VOJKO BASIC Cropix
HRVATSKA ODRADILA TRENING

Vatreni najavili teško gostovanje, mogu li zaustaviti čudesan danski niz? ‘S tim ciljem i idemo u Kopenhagen!‘

Koja je tajna uspjeha Danaca? ‘To morate njih pitati. Nismo ih još analizirali, tek slijedi analiza‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. lipanj 2022. 20:16

Ante Budimir odigrao je 69 minuta protiv Francuza. Imao je jednu pravu prigodu, vodio tešku borbu sa stoperima reprezentacije Didiera Deschampsa.

- Bili su dobri, disciplinirani, agresivni, a mi smo imali dobar pristup. Pokušavali smo do zadnje minute ići po pobjedu. Po meni sve su to pozitivne stvari. Nedostajalo je malo za sva tri boda. Istina, možemo i bolje, ali bila je jedna dobra utakmica iz koje možemo graditi nešto više - poručio je Budimir koji je nekoliko rečenica posvetio isključivo Francuzima.

- Igraju konstantno na visokom nivou, bez obzira tko im uđe u postavu, tko se kako zove. Dojam je koliko god igramo s njima da igraju čvrsto, konkretno, a zabili su nam iz ubacivanja rukom sa strane, iz auta. Imaju brzinu i kvalitetu, a mi smo pokazali da se možemo nositi s njima. Uzeli smo bod i za pet dana je nova utakmica, novi okršaj s njima.

image
DUJE KLARIC Cropix

Teška utakmica

Dojam je da su vas Francuzi pritisli i da se vezni red odvojio od napada premda ste stalno tražili dubinu ?

- Gledajući taj zadnji dio utakmice imali smo puno više igrača u njihovom kaznenom prostoru a tako je lakše do zgoditka. Na kraju krajeva i zabili smo, imali smo nekoliko izglednih situacija. Istina, na koncu se utakmica otvori zbog pada koncentracije, ali definitivno smo s puno više igrača dolazili u završnicu. To je nešto što napadaču odgovara, da ima igrače uz sebe, da mu odvuku pozornost...

Što očekivati od utakmice s Dancima?

- Teška utakmica, oni su prvi u skupini, a inače imaju dugi niz pozitivnih rezultata. Međutim, sve i dalje ovisi o nama hoće li se taj niz prekinuti. Znamo da igramo s jako zahtjevnim suparnikom, ali imamo dovoljno vremena da se spremimo za Dansku, Vjerujem da možemo početi sa skupljanjem bodova u Ligi nacija.

image
DUJE KLARIC Cropix

Jeste li sposobni zaustaviti Dance nakon dvije uzastopne pobjede na startu Lige nacija?

- Naravno, s tim ciljem idemo i u Kopenhagen.

Zabio bi devet od deset

Naporan je ritam, u 10 dana četiri utakmice. Koliko ste svježi, spremni?

- Dobro je što smo tjelesno bili superiorniji od Austrijanaca i Francuza, jer oba susreta smo igrali u visokom intenzitetu. Postoji volja i želja, ima igrača koji su igrali manje, ali svi želimo igrati i pridonijeti rezultatu. To je ipak najvažnije.

Koliko ste zadovoljni ukazanom prigodom, imali ste šansu za pogodak u prvom dijelu s Francuzima?

- Situacija je bila za zabiti, to je jasno. Vjerujem da bih zabio devet od deset, ali ta deseta nije ušla. Kovačić me gurnuo odlično. U prvom dodiru sam digao glavu i vidio da idem sa strane, a kad sam vidio snimku vidio sam Majera i zabio bi sigurno na prazan gol. Ali u tom trenutku sam probao ući u sredinu, to su sekunde, koje su pružile priliku Kimpembeu da mi ukliže... Nema žaljenja, vidio sam što nije prošlo, drugi put ću bolje reagirati...

Na Parkenu očekujete novi nastup?

- Ne znam, slijedi priprema za utakmicu, dan po dan pa ćemo vidjeti što će izbornik odlučiti.

