JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp
USUSRET LIGI NACIJA

Vatrene trese ‘epidemija ozljeda‘, nameće se pitanje i je li Dalić trebao zvati čovjeka u životnoj formi?

Razdoblje prije okupljanja nacionalne momčadi obilježile su brojne ozljede i posljedično - otkazivanja
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 27. kolovoz 2024. 21:49

Prepoznatljivost igre i moć hrvatske reprezentacije godinama je bila koncentrirana u veznom redu. Tercet u središnjici - Luka Modrić, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić slovio je kao jedan od najboljih u nogometnom svijetu. No, spomenuti trolist više ne postoji...

Izbornik Zlatko Dalić prošli je ponedjeljak objavio popis kandidata za novo izdanje Lige nacija (prva utakmica je u Lisabonu 5. rujna, protiv Portugala). Na listi nema Marcela Brozovića. On se samo nekoliko dana ranije oprostio od reprezentacije. No, među kandidatima je Luka Modrić koji u madridskom Realu dobiva tek epizodne uloge. U tri utakmice ove sezone "skupio" je svega 62 minute na terenu...

Muke po Daliću time, međutim, nisu okončane. U subotu je Kovačić naprasno napustio teren u 50. minuti ogleda Manchester Cityja i Ipswicha. Srećom, dijagnostičkim pregledom hrvatskom reprezentativcu ustanovljena je "samo" ozljeda mišićnog tkiva (postojala je bojazan da je od udarca protivničkog igrača Kovačiću stradao i kuk). Može se očekivati da će hematom, koji se pojavio kao nusprodukt ozljede, biti saniran do okupljanja reprezentacije idućeg ponedjeljka.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Bilo je i suza

- Liga nacija prijelazno je razdoblje i svojevrsna platforma za stvaranje momčadi, s kojom ćemo iduće godine krenuti u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. - ustvrdio je Dalić.

Dakle, stručni stožer hrvatske reprezentacije kroz utakmice protiv Portugala, Poljske i Škotske isprofilirat će momčad za novi ciklus. Jedno od krucijalnih pitanja jest: hoće li Luka Modrić nastaviti reprezentativni opus i krenuti u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026.?

Iako Dalić tvrdi kako je "Luka snaga hrvatske momčadi na terenu i izvan njega", Liga nacija mogla bi ponuditi konačni odgovor. Ponajprije, samom Modriću...

Umjesto Brozovića, Dalić je za prvu akciju Lige nacija pozvao dvojicu korektora vezne linije - Kristijana Jakića i (novaka) Petra Sučića, a pretpozivi su upućeni Nikoli Mori i Robertu Ljubičiću. Očigledno, u spomenutom pokeru kandidata izbornik namjerava pronaći najbolje rješenje i nadomjestak za Brozovića.

Razdoblje prije okupljanja nacionalne momčadi obilježile su brojne ozljede i posljedično - otkazivanja. Posebice, igrača posljednje linije. Svojevrsno osipanje kadra započelo je i prije objave popisa. Nositelj odlikovanja (sa svjetskih prvenstava u Rusiji te Kataru) Domagoj Vida poslao je HNS-u oproštajno pismo, a Josip Juranović, pak, liječničke nalaze. Branič Union Berlina sredinom kolovoza podvrgnut je operativnom zahvatu zbog ozljede gležnja. A neposredno nakon što je uvršten na Dalićevu listu kandidata, na operacijskom stolu završio je i branič Bayerna Josip Stanišić. Kod njega su liječnici ustanovili puknuće kolateralnog ligamenta desnoga koljena.

image
WWW.IMAGEPHOTOAGENCY.IT/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Www.imagephotoagency.it/imago Sportfotodienst/profimedia

Postoji jedna narodna uzrečica, koja glasi: "nesreće obično dolaze - u povorkama". Tako je i hrvatski izbornik doznao da je u svega dva tjedna ostao i bez trećeg desnog beka: Niko Sigur, igrač U21 hrvatske vrste, kojemu je Dalić poslao nekoliko pretpoziva, obavijestio je HNS da će u seniorskom razdoblju svoje karijere nastupati za zemlju u kojoj je rođen - Kanadu!

I Majer je zabijao

"Epidemija" ozljeda, koja je obuzela hrvatske reprezentativce proteklih tjedana, nastavljena je i protekli vikend. Stoper Bologne Martin Erlić napustio je (u suzama) teren u Napulju nakon samo 19 minuta igre. Prema prvim liječničkim izvješćima, radi se o ozljedi bedrenog mišića lijeve noge. Izvjesno je da neće biti u krugu kandidata za utakmice u rujnu...

U srazu Wolfsburga i Bayerna (2-3) igru je prije kraja utakmice (u 79. minuti) napustio i Lovro Majer. Prethodno je postigao oba pogotka za svoju momčad. Majer je završio utakmicu nakon sudara (glavama) s Bayernovim veznjakom Pavlovićem. Ispod oka "nosi" hematom, ali prema ad hoc liječničkim procjenama (prije snimanja glave), trebao bi biti među hrvatskim igračima koji će se odazvati Daliću. U fokusu bundesligaških izvješća ovog vikenda pojavio se ponovno Andrej Kramarić. Novim hat-trickom "Krama" je postigao sveukupno 118 bundesligaških golova i peti je stranac u povijesti njemačke lige (nakon Lewandowskog, Pizarra, Elbera i Ibiševića), prema efikasnosti.

Posljednjih dana u hrvatskim se medijima razvila polemika - je li Dalić trebao zvati u reprezentaciju Sandra Kulenovića? Neprijeporno, napadač Dinama u životnoj je formi (sedam golova u pet utakmica). No, Dalić se odlučio za centarfora Eintrachta iz Frankfurta, Igora Matanovića. On je prošli tjedan (u kupu, protiv Eintrachta iz Braunschweiga) zabio prvijenac... Kulenović je u trenutku slanja poziva bio na tri gola u HNL-u.

Linker
05. rujan 2024 10:57