Mladi reprezentativci Hrvatske pod vodstvom svojeg izbornika Igora Bišćana danas će odigrati prvu utakmicu u 2023. godini

 GORAN SEBELIC Cropix
HRVATSKA - IZRAEL

Varaždinci će u velikom broju pozdraviti mlade Bišćanove zvijezde: ‘Imamo generaciju za velike stvari‘

‘Neće biti revijalnih tonova, igrat ćemo kao da je natjecateljska utakmica‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. ožujak 2023. 15:14

Dečki Igora Bišćana danas u Varaždinu (18 sati) kreću u prvu provjeru za Europsko prvenstvo koje će se održati od 21. lipnja do 8. srpnja u Rumunjskoj i Gruziji. Protivnik je Izrael, reprezentacija koja nije iz vrha u toj dobnoj kategoriji, ali će svakako poslužiti izborniku Igoru Bišćanu za “utvrđivanje gradiva”. Konačno, svaka utakmica ima bitno značenje, u svakoj se može napredovati. Pet dana kasnije (London, 20.45 sati) na stadionu Craven Cottage mladi Hrvati igraju prijateljsku utakmicu s Engleskom. Taj će ogled s jednom od najboljih europskih reprezentacija ponuditi vjerojatno jasniju sliku kvalitete i moći mlade hrvatske vrste.

- Kad se ukazala prilika za utakmicu s Engleskom, prihvatili smo, to se ne propušta, pogotovo na klasičnom engleskom stadionu. Tome se radujemo, ali svjesni smo da nas čekaju igrači iz najvećih engleskih i europskih klubova. Neće biti revijalnih tonova, moramo doći spremni kao da je natjecateljska. Tada ćemo vidjeti gdje smo i imati pravu sliku - kazao je izbornik Bišćan.

Jureškin kao Perišić

Podsjetimo, Hrvatska će na Euru igrati su skupini s Ukrajinom, Španjolskom i Rumunjskom. Prvenstvo otvaramo 21. lipnja s Ukrajincima, a onda slijede ogledi sa Španjolcima i Rumunjima...

Mlada hrvatska vrsta je posljednju utakmicu odigrala protiv Austrije u Puli, bilo je to 22. studenog prošle godine. Radilo se također o prijateljskom ogledu. Tad nam se predstavio mladi Kaštelanin, Roko Jureškin (22). Imao je debi iz snova. Zabio je jedini pogodak za Bišćanove dečke i pokazao zamjetnu kvalitetu.

- Iskreno, bio sam iznenađen kad me izbornik pozvao za utakmicu s Austrijom, ali nakon što sam postigao pogodak i mislim ponudio dobru partiju, sad nisam bio iznenađen što sam dobio pozivnicu za oglede s Izraelom i Engleskom - kaže nam Roko.

Inače, Roko je igrao i za selekciju U-20, pozvao ga je Ognjen Vukojević... Jureškin nije tako poznat hrvatskoj nogometnoj javnosti. Iako je vrlo mlad, veće je promijenio dosta klubova. Počeo je u mlađim dobnim kategorijama Hajduka, igrao je za Adriatic, stobrečki Primorac, Dugopolje, a onda je u srpnju 2019. godine preselio u slovački Sered. Roko je po vokaciji lijevi bek, a može igrati i lijevo krilo.

- Mogu igrati nešto slično kao Ivan Perišić....

U Seredu je briljirao, pogotovo u zadnjoj od tri sezone koliko je proveo u Slovačkoj. Postigao je pet pogodaka i pet puta bio je asistent. Jureškin je bio jedan od najzaslužnijih što je Sered završio na petom mjestu i stigao do najboljeg plasmana u 107-godišnjoj povijesti kluba. Iako je u Sered došao kao lijevo krilo ili prednji vezni, nakon nekoliko utakmica, trener ga je postavio na poziciju lijevog krila, te je na njoj ostao do konca svog boravka u Seredu. Takva sjajna sezona otvorila mu je vrata - Italije.

- Preko Claudija Chiellinija, brata poznatog Giorgia, preselio sam u Serie B, u Pisu.

Besplatan ulaz

Zbilo se to u ljeto prošle godine. Nije se bilo lako izboriti za veliku minutažu u Pisi, pa je na kraju posuđen Beneventu krajem siječnja ove godine.

- Želio me dovesti tadašnji trener Fabio Cannavaro, ali nisam imao sreće. Trener je smijenjen odmah po mom dolasku. Zbilo se to nakon poraza od Venezije. Nakon toga borim se za svoju poziciju.

Međutim, bez obzira što od dolaska u Benevento nema veliku minutažu, Igor Bišćan maksimalno vjeruje u Jureškina, možemo kazati da je on svojevrsno otkriće hrvatskog izbornika. Kao što znamo, pozicija lijevog beka često je bila deficitarna u svim hrvatskim selekcijama, pa je samim time pred Rokom velika prilika. Vidjet ćemo kako će se rasplesti njegova priča u Beneventu, ali mladi igrač nam kaže...

- Razgovarao sam s predsjednikom Pise, na ljeto, kad mi istječe posudba, bih se trebao vratiti.

Vesele ga predstojeće utakmice s Izraelom i Engleskom.

- To su nam provjere pred Europsko prvenstvo, želimo odigrati najbolje što možemo i prikazati se u najboljem svijetlu. Naravno da se veselim svakom reprezentativnom pozivu, svakoj utakmici, svakom novom izazovu. Igrati za reprezentaciju Hrvatske je velika stvar. Naravno da se nadam kako ću biti dio reprezentacije na Europskom prvenstvu koje je pred nama. Imamo zaista sjajnu generaciju koja može napraviti velike stvari - zaključio je Jureškin.

Bišćan ima na raspolaganju kompletan kadar, nema ozlijeđenih igrača, moći će vidjeti u kakvom su stanju njegovi dečki. Vjerujemo da će se na stadionu Varaždina okupiti veliki broj gledatelja (ulaz je besplatan), jer imaju priliku vidjeti hrvatsku nogometnu mladost, od kojih su neki već i prave zvijezde svojih klubova.

Linker
15. svibanj 2024 22:00