Sosa i Barišić u fitnessu, ostali trenirali

Posljednji trening prije polaska za Kopenhagen Vatreni su imali na Poljudu u srijedu poslijepodne. U četvrtak ujutro čarter letom iz zračne luke Resnik odlaze za Dansku gdje će se u petak suprotstaviti vodećoj momčadi skupine. Na Poljudu su u srijedu poslijepodne trenirali svi osim Barišića i Sose koji su odradili trening u fitnessu. Preostala 23-jica su vježbala na glavnom travnjaku Poljuda, ali jasno je da svi putuju u Dansku gdje se reprezentaciji priključuje i Luka Modrić sa svježim potpisom Florentina Pereza.

Za Hrvatsku nije teško igrati još jednu 90 minuta

Josip Juranović odradio je u srijedu poslijepodne zadnji trening na njemu poznatom travnjaku. Na Poljudu je proveo pet i pol godina, a u ponedjeljak je s Vatrenima odigrao 90 minuta kontra Francuza. Kakav je pogleda na utakmicu s kratke vremenske distance?

- Vidjeli smo da smo imali veći posjed lopte, stopostotne šanse u drugom poluvremenu. Ali sve u svemu, zadovoljni smo s bodom - kazao je Juranović.

Kakav je osjećaj nakon dvije utakmice gdje ste zajedno s Brozovićem jedini odigrali dvije kompletne utakmice?

- Šest i pol tjedana sam bio izvan treninga, borio sam se s ozljedom. Zato sam se odmoran priključio reprezentaciji i zadovoljan sam s dvije utakmice u kontinuitetu.

image
DUJE KLARIC Cropix

Možemo parirati

Podsjetimo, Juranović se ozlijedio sredinom travnja u polufinalu Kupa Škotske protiv Rangersa. No, oporavio se i ne dvoji oko pitanje može li i treću utakmicu zaigrati u ovom gustom rasporedu?

- Tko ne može za Hrvatsku - jasno je odgovorio Juranović.

U petak Vatrene čeka Danska, još jedna tjelesno zahtjevna utakmica. Osim što su Danci kvalitetni, tjelesnom spremom su također na vrhunskoj razini.

- Nisu izgubili više od 20 utakmica u nizu. Kvalitetni su, ali zar mi nismo? Držim, ako se svi složimo u glavi mislim da im možemo parirati.

Što znači “ako se složimo u glavi”?

- To se vidjelo protiv Francuske, tu vam je odgovor.

Koja je tajna uspjeha Danaca?

- To morate njih pitati. Nismo ih još analizirali, tek slijedi analiza.

image
DUJE KLARIC Cropix

Jeste li zadovoljni remijem u Kopenhagenu ili mudro, strpljivo računate na pobjedu ?

- Ne znam, da pitate nekog igrače je li zadovoljan s remijem, nitko nije nikada ponudio pozitivan odgovor. Tako da i mi idemo po sva tri boda.

Sretan u Celticu

Treba će negdje vraćati bodove koje ste izgubili protiv Austrije, zato u Kopenhagenu treba dobro zapeti za pozitivan rezultat.

- Taj kiks protiv Austrije se nije trebao dogoditi, ali se nažalost dogodio. Često znam reći, bolje da se dogodio jučer, nego sutra. Vidjela se pozitivna energija protiv Francuske i sada idemo dalje.

Kako ocjenjujete prošlu sezonu na osobnom planu?

- Ne može biti bolja. Osvojio sam drugo prvenstvo zaredom i Liga kup. Jedva čekam da se vratim u Celtic, da počnemo ponovno.

image
DUJE KLARIC Cropix

Nakon Legije i Celtica, možda i treću godinu zaredom lov na naslov, ali u trećem klubu ?

- Ha, ha... vidjet ćemo, nije to do mene. Sretan sam u Celticu.

U kakvom ste odnosu sa vašim najvećim konkurentom Šimom Vrsaljkom?

- Nema tu zle krvi, prije svega smo prijatelji. Kada ja igram, on priča sa mnom i obrnuto. Počeo je trenirati i nadam se da ćemo imati dobar dvoboj na desnoj strani.

image
DUJE KLARIC Cropix

Linker
27. travanj 2024 05:36