CROPIX
VELIKA ANKETA SN-A

VATRENI NAJMANJE TRI MJESECA BEZ JEDNOG OD JUNAKA SP-A! Zlatko Dalić je objavio tri imena za moguću zamjenu, koga biste vi bacili u vatru?

Jednog od junaka hrvatskog srebra u Rusiji, Ivana Rakitića, neće biti najmanje tri mjeseca (do okršaja sa Slovačkom 6. rujna), a Zlatko Dalić izdvojio je tri imena koja bi mogla nadomjestiti veznjaka Barcelone
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. svibanj 2019. 23:25

Počela je “akcija Wales”. Reprezentacija Hrvatske na čelu sa Zlatkom Dalićem iz splitskog prvokategornika Le Meridien Lav kreće prema drugoj pobjedi u kvalifikacijama za Euro 2020.

Tijekom poslijepodneva srijede zamijetili smo 10-ak igrača koji su stigli na okupljanje prije Dalićeva obraćnja medijima. Ali među njima nije bilo Ivana Rakitića. I neće ga biti.

- Kada svi dođu, imat ćemo potpunu sliku. Ono što vas najviše zanima svakako je stanje s Rakitićem. U razgovoru smo donijeli zajedničku odluku da Rakitić neće biti na ovoj akciji reprezentacije. Na finalu Španjolskog kupa obnovio je ozljedu, jer znam da je već imao problema sa zadnjom ložom. Ne bi Rakitić bio zdrav za nama bitnu utakmicu i bolje je da preskoči ovu lipanjsku akciju. Dakle, Omiš, Wales i Tunis ide bez Rakitića.

Modrić je glavni igrač

Samo za Omiš nema Kovačića (Europska liga) ni Lovrena koji s Liverpoolom igra finale Lige prvaka.

- Kovačić stiže 2. lipnja, a Lovren dolazi 4. lipnja u Rijeku.

U kadru je Luka Modrić, tu nema dvojbe. Međutim, njegov Real je u dubokoj apatiji. U kakvom je igračkom stanju Modrić?

- Naš kapetan bit će naš glavni igrač, o njemu puno toga ovisi. Od njega očekujem maksimum, da bude baš kakav je i do sada bio u svakoj utakmici. Modrić je bio i ostat će naš motor, snaga i pokretač - naglasio je Dalić.

Polako prelazimo na Wales. Nema Rakitića, tko će na njegovu poziciju?

- Tu su Vlašić, Pašalić, Kovačić... ima dovoljno kandidata i ne sumnjam u njih. Nećemo kukati, koga nema, bez njega se može.

Nova lica u reprezentaciji su Osječanin Škorić i prvi strijelac HNL-a Mijo Caktaš.

- Dao sam im pozive da se priključe od prvog dana. Caktaš igra polušpicu, to je ono što nam treba. Obojica će biti na dispoziciji i kroz treninge će dobiti šanse. Da, u Omišu ih možemo očekivati da će zaigrati.

VIDEO: Jurica Radić

Lipanj je iz povijesti neugodan, utakmica je teška, jer nije bilo dobro u dva početna dvoboja kvalifikacija. Koliko ste analizirali Wales, kakve Velšane očekujete?

- Nakon Mađara nemamo puno izbora, jer izgubili smo tri boda. Ono što me muči je termin u 15 sati u Gradskom vrtu. Sjetite se samo Senegala u Osijeku prije godinu dana, igrali smo u 18 sati, a bilo je vruće. Međutim, bez obzira na sve, moramo se dobro pripremiti. Prije svega da napravimo dobru atmosferu. Što se tiče Walesa, Ramsey ne igra, ali ne bih želio puno o njima. Dobili su Slovačku bez posjeda, međutim imaju kontru i polukontru.

To je način igre koji će puno reprezentacija prakticirati protiv Hrvatske. Svjestan je toga i Dalić.

- Sada samo mi favoriti, imamo posjed, kontrolu igre i moramo se paziti kontri i polukontri. Znamo koliko je Bale nezgodan, a imaju Velšani i brzog Jamesa. Uz njihovu tranziciju bit će najopasnije kada je lopta u našem posjedu.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 15:  Ivan Rakitic of Croatia acknowledges the fans following the 2018 FIFA World Cup Final between France and Croatia at Luzhniki Stadium on July 15, 2018 in Moscow, Russia.  (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Dan Mullan/Getty Images / Getty Images
Rakitić

Prekidi su problem

Nakon poraza od Mađarske najavili ste da ćete prodrmati momčad. Nešto slično ste napravili nakon neuspjeha kontra Peura u ožujku prošle godine.

- Situacija se mijenja otkada smo postali viceprvaci svijeta. Mi smo meta svima, svi idu 120 posto. Igrači moraju shvatiti da smo drugi na svijetu, iako znam da nije lako na kraju sezone opet se staviti u “film” SP-a. Međutim, na meni je odraditi taj posao. Sva odgovornost je na meni, da ekipu spremim za Wales.

Najviše je problema u defenzivnom skoku, a Wales je nadmoćan u upravo u tom segmentu.

- Prekidi su problem, jasno mi je. Primili smo 14 golova iz defenzivnog skoka i to je stvar koju moramo poboljšati. To su odgovornost, rad i disciplina. Wales ima i opasan prekid, ali opet naglašavam, imamo vrijeme. Imamo osam dana priprema.

Hoće li boravak u Dalmaciji igrače napuniti pozitivnom atmosferom?

- Vjerujem da ćemo u ovih šest-sedam dana uživati u Splitu, Rijeci i Osijeku. Jasno, sve mora začiniti rezultat.

Imate li kakve posebne motivacijske metode za pripremu pred Wales?

- Izgubili smo od Mađarske, ali imamo šest utakmica do kraja i treba nam 12 bodova. Bitno je skupiti 15 bodova kako god bilo. Moramo popraviti igru jer s izdanjem poput onog protiv Mađarske nećemo uhvatiti željene bodove. Moramo prodrmati ekipu. Kako? Da budemo agresivniji, kompaktniji. Favoriti smo, ne bježimo od toga, ali moramo to na terenu dokazati.

Osjećate li da igračima treba dodatna motivacija zbog samo tri boda iz dva kola?

- Tvoj narod i tvoja država, to su najveći motivi. Ne, neće nam motiva nedostajati.

Za kraj, opet pitanje o momčadi. Tko je vratar za Wales?

- Tek smo došli, imamo sedam dana...

Linker
30. travanj 2024 15:06