CROPIX
VUČEVIĆ ZA SN

‘Vatrene ovdje iznimno cijene, to će ovdje biti veliki događaj! Stadion će biti pun, a utakmica pravi spektakl‘

Već godinu dana Splićanin je sportski direktor saudijskog Al Nassra
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. listopad 2022. 09:17

Vatreni će akciju Katar započeti u susjednoj Saudijskoj Arabiji prijateljskom utakmicom s domaćom reprezentacijom 16. studenoga. Goran Vučević već je godinu dana sportski direktor Al Nassra iz Rijada i bit će svojevrsni domaćin Hrvatskoj u tom gradu. U Saudijskoj Arabiji radi i niz naših trenera, Ante Miše je na klupi Al-Faisalyja, Krešimir Režić Damaca, to su prvoligaške ekipe, Damir Burić vodi drugoligaša Al-Riyadh. Osim toga, velik je broj stručnjaka u omladinskim pogonima. Igra se na stadionu Vučevićeva kluba, Mrsool Parku.

image
Cropix

- Prima 25 tisuća gledatelja i bit će pun. Hrvatsku reprezentaciju se iznimno cijeni, to će ovdje biti veliki događaj. Iako je nama završila sezona, te igrači imaju dva mjeseca odmora zbog Svjetskog prvenstva, a reprezentacija se već okupila i krenula s pripremama, tražili su od mene da se vratim u Rijad i budem prisutan kad će igrati Hrvatska. Dakako da ću to napraviti sa zadovoljstvom, u kontaktu sam i s ljudima iz naše reprezentacije - kazao nam je Vučević, koji je pomalo priviknuo na život u Saudijskoj Arabiji i hvali Rijad kao izvrstan grad.

- Treba se prilagoditi ovdašnjoj kulturi i načinu života, ali nogomet je najkvalitetniji u Aziji.

image
CROPIX

Njegov klub je devet puta bio prvak tamošnje profesionalne lige, a i sada ima brojna poznata igračka imena.

- Za moj posao nema nikakve razlike jesam li u Al Nassru, Valenciji ili Evertonu. Doveli smo Ospinu, bivšeg golmana Napolija, po meni je bio među prvih pet u Europi, imamo Taliscu, Brazilca koji je bio u Benfici, igrao i za Selecao, te još nekoliko izrazito dobrih igrača kao što je Luis Gustavo, koji je igrao za Bayern, potom za Fenerbahče, tu je reprezentativac Argentine Pity Martinez... Snažna smo momčad.

Ugovor ga veže još godinu dana.

- Rijad je super grad koji ti daje sve što je potrebno, ima osam milijuna stanovnika. Nekako ide ka priči Dubaija, koji je prestižna destinacija. Ova država se otvara...

Za Vatrene je prijateljska utakmica generalna provjera pred Svjetsko prvenstvo. Kakva je Saudijska Arabija?

- Često me znaju pitati kako bi završilo kad bi moj sadašnji klub igrao s Hajdukom ili Dinamom. Eh, kad bih znao, rekao bih. Ovdje stranci dominiraju, jako su skupi i imaju velika imena, a uz njih igraju Saudijci, koji su kroz godine sve bolji. Država puno ulaže u mlađe uzraste, postoji još mnogo prostora za napredak, ali je i napravila veliki iskorak... Sama činjenica da su bili prvi u kvalifikacijskoj skupini, prije Japana i Australije, puno govori. U azijskoj Ligi prvaka dominiraju na klupskoj razini.

image
CROPIX

Dakle, odgovarajući će biti test za Katar?

- Po meni idealan su protivnik da odradiš nešto u klimi i kulturi koja je jako slična Kataru. To je baš utakmica po mjeri.

Hrvatska se plasirala na Final Four Lige nacija, što očekujete na SP-u?

- Kao i svi ostali, ne treba biti previše pametan. Hrvatska ima, prije svega, odličnog izbornika i stožer s poznatim imenima, koja imaju jako puno nogometnog iskustva. O igračima je suvišno bilo što pričati, napravili su sjajne stvar u klubovima. Hrvatska je jedan od favorita. Ne bi trebalo stavljati veliki teret na njih, ali imamo sjajnu reprezentaciju, to su pokazale i neke posljednje utakmice.

Što vam se najviše sviđa kod Vatrenih?

- Vidi se veliko zajedništvo. Ako imaš odličnu kvalitetu, to je sljedeće najvažnije. Očito je da se radi o sjajnoj generaciji, koja želi napraviti puno toga.

Hoće li to što se SP igra u Kataru, u pustinjskoj klimi, utjecati na rezultate? Stadioni su vrhunski i s te strane bi trebalo sve biti na visokoj razini.

- Temperatura je u to doba prihvatljiva, neće biti vruće, niti hladno, stadioni će biti popunjeni u velikom postotku, Po meni, bit će idealno za igru. Favorita ima više, to su uvijek velike nacije.

Kakva je atmosfera u Saudijskoj Arabiji po pitanju Svjetskog prvenstva? Oni i Katar nisu prijateljske države, koliko će navijača ići na utakmice, koliko ima medijskih najava? U skupini su s Argentinom, te Meksikom i Poljskom.

- Itekako je prava nogometna klima. Nogomet se izrazito puno prati, ne samo domaća liga. Što se tiče saudijskog prvenstva, to su velike analize, duge i detaljne s jako dobrim gostima. Možda nigdje u Aziji nogomet nije tako popularan. Navijači će vatreno pratiti Svjetsko prvenstvo, jer su patriotski nastrojeni. Možda i previše.

Osim Luke Modrića, spominju li se u Saudijskoj Arabiji i drugi hrvatski igrači?

- Sve se prati, dakako da znaju i druge igrače. Razumijem da vam je teško percipirati, i ja kad sam dolazio nisam znao gdje dolazim, ali država izrazito brzo ide naprijed i infrastrukturom i u svim segmentima - konstatirao je Goran Vučević, koji je za Hrvatsku odigrao tri utakmice 1992. na turneji u Australiji.

Sjajno je to što su u stožeru donedavni reprezentativci

Izbornik Dalić ima u stožeru mlade pomoćnike zvučnih imena... Postoji li zamka neiskustva?

- Ne, izrazito pozitivno gledam na to. Hrvatska je dobila dimenziju više s Olićem, Ćorlukom, Mandžukićem, direktorom Pletikosom... To su ljudi koji zajedno s Dalićem perfektno funkcioniraju. Reprezentacija je s njima na višoj razini, puno joj dobroga daju, to je sjajno.

Je li vas izbornik pitao za savjete kako s Arabijom?

- On sjajno poznaje sve ovo ovdje i ne treba mu nikakav savjet. Tu i tamo se čujemo, ali nismo o tome razgovarali.

Linker
03. svibanj 2024 19:40