljudskim je tribinama 16.237 gledatelja.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

72' - Šutira sada Vlašić, samo pored gola.

71' - Još jedan pokušaj Andreja Kramarića, još jedna obrana Jana Oblaka.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

66' - GOOOL! Kapetan Perišić je večeras odigrao zaista kapetanski! Solo-prodorom po lijevoj strani okrunio je ovu sjajnu večer, riješio se svojih braniča i maestralno poslužio Pašalića koji iz ovakve šanse ne promašuje... Hrvatska na Poljudu vodi 2:0!

64' - Šeško je grubo startao na Barišića i ukazuje se pomoć hrvatskom braniču. Odmah Kek koristi taj prekid i radi trostruku izmjenu. Izlaze Šeško, Balkovec i Stanković, ulaze Šporar, Jurković i Skubic. Srećom, s Barišićem je sve u redu.

62' - Vrijedi zabilježiti i Lovrenov pokušaj s vlastite polovice, pokušao je dugačkom parabolom iznenaditi ponajboljeg vratara svijeta... lijepo je to izgledalo, no za Jana Oblaka ipak ,je potreban potez više.

61' - Sjajan solo-prodor Matea Kovačića! Prošao je jednog, prošao je drugog Slovenca, sjurio se u šesnaesterac, prošao je i Oblaka, no uspio je nekako slovenski vratar dotaknuti loptu i omesti našeg veznjaka...

58' - Izlazi Marko Livaja uz 'standing ovation' Poljuda, mijenja ga još jedan ljubimac splitske publike, bivši hajdukovac Nikola Vlašić.

54' - Prvu promjenu radi Matjaž Kek. Ušao je Hajdukov Jan Mlakar uz aplauz poljudskih tribina, izaći će Josip Iličić.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

54' - Pašalić pokušava iz voleja, međutim nastradao je samo Jure Balkovec kojega je Pašalić nehotice udario nogom.

52' - Livaja ovaj put nije precizan! Kovačić je ispremiješao slovensku obranu i maestralno pronašao napadača Hajduka čiji udarac bježi daleko od gola...

49' - Šansa za Hrvatsku! Kovačić gura Pašalića u šansu, ovaj traži Kramarića na pet metara, no uspijeva to nekako slovenska obrana izbiti u korner...

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nisu niti Dalić niti Kek ništa htjeli mijenjati, izlaze iste postave na Poljud.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Sjajno su Vatreni otvorili dvoboj na Poljudu. Krenuli su dominantno od prve minute, kontrolirali situaciju na travnjaku i lomili protivnika iz minute u minutu. Bolja igra Dalićevih izabranika urodila je plodom u 33. minuti kada je Marko Livaja na 'svom' Poljudu svladao Jana Oblaka i donio Hrvatskoj vodstvo s kojim se otišlo na predah.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

44' - Uhh, stresli smo se na trenutak... Iličić je gurnuo Lovrića u šansu, ovaj ubacuje u peterac gdje je Šeško za samo koji centimetar bio prekratak!

43' - Bravo, Krama! Sjajno se driblingom riješio svog čuvara i poslao u prazno, a zatim njegov izvrstan udarac čudesno brani Jan Oblak!

40' - Kako je malo nedostajalo!!! Sada je Barišiću, vrlo vjerojatno, lopta prešla preko noge i išlo je to pod samu gredu, jedva je Oblak to nekako iščupao i izbacio u korner...

39' - Zabilježit ćemo i ovaj Perišićev udarac, iako mu je lopta prešla preko noge i završila daleko na tribinama...

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

38' - Novi Juranovićev centaršut i novi Perišićev pokušaj, ovaj put glavom, ali nije se dao iznenaditi Oblak.

34' - Odmah uzvraćaju Slovenci, Kurtić je sjajno opalio s ruba šesnaesterca i prošlo je to vrlo blizu vratnice!

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

33' - GOOOL! Juranovićev fenomenalan centaršut pronašao je Pašalića koji s pet metara glavom pogađa vratnicu, a na odbijanac je naletio Livaja i samo se 'naklonio' za 1:0 Hrvatske na Poljudu!

29' - Osokolio se Livaja pred krcatim poljudskim tribinama, opalio je izvana, bio je to dosta dobar udarac i Oblak izbija loptu u korner!

27' - Evo i Slovenaca... mladi Šeško je bio u teškoj situaciji između Vide i Lovrena, uspio se izboriti za udarac i šutirao pored gola. Opomena je to za naše, koncentracija mora cijelo vrijeme biti na visokoj razini.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

25' - Livaaajaaaaa... Kramarić je sjajno 'podvalio' za Livaju, a napadač Hajduka na 'svom' Poljudu nije uspio dostići to dodavanje, u padu je pogodio mrežu, ali samo njen vanjski dio... pozdravila je to velikim pljeskom splitska publika.

20' - Što je sada promašio Kramarić! Ostao je potpuno sam i šutirao sa šest-sedam metara, gađao je sami kut, no bio je to loš pokušaj i brani to Oblak... Ovakve se prilike moraju zabiti.

