DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
SUDAR U GORICI

Vatreni bez pobjede u prvoj provjeri za Euro! Hrvatska za more promašaja kažnjena bombom s 20 metara

Prva prijateljska utakmica završila je 1:1. Slijedi ozbiljnija proba protiv Belgije u nedjelju.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. lipanj 2021. 16:16

HRVATSKA - ARMENIJA 1:1 (Perišić 24' / Wbeymar 72')

HRVATSKA: Livaković - Vrsaljko (od 46. Juranović), Vida (od 46. Škorić), Ćaleta-Car, Barišić - Modrić (od 46. Rebić), Brozović, Vlašić (od 46. Petković) - Kramarić - Brekalo - (od 26. Pašalić), Perišić (od 61. Badelj). Izbornik: Zlatko Dalić.

ARMENIJA: Jurčenko - Terterjan (od 61. Monroy), Voskanjan, Calisir, Hovhanisjan - Babajan (od 46. Melkonjan), Grigorjan (od 79. Muradjan), Spertsjan (od 46. Angulo), Bajramjan (od 61. Šagojan) - Barsegjan, Adamjan (od 46. Bičakčjan).

---------------------------------------------------------------------------------------

Neodlučeno s Armenijom ne djeluje perspektivno pred skori početak Europskog prvenstva, niti će rasplamsati dobru atmosferu. Ali Hrvatska nije izgledala loše, većim dijelom utakmice Vatreni su bili nadmoćni, bolje su izgledali nego recimo protiv Cipra ili Malte. Međutim, previše su promašivali, gotovo je nevjerojatno koliko su prilika zapucali. Valjda će do početka Eura namjestiti ciljnike... Jer takvi neefikasni nemamo se pravo nadati nekom rezultatu na starokontinentalnom skupu.

Nagledali smo se podosta ovakvih prijateljskih utakmica prije velikih natjecanja. Važno je isprobati igrače i provjeriti trenutačnu formu, neke zamisli i varijante. Zato se i igraju ovakvi pripremni ogledi. Međutim, ipak je najvažnije da se netko ne ozlijedi pa možda zbog toga propusti vrhunac sezone, u ovom slučaju Europsko prvenstvo. No, ozljeda se dogodila Josipu Brekalu. Najednom je u 25. minuti, netom nakon što je Hrvatska povela, počeo šepati. Odmah je preselio na klupu, a umjesto njega ušao je Mario Pašalić.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Pa neće valjda nakon ozljede Lovrena problem postati i Brekalo? Čekali smo do kraja prvog poluvremena kako bismo vidjeli u kakvom će stanju Josip napustiti klupu. Ono što smo vidjeli, nije bilo dobro. Kad je sudac odsvirao kraj prvog poluvremena, Brekalo je prema svlačionici krenuo također šepajući... Još jednom smo pretrnuli u prvom poluvremenu. Nakon jednog oštrog starta na travnjaku je ostao ležati Borna Barišić. Uletjela je liječnička služba, na prvu nije izgledalo dobro. Ipak, čvrsti Borna se digao, malo popravio frizuru i nastavio igrati.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Dalićevi dečki su počeli dobro igrati nakon petnaestak minuta, a pogotovo nakon pogotka Ivana Perišića za vodstvo. Tako je napadač Intera sam sebi poklonio najljepši dar povodom stotog nastupa za Vatrene. Mogao je nešto kasnije još jednom zatresti mrežu armenskog vratara Jurčenka, ali je promašio iz blizine, sam s nekih pet metara. Inače, ta akcija koju je promašajem završio Perišić, bila je ljepotica utakmice, pa je vrijedi i opisati. Pašalić je sjajnom loptom uposlio Modrića, ovaj je ubacio do Kramarića koji loptu produžuje do Perišića... Šteta što je to Ivan promašio, lopta u mreži bila bi zaista šlag na torti super akcije. Da je zabio, Perišić bi se izjednačio s Eduardom na vječnoj ljestvici strijelaca Vatrenih, sustigao bi Eduarda, obojica bi na kontu imali po 29 pogodaka.

Čovjek koji je Perišića gledao s tribina Davor Šuker podosta je udaljen s 45 pogodaka, Mario Mandžukić je zabio 33. Imala je Hrvatska u prvom poluvremenu još dvije dobre prilike. Nakon dobrog udarca raspoloženog Perišića, Jurčenko je odbio loptu, Pašalić je probao 'letećim volejem' s nekih pet-šest metara, ali nije pogodio. U posljednjim sekumdama prve dionice, jakim udarcem s dvadesetak metara opasno je armenskom vrataru priprijetio Luka Modrić, promašio je za nekoliko centimetara.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Sjajnu šansu za Vatrene početkom drugog poluvremena imao je Ante Rebić, nakon dodavanja Kramarića promašio je iskosa posve sam s nekih desetak metara. Sjetili smo se tad priče oko Kramarića kojem se znalo zamjerati da je sebičan. Dvaput je namjestio zicere Perišiću i Rebiću, ali dečki nisu zabili. Uskoro su Vatreni imali još jednu šansu, glavom iz blizine nije pogodio Pašalić. Dvadesetak minuta prije kraja. Pašalić, koji je također bio iznimno raspoložen, imao je još jednu priliku, snažnim udarcem promašio je cilj s nekih dvanaest metara iskosa.

