GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
NAJVRJEDNIJI DEFENZIVAC

Vatreni as u samo dvije godine prošao put od žigosanog do neophodnog! Dalić ga je spasio za HR nogomet

Marseilleov defenzivac postaje Dalićev silno važan čovjek pred skorašnje EP
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. svibanj 2021. 15:26

Duje Ćaleta-Car prije dvije godine bio je za neke “neprijatelj nacije“, a danas je uzdanica Hrvata na Europskom prvenstvu. Možda nikad neće biti junak za pojedine navijače, iako ćemo to vidjeti ako se istakne vrhunskim igrama, no već i to što ga Hrvatska ima danas kad ga treba pobjeda je Zlatka Dalića kojemu su nerijetki spočitnuli što pruža ruku “izdajniku“.

Nakon ozljede Dejana Lovrena, on je gotovo siguran starter na Europskom prvenstvu koje kreće za manje od dva tjedna.
Brojni mu nisu mogli oprostiti otkaz mladoj reprezentaciji, budući da s njom nije išao na Euro. Ćaleta-Car, koji je jako puno dobio od Hrvatske, tako i mjesto u nacionalnoj vrsti na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, imao je u lipnju 2019. godine “važnijeg posla“ od nastupa za U-21. Time je nanio izravnu i posljedičnu štetu hrvatskom nogometu jer nije dao pozitivan obol rezultatu, koji je ispao loš, a najgore bi bilo da se još tko ugleda u njega.

Dalić ga je upozorio da ne “griješi dušu“, no ostao je ustrajan i nije se odazvao Nenadu Gračanu, tvrdeći da mu o pripremama s Marseilleom bitno ovisi klupska karijera, a pisalo se i da ima privatne motive... Izbornik ga zbog toga nije uvrstio niti sekundu u igru na utakmici s Tunisom, držao ga je na ledu u sljedeće dvije akcije. No, u studenom 2019., nakon što su Lovren i Vida otpali zbog kartona za odlučujuću utakmicu na putu do Eura sa Slovačkom u Rijeci, pružio mu je novu šansu. Nakon dvije godine od žigosanog i prezrenog Ćaleta-Car je dobrim igram u Marseilleu i problemima koje Vatreni imaju na stoperskim mjestima postao oslonac i bitno ime. Čovjek koji Daliću treba i od kojeg Hrvatska puno očekuje.

Najveća scena

Dalić ga je spasio za hrvatski nogomet. U njemu danas ima najvrjednijeg obrambenog igrača koji na Transfermarktu stoji 25 milijuna eura, iza sebe ima sezonu s 39 nastupa i službenu ponudu Liverpoola. Nenad Gračan je gubitnik jer nije ga dobio kad ga je trebao, Duje Ćaleta-Car je pobjednik jer se izvukao bez prevelike kazne, ali najviše zbog toga što za Hrvatsku želi igrati te je od kadeta bio stalan u svim nacionalnim vrstama, a sad to može pokazati na najvećoj sceni, dok je Dalić dobio potvrdu svojoj tezi da Hrvatska mora učiniti sve kako ne izgubila nijednog igrača. Dalića ćemo pogotovo titulirati dobitnikom ako Ćaleta-Car opravda očekivanja na Euru.

ĆALETA-CAR O LOVRENU
Ako Lovren neće igrati, to će biti veliki hendikep. Svi znamo što on znači pojavom, znanjem i iskustvom na terenu. Kad je tu, svi su pokraj njega 15-20 posto bolji igrači. On je motivator, ima sve što treba imati jedan lider. Nadajmo se najboljem ishodu.

ĆALETA-CAR O VIDI
Kako se osjećam u paru s Domagojem Vidom? Dobro. Igrao sam s njim nekoliko utakmica, kao i s Dejanom Lovrenom. Za Marseille sam odigrao praktično sve susrete, osim u slučaju kartona. Ako se izbornik odluči za mene, dat ću sve da opravdam povjerenje.

12 utakmica dosad je za Hrvatsku odigrao Duje Ćaleta-Car
24 godine ima mladić koji je od ljeta 2018. igrač Marseillea

Linker
26. travanj 2024 10:02