DAMIR KRAJAC/CROPIX
NIKOLA VLAŠIĆ ZA SN

Vatreni koji sve oduševljava: ‘Jesu klasa, ali ne bi ih dizao u nebesa! Imam visoko mišljenje o sebi‘

‘Bolje je da smo izgubili sada u Ligi nacija nego, primjerice, na Europskom prvenstvu‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. listopad 2020. 19:00

Zabio je u pet od osam zadnjih utakmica reprezentacije u kojima je bio starter. Nikola Vlašić još se jednom potvrdio kao jedna od ključnih karika Vatrenih. On više nije talent koji dolazi nego Dalićev adut za glavne uloge. Mlađi od njega do pet pogodaka u dresu A vrste stigli su jedino Ivan Rakitić, Darijo Srna, Boško Balaban i Luka Modrić. Reći će da nije ničiji nasljednik, tako ni Rakitićev, to nije samo zato što je svoj, Vlašić je definitivno nogometaš drugačiji od drugih.

I ne prestaje raditi na sebi, i nema granica njegovim ambicijama. Šut mu je velemajstorski, prava lopta na 12-15 metara kao “penal“. Nerijetko zabija i s dvadeset udarcem koji ne ruši rekorde brzine nego je plasiran na idealno mjesto. Samopouzdan je, izgrađen kao osoba, za 23-godišnjaka poprilično zreo. Rano je zagazio u profesionalni svijet Premier lige, u Rusiji je danas zvijezda, CSKA neće moći dugo odolijevati ponudama jer Vlašiću je mjesto u Petici. Španjolska bi bila savršena destinacija.

Kredit i asistentu

- Je, ali teško je i doći u situaciju za šut s takve pozicije protiv Francuza - odgovorio je na komplimente za način na koji je matirao Huga Llorisa, hvaleći suigrače koji su odigrali akciju.
- Bilo je još nekih šansi. Na utakmici u St. Denisu pogodio sam stativu, našao sam se i u drugim prilikama, možda sam mogao imati i više od pet pogodaka, ali zadovoljan sam. Volio bih da je i pokoja asistencija tu jer imao sam i dodavanja koja se na kraju nisu pretvorila u pogotke.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

I Švedskoj i Francuskoj zabili ste toliko spretno da se čini kako je to najjednostavnija stvar na svijetu.
- Kad pogledate to su sve bile vrhunske akcije, od početka do kraja. Sa Švedskom Luka je presjekao dodavanje, dodao Perišiću koji je ubacio, Brekalo primio… Treba se dati kredit i asistentu zato što nije to samo odigrati povratnu loptu nego ju je potrebno dati na pravu nogu, pravom brzinom kako bih mogao iz prve opaliti. Kod drugog pogotka Perišić je centrirao, Luka prošao i dodao povratnu, a Brekalo me našao - komplimentira suigračima, pogotovo Brekalu koji mu je bio dvostruki paker. Ne čudi, još u mladoj reprezentaciji igrali su zajedno.
- Dobri su to golovi, pogotovo zato što su iz akcije, a ne neki odbijanac. Onako da ti dođe i zabiješ slučajan pogodak.
O utakmici kaže:
- Izuzev prvih petnaest minuta, odlično smo stajali na terenu, pogotovo u drugom poluvremenu kad smo imali dominaciju i šanse. Mogli smo i trebali pobijediti. Dogodi se da primiš takav gol. Zabili su nam ga na 1:1 iz izvrsne akcije, to se teško brani. Zaslužili smo više.
Rani gol Griezmanna dao je Francuzima tijek kakav su htjeli. Mbappe je tada imao zicer. Je li na startu bilo nesnalaženja?
- Svaka momčad takve kvalitete uvijek ima razdoblje u utakmici u kojem će dominirati. Njima se dogodilo da je to prvih petnaest minuta, a nama je pripao ostatak utakmice. Možda se oni pitaju što ima se dogodilo da su Hrvati bili bolji većinu susreta. Nije to neko nesnalaženje, jednostavno je tako ispalo.

image
FRANCK FIFE

Govori o pozitivnim spoznajama:
- Najbitnije je što smo pokazali da se s njima možemo nositi. Normalno, kad tako govoriš to su sve utjehe, te priče da se možeš nositi, da si bio bolji, na kraju padaju u drugi plan jer gleda se rezultat, a mi smo izgubili. Bolje je da se to dogodilo sada u Ligi nacija nego, primjerice, na Europskom prvenstvu. Ovo nam je pokazatelj na smjernice.
Je li tih 2:1 činjenica i da su Francuzi za pobjedu zabili u finišu signal da Hrvatska dolazi bliže njima i da bi ih u nekoj sljedećoj utakmici konačno mogla skinuti?
- Mislim da je tako. Trebamo gledati na taj način. Ne možemo sad računati - eto, izgubili smo tri susreta, njih ne samo da je teško nego je i nemoguće dobiti. Nego, uvijek kažeš - u sljedećoj ćemo im vratiti!

Drugačiji mentalitet

Igrali ste protiv vrhunskih momčadi poput Reala, koliko je zahtjevno nadmetati se sa svjetskim prvacima? Jednom od najjačih momčadi današnjice.
- Mislim da ljudi imaju krivi dojam o tome. Svi mi igramo nogomet i to puno godina. Nije to neka razlika da bih kazao: “Ajme meni, oni su puno bolji od bilo koje momčadi s kojom sam igrao.“ Nije to tako. Sve mi je na terenu bilo OK. Ne bih ih previše dizao u nebesa. Oni su čudo od kvalitete, ali nije to razlika u klasi kao što možda mislite.
Što se vas tiče, vidjeli smo da ste ima zadavali goleme muke.
- Imam visoko mišljenje o sebi i svojim mogućnostima. Imam respekt za sve te igrače gdje igraju, znam što su napravili u karijeri, ali nemam strahopoštovanja da bih rekao: “Ajme meni, pa to je Francuska.” Ne, nipošto nemam takav mentalitet, upravo imam mentalitet pokazati im da se s njima mogu nositi.

Linker
18. travanj 2024 06:12