A onda iz čista mira, nakon grešaka Rebića i Škorića, Wbeymar postiže svoj vjerojatno najvažniji i najljepši pogodak u životu. Ubrzo stiže još jedan promašaj zicera, Ćaleta-Car promašuje glavom s nekoliko metara. Ali i Armenci su mogli do vodstva desetak minuta prije kraja, Barseghjan je pucao iskosa, udarac je bio sjajan, ali isto takav bio je i Livaković. Za kraj priče priliku je imao i Kramarić, ali je odlični Jurčenko i to obranio, očito osim Perišića nitko nije znao zabiti.

---------------------------------------------------------------------------------------

Prijenos uživo:

HRVATSKA - ARMENIJA 1:1 (Perišić 24' / Wbeymar 72')

HRVATSKA: Livaković - Vrsaljko, Ćaleta-Car, Vida, Barišić - Modrić, Brozović - Brekalo, Vlašić, Perišić - Kramarić

ARMENIJA: Jurčenko - Terterian, Voskanjan, Calisir, Hovhannisian - Babajan, A. Grigorian, Spertsian, Bajramian - Barsegian, Adamian

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

89' - Zaista sjajno kombiniraju Vatreni, ali danas je jednostavno nedostajalo i malo sreće. Sada je Rebić centrirao za Brozovića koji se ubacuje iz drugog plana, a njegov udarac ide visoko iznad grede.

85' - Neće pa neće! Krama se driblingom riješio svog čuvara i zatim silovito opalio ljevicom, a Jurčenko se po tko zna koji put istaknuo fenomenalnom obranom. Stvarno bi bila šteta rezultat ostane ovakav nakon svih tih silnih prigoda.

79' - I još jedna fenomenalna Livakovićeva intervencija! Hovhannisian je uputio opasan i precizan udarac s ruba šesnaesterca, a 'jedinica' Vatrenih maestralno reagira i novom velikom obranom ostavlja Hrvatsku u 'egalu', barem onom rezultatskom... statistički gledano, Hrvatska je bolja, no rezultat na semaforu ukazuje na pomalo neočekivan skor.

76' - Ponovno su Vatreni u prilici! Nakon sjajnog centaršuta Škorić je mogao donijeti novo vodstvo, no njegov udarac glavom nije bio dovoljno precizan.

72' - GOL! Rebić je sjajno povukao kontranapad, međutim jedno krivo dodavanje i Armenci su krenuli u rekontru. Škorić je loše reagirao, a Šagojan je pronašao Wbeymara koji s dvadesetak metara šutira silovito i 'probija' nemoćnog Livakovića, udarac je išao u same rašlje... Kaznila je Armenija Vatrene za sve one silne promašaje.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

69' - Nova šansa za Vatrene! Juranović je lijepo odigrao dupli pas s Kramarićem, uletio u šesnaesterac i isprve opalio, no nije bilo preciznosti u tom udarcu...

61' - Posljednja zamjena kod Hrvatske (jednu je Dalić prisilno iskoristio u prvome dijelu). Izašao je slavljenik Ivan Perišić uz pljesak onih malobrojnih sretnika koji su se našli na tribinama, zamijenit će ga Milan Badelj koji pritom preuzima kapetansku vrpcu.

58' - Što je sada promašio Pašalić! Ovo ide u rubriku 'teže promašiti nego zabiti'... Rebić je idealno uposlio ofanzivca Atalante, no Pašalić s pet metara, umjesto u okvir gola, glavom šalje loptu u noge armenskih braniča! S malo više koncentracije Hrvatska je već mogla voditi tri-četiri razlike.

57' - Sjajna intervencija Dominika Livakovića! Nakon jedne duge lopte Bajramian je izbio sam pred vratara Vatrenih, a Liva izlazi izvan šesnaesterca i nabija loptu u napadača Armenije od kojega se ona odbija u gol-aut.

55' - Još jedan udarac u okvir, ali samo za statistiku. Pašalić je poslao okomitu loptu do Kramarića, no njegov je udarac slab i Jurčenko to lako hvata.

53' - Ante Rebić dobiva žuti karton zbog neopreznog starta na Terterianu.

49' - I opet prijete Vatreni! Perišić je ispremiješao armensku obranu, poslao povratnu do Kramarića koji nesebično prosljeđuje do Rebića, a napadač Milana s pet-šest metara šutira visoko iznad grede! Nova sjajna akcija naših nogometaša, šteta što ni ovo nije ušlo...

