BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
NEMA ‘LAKO ĆEMO‘

Vatreni, oprez! Poslije medalja uvijek je stizao težak mamurluk, uz buđenje zalijevanjem hladnom vodom

Šest bodova protiv Walesa i Turske bio bi idealan scenarij, ali i četiri boda bila bi prihvaćena
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 25. ožujak 2023. 14:10

Ukupne brojke ne sugeriraju dramu, dapače. Nakon odigranih velikih natjecanja hrvatska je reprezentacija u sljedećim službenim utakmicama - kvalifikacije za Euro, Svjetsko prvenstvo ili u Ligi nacija - ukupno igrala 22 puta, uz 11 pobjeda i samo četiri poraza, uz opipljivu pozitivnu razliku pogodaka. No, u dvobojima nakon osvojenih medalja "vatreni" su nakon klimaksa velikog uspjeha redovito doživjeli težak mamurluk, uz buđenje zalijevanjem hladnom vodom.

Nakon bronce u Francuskoj Hrvatska je u napadu na Euro 2000., koji nije dohvatila, izgubila na gostovanju od Irske 0-2, što je dalo naslutiti kasniji hod po trnju, pa i onu traumu s Jugoslavijom (2-2) kada nam je izmaknulo prvo veliko natjecanje.

Dvadeset godina poslije, na "afteru" ruskog srebra, Španjolska nas je u Ligi nacija dočekala osvetnički raspoložena, isprativši iz Elchea viceprvaka svijeta s pola tuceta lopti u mreži, što je do danas najteži poraz "vatrenih" u povijesti, a nekoliko dana poslije Englezi su na Rujevici osvojili bod (0-0).

Te utakmice kao da su nagovijestile pad, više u igri nego rezultatima, ali i otvorile oči izborniku Zlatku Daliću koji je nakon Eura 2021. povukao odrješite i jake poteze te "vatrene" vratio na osnovne postavke i time počeo krčiti novi mundijalski pohod prema kolajni...

Često nam treba "aspirin"

Zanimljivo, samo smo 2004., nakon Eura u Portugalu, s Cicom na klupi, u kvalifikacije za, simbolično, Njemačku, krenuli s dvije vezane pobjede, protiv Mađarske i Švedske, što je bio sjajan trampolin i najava novog plasmana, a istodobno smo 2002. i 2018. prva dva koraka učinili bez pobjede, s remijem i porazom, što nam je poslije otvaralo oči. Istina je, doduše, da smo gdjekad imali i lakši ždrijeb, pa su nas uz zahtjevnije protivnike čekali Malta, Andora, Kazahstan...

Često nam treba "aspirin", razgovarali smo jednom na tu temu s izbornikom Dalićem, kojeg u subotu očekuje treće otvaranje partije kvalifikacijskog šaha.

- Istina, ali sve je to stvar procesa, pripreme, psihološke prije svega. I da, ta Španjolska mi je najteža noć u karijeri, no to je život, morali smo to prihvatiti. Kako nije bilo euforije, tako nema ni tragedije. Nije nam lako, ali nismo smjeli plakati ili očajavati, nego izvući pouke te ići dalje - rekao je tada.

I potom je izvukao pouke, iako je ključ tražio sve do kraja Eura 2021. kada smo ispali od Španjolske u Kopenhagenu nakon produžetaka, no bilo je jasno da nešto ne štima. Kemija, jednostavno, tijekom tog koronaludