CROPIX
VELIKI INTERVJU ZA SN

VATRENI KOJI JE VELIKOM NALETU I KOJEG JE VEĆINA OČEKIVALA U UDARNOJ POSTAVI 'Poštujem odluku izbornika Dalića, ali očekivao sam da ću više igrati'

JOSIP BREKALO ZA SN Hrvatski napadač u Wolfsburgu o statusu u klubu i kvalifikacijskim utakmicama Vatrenih za Euro 2020.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. rujan 2019. 19:57

Je li i njega zahvatila viroza i temperatura, pitali smo Josip Brekala.

- Mene nije, zdrav sam bio i zdrav ostao - kazao nam je sjajni hrvatski napadač koji je u sezonu ušao s tri gola, a danas njegov Wolfsburg gostuje kod Fortune u Düsseldorfu.

- Igram ponovno u početnoj postavi, to vam mogu reći. Nadam se da ćemo opet odigrati dobru utakmicu, kao i dosad na startu sezone i da ću nastaviti svoj niz.

Primorao sam trenera

Izvedbama i pogocima prisilio je trenera Olivera Glasnera da ga stavi u prvi plan.

- Na početku priprema imao sam u “igri” druge klubove koji su me htjeli i možda bili opcija. Međutim, odlučio sam ostati u Wolfsburgu, zbog trenera i filozofije koju ima. To sam mu objavio. Rekao je da mu je jako drago, ali da će na početku možda dati priliku nekim drugim igračima, međutim da ostanem fokusiran, da treniram i pružam maksimalno, te da će moje vrijeme doći. U prve dvije utakmice bio sam na klupi, ali kad god sam ušao, dobro sam igrao. Dao sam dva gola i za jedan asistirao, a u zadnjoj je na neki način bio primoran da me stavi u startnih 11. Mislim da je treneru drago kad ima nekoga tko pokazuje toliku želju i htijenje, da ga na kraju krajeva mora staviti u početnu postavu. Ja sam se izborio. Na meni je da se i dalje dokazujem, svaki nastup je novi izazov.

Zvuči sve pošteno između vas i trenera.

- Stvarno mi se sviđa njegov način rada i odnos prema meni. Pod njim i njegovom filozofijom mogu puno napredovati. Tek je počela sezone, a već se vide neki učinci. Ovo će sigurno biti dobra sezona na mene.

Na što točno mislite kad govoriti o filozofiji trenera?

- Objasnit ću: u hrvatskom načinu nogometa krilni igrači, u mlađim kategorijama i seniorima, kod većine su trenera veći dio utakmice uz liniju. Kao klasična krila, kao nekad. Kad dobiju loptu, nerijetko probijaju jedan na jedan. To je bila i moja filozofija.

Moram biti raznovrsniji

Međutim, kako je Brekalo navikao da često bude po strani, da čeka loptu i situaciju jedan na jedan, to nosi sa sobom neke manjkavosti u igri.

- Recimo, nisam bio dovoljno u sredini, u poziciji iz koje sam opasan po gol. Ne bih se nalazio blizu vratima jer sam ostajao na aut-crti. Ispričao sam treneru kako je to kod mene bilo, rekao je da u potpunosti razumije, da je već imao takve igrače te zna moje kvalitete koje možemo iskoristiti na najbolji mogući način. Cilj je da budem što opasniji po gol, da se čim više krećem po tim pozicijama gdje mogu zabiti, biti učinkovitiji. To se već manifestiralo u nekoliko navrata. Zato mi se jako sviđa njegov način igre. Traži od mene da sam non-stop u sredini terena, kao neka druga špica. Uvijek moram biti u situaciji da mogu doći do šuta. To je nova kvaliteta u mojoj igri, mislim da ću postati raznovrsniji i ubojitiji - detaljno je rastumačio Brekalo za kojeg smo odavno konstatirali da zrelo razmišlja iako ima tek 21 godinu.