46' - Kreće drugi dio u Velikoj Gorici. Četiri zamjene na samome startu. U svlačionici su ostali kapetan Luka Modrić (Perišić je preuzeo kapetansku traku), Nikola Vlašić, Domagoj Vida i Šime Vrsaljko. U igru će Ante Rebić, Bruno Petković, Mile Škorić i Josip Juranović.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Vatreni su rutinski odradili prvo poluvrijeme i kontrolirali situaciju na terenu. Slavljenik Ivan Perišić upisao je jubilarni 100. nastup i pritom sam sebe 'nagradio' pogotkom nakon što je korner izveo kapetan Luka Modrić. Loša vijest je ozljeda gležnja Josipa Brekala, a zasad se ne zna koliko je situacija ozbiljna. U nastavku se očekuje rotacija većeg dijela momčadi jer izbornik Dalić ima pravo na šest izmjena.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

45' - Završeno je prvo poluvrijeme rezultatom 1:0.

44' - Nova velika prilika! Prvo je Vida fantastično reagirao u obrani, zatim je sijevnuo kontranapad Vatrenih, Perišić je još jednom opasno zaprijetio, no njegovu bombu brani Jurčenko... na odbijanac je naletio Pašalić, sam si je namjestio udarac na 'škarice' i s desetak metara iskosa pogodio vratnicu! Bio bi to najatraktivniji pogodak njegove karijere da je ušlo!

42' - Strašna šansa za Vatrene! Modrić je zakuhao jednu situaciju, odigrao dupli pas s Pašalićem, zatim je Kramarić pronašao Perišića, a današnji slavljenik s pet metara promašio čitav gol! Šteta, bila je to lijepa akcija...

38' - Terterian je grubo naletio na Bornu Barišića koji se, srećom, nakon par trenutaka ležanja na travnjaku ipak pridigao i nastavio susret. Armenac je zbog toga starta opravdano 'požutio'.

35' - Trajalo je nekoliko sekundi koškanje Marcela Brozovića s armenskim nogometašem, ali zasad korektni sudac Luka Bilbija autoritativno zaustavlja verbalni duel.

27' - Kramarić je bio u izglednoj situaciji nakon kombinacije s Vrsaljkom, ali u posljednjem trenutku uspjela je armenska obrana nekako izbaciti tu loptu izvan kaznenog prostora.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

26' - Nakon dobrih vijesti evo i jedne loše. Brekalo se ozlijedio, čini se da je u pitanju gležanj, neće moći nastaviti susret i izlazi s terena. Mijenja ga Mario Pašalić. Nove muke za Dalića uoči Eura...

24' - GOOOL!!! I to se dogodilo! Sjajni Ivan Perišić poentirao je u svom 100. nastupu!!! Kapetan Luka Modrić ubacio je iz kornera, a krilni napadač Vatrenih školski se 'naklonio' te glavom zatresao mrežu... Bravo, Ivane!!!

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

20' - Vatreni drže loptu u nogama i kontroliraju situaciju na terenu, ali imali su Armenci nekoliko pokušaja presinga u kojima se istaknuo požrtvovni Domagoj Vida.

15' - Vrsaljko je nehotice laktom udario armenskog napadača i napravio prekršaj, no nakon 'skraćenog kornera' obrana Vatrenih to lakoćom čisti.

12' - Pokušava i slavljenik Perišić! Lijepo bi izgledalo kada bi se za svoj jubilarni 100. nastup ovaj nezamjenjivi Omišanin upisao u strijelce... U ovoj akciji nakon dobrog šuta izborio je novi korner.

10' - Evo i odgovora naših! Brozović je kratko 'podvalio' za Vlašića, a sjajni je Splićanin odmah iz okreta opalio po golu... Dobro se ispružio Jurčenko i nekako 'skinuo' taj pokušaj.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

4' - Ovo je bilo blizu! Spertsian je iznenadio našu obranu i šutirao vrlo opasno s ruba šesnaesterca, a lopta je fijuknula malo iznad grede! Opreza nikad dosta...

2' - Prvi korner imali su Vatreni. Luka Modrić prebacio je do Ivana Perišića čiji udarac glavom odlazi visoko iznad grede.

1' - Počela je utakmica u Velikoj Gorici! Glavni sudac je Luka Bilbija iz BiH. Sretno, Vatreni!!!


17.55: Igrači su istrčali na travnjak velikogoričkog stadiona. Izvedene su nacionalne himne i sve je spremno za početak susreta!

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

16.45: Objavljeni su službeni sastavi. Dalić se odlučio za trenutno najjači mogući sastav s Kramarićem u vrhu napada, a u nastavku će izbornik dati šansu svima kojima može jer je u prijateljskim utakmicama dopušteno šest zamjena.


Linker
19. travanj 2024 19:44