TOM DUBRAVEC Cropix
POTENCIJALNI RASPLET

Vatreni do Eura mogu i drugim putem. Već sada je jasno protiv kojih reprezentacija ne možemo igrati

Kvalifikacije su tek počele, imamo četiri boda, ali rano je još govoriti o konačnim raspletima
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 29. ožujak 2023. 15:42

Prve dvije reprezentacije iz svake skupine idu na Euro, Njemačka je već tamo, što znači da će nakon što se u studenom okončaju kvalifikacije biti poznat 21 putnik na završnu kontinentalnu smotru sljedeće godine. Ako ne uspije biti među prva dva u skupini D, Hrvatska će novu šansu tražiti u ožujku sljedeće godine u play-offu. Pritom je svejedno hoće li u skupini biti treća, četvrta ili peta, jer je doigravanje za Euro već osigurala osvajanjem skupine najvišeg razreda u Ligi nacija.

Tko su eventualni suparnici Hrvatske u tom play-offu u kojem će se 12 reprezentacija boriti za tri mjesta? Kvalifikacije su tek počele, rano je još govoriti o konačnim raspletima. Vatreni bi bili u dijelu ždrijeba Lige A, gdje su još Nizozemska, Španjolska, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska, Njemačka, Poljska, Francuska, Austrija, Češka, Engleska i Wales. Dakle, sve su to potencijalni suparnici Vatrenih, ali postoji mogućnost da će svi oni direktno izboriti plasman na Euro pa bi tada u play-off Lige A došle reprezentacije iz nižih rangova, što bi olakšalo posao.

Zasad je tako jedino sigurno da Hrvatska u play-offu ne bi mogla igrati s pobjednicima skupina Lige B Lige nacija, Izraelom, BiH, Srbijom i Škotskom, te pobjednicima iz Lige C, Gruzijom, Grčkom, Turskom i Kazahstanom, koji ako se i ne kvalificiraju direktno sigurno ostaju u doigravanju svojih liga i nikako se ne mogu naći na putu Hrvatskoj.

U kvalifikacijama za posljednji Euro jedini iz Lige A u play-off je ušao Island, kojem su suparnici bile momčadi iz Lige C, Bugarska, Mađarska i Rumunjska. Hrvatska bi u polufinalu play-offa (jedna utakmica 21. ožujka 2023.) sigurno bila domaćin, dok domaćina finala (26. ožujka) određuje ždrijeb.

Linker
02. svibanj 2024 20:07