Upravo je to, da bude konkretniji u završnici, korak naprijed u pravom smjeru da postane još jači napadač. Ne čudi što Wolfsburg ima uspješan start i veće ambicije nego ranije.

- U tri kola uzeli smo sedam bodova. Da smo dobili i zadnju utakmicu, bilo bi predobro. Danas u Düsseldorfu također mislimo da možemo uzeti tri boda. Igramo i Europsku ligu, ona je golem izazov jer dosta igrača, među ostalima i ja, nikad nismo nastupali na takvoj europskoj klupskoj smotri. Igrao sam jedino za Dinamo Ligu prvaka U-19. Ni trener nije nikad bio u tom natjecanju. Wolfsburg je sam po sebi jako veliki klub i zaslužuje se naći u vrhu njemačkog nogometa.

U skupini su rivali Oleksandrija, St. Etienne i Gent.

- Veseli me. Prvu utakmicu imamo sljedeći tjedan s Oleksandrijom, uvjeren sam da ćemo pobijediti. U DFB kupu smo prošli dalje, super je atmosfera, ova sezona zaista može biti odlična za mene i klub.

Reprezentacija? Četiri boda u dvije utakmice, jeste li zadovoljni?

- Nisam zadovoljan. Jednostavno nisam. Morali smo uzeti svih šest bodova, na osnovi naše kvalitete. Pogotovo nakon te prve utakmice u kojoj smo dobili 4:0. Bilo mi je neshvatljivo kiksati u Azerbajdžanu. Međutim, takav je nogomet. Na kraju četiri boda možda dobro izgledaju, ali mislim da smo stvarno trebali dobiti oba ogleda.

Pišem si asistenciju

U Trnavi je bilo odlično, igrali ste 20 minuta.

- Ušao sam kao i uvijek pun želje i motiva da se dokažem. Velika mi je čast igrati za reprezentaciju. Bilo pet ili deset minuta, dat ću sve od sebe. Piše mi se ta asistencija, gdje je većinu posla napravio Petković, ja si bilježim asistenciju. To mi je drago. Druga utakmica? Naravno da sam očekivao da ću više igrati, nažalost, nismo pobijedili. Ali idemo dalje.

Mnogi su vas vidjeli u prvom sastavu, ali morate biti spremni i na klupu.

- To je normalno, respektiram svaku odluku izbornika. Čekam i dalje svoju šansu.

Dolaze Mađarska i Wales. Što bi vas učinilo sretnim? Hoćemo li u listopadu osigurati Euro?

- Uvijek kažem da u svakoj utakmici moramo pobijediti, ništa drugo ne priznajem. Nikad neću biti zadovoljan kad se odigra s nekim 1:1 ili kad se izgubi. Za mene je uspjeh samo pobjeda. Pogotovo protiv takvih reprezentacija. Ne igramo sa Španjolskom, Francuskom, Njemačkom… To su sve ekipe koje Hrvatska svojom kvalitetom mora matirati. Ako ne dobijemo, to se sigurno treba smatrati neuspjehom. Moramo biti realni. Tako i u ovom ciklusu neće biti lako slaviti u te dvije utakmice, ali to mora biti naš cilj, sve ostalo je za mene neuspjeh.

Što bi značilo otvaranje pjenušca i šesti plasman na EP. Stalno se ističe problem drugog susreta, Hrvatska zadnjih godina rijetko dobije dvaput zaredom. Spominju se umor, zasićenost…

- To znači da nismo bili kakvi trebamo biti. Takve stvari se ne priznaju, ni umor, niti zasićenost, niti ne znam što. Moraš biti pravi, protiv svakog protivnika u bilo koje vrijeme pokazati da si bolji. I suparniku je drugi dvoboj kao i nama. I oni su putovali, kao što smo mi putovali. Nema tih lažnih alibija, svaka se utakmica mora dobiti i to je to - rezolutno je zaključio Brekalo.

Linker
02. svibanj 2024 13:39