15' - Uspjeli su se donekle pribrati Slovenci i konsolidirati svoje redove. Neutralizirali su Kekovi nogometaši u određenoj mjeri igru Vatrenih, međutim Brozović i društvo smireno kontroliraju situaciju na travnjaku.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

9' - Zicer na zicerima! Perišić se fantastičnim driblingom riješio svog čuvara i prizemno ubacio za Kramarića, a on i Pašalić počeli su nepotrebno komplicirati na pet metara od gola i nijedan nije uputio udarac... uspijeva to nekako izbaciti slovenska obrana, šteta za ovu šansu.

7' - I dalje traje pritisak Hrvatske! Sada je Barišić šutirao slabijom, desnom nogom i prebacio slovenska vrata... dobar je pristup Vatrenih od prve minute, izvrsno to izgleda zasad.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

5' - Evo prave šanse za Vatrene! Barišić je lijepo ubacio za Pašalića čiji udarac glavom s desetak metara nije bio loš, no na vratima ipak stoji ponajbolji golman svijeta Jan Oblak.

2' - Perišić je, u pokušaju centaršuta, zapravo zaprijetio vratima Slovenije... nije bilo siline i Oblak lakoćom hvata njegov ubačaj.

1' - Počeo je susret na Poljudu! Na tribinama splitskoga stadiona okupilo se više od 10 000 gledatelja... Sretno, Vatreni!!!

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix


20.40: Na Poljudu su navijači uhvatili priliku i fotografirali se sa slavnom hrvatskom atletičarkom i sestrom Nikole Vlašića - legendarnom Blankom Vlašić!

image
Blanka Vlašić s navijačima na Poljudu
PRIVATNI ALBUM Privatni Album

20.35: (piše: Jurica Radić) Pet je promjena napravio Zlatko Dalić za susret sa Slovenijom u odnosu na sastav koji je prošle subote istrčao na travnjak u Bratislavi. Za razliku od Dalića, s druge strane Matjaž Kek svoju Sloveniju predstavlja u sličnom izdanju kakvo smo gledali prije tri dana protiv Malte u Stožicama. Kek je naime napravio samo dvije promjene.

Dakle, Dalić od prve minute na Poljud šalje Marka Livaju, Marija Pašalića, Bornu Barišića, Andreja Kramarića i Ivana Perišića, dok su od "slovačkih startera" na klupi ostali Nikola Vlašić, Mirko Čolak, Luka Ivanušec, Mislav Oršić i Borna Sosa.

Na prvi pogled veliko iznenađenje i promjena, ali već je to Dalić isprobao u Slovačkoj kada je u drugom poluvremenu na travnjak poslao čak 10-oricu od startne postave protiv Slovenaca. Nedostajao je tek Borna Sosa da bi splitski sastav bio prekopirani sastav iz posljednjih 20-ak minuta susreta sa Slovacima. Zato, ako je netko i smatrao da je startna postava za utakimicu sa Slovenijom neko iznenađenje, ako malo povuku paralelu sa zadnjim dvobojem, vidjet će da je hrvatski izbornik i prošle subote imao ideju kako igrati protiv reprezentacije Matjaža Keka. Formacija identična, ali tražilo se više svježine, poglavito u sredini i napadu.

image
Matjaž Kek
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Matjaž Kek je manje mijenjao, ali je momčad postavio s jačom sredinom terena. U napadu je ostavio novog wonderkinda Šeška, ali je izvadio dva krilna napadača Mlakara i Bohara koji su započeli protiv Maltežana. Umjesto sustava 4-3-3, na Poljudu će Kek izaći s 4-4-2 gdje je Šešku pridodao iskusnog Iličića.

20.25: Glavni djelitelj pravde bit će 39-godišnji Francuz Clément Turpin.

image
BO AMSTRUP Afp

20.00: Izbornik Dalić izjavio je uoči susreta:

"Bez srčanosti i predanosti koju su momci prikazali u Bratislavi, bit će težak zadatak pobijediti. Ovakvi susreti ne služe da bi impresionirali nekoga, nego da bi se skupili bodovi."

19.30: Stigli su sastavi! Na vratima Ivušić, bekovi Juranović i Barišić, stoperi Lovren i Vida, u veznom redu Brozović, Kovačić i Pašalić, lijevo krilo Perišić, desno Kramarić, u vrhu napada Livaja!

To je postava s kojom Zlatko Dalić kreće po pobjedu protiv Slovenije. Dakle, od prve minute prvi put u ovom mini ciklusu kreću ljubimac Hajdukovih navijača Livaja, ali i Barišić na lijevom boku. Ostale su još neke sitnije dileme oko toga što će točno i gdje igrati ponaprije Kramarić, ali i Pašalić te Perišić... Vidjet ćemo kada krene utakmica!

Kod Slovenaca najavljen je bio stoper Blažič, ipak igra Bijol, očekivalo se i centarfora Hajduka Jana Mlakara od prve minute, ali napad gostiju ipak predvode iskusni Iličić i mladi Šeško, predstavljen kao 'čudo od igrača'.


Linker
07. svibanj 2024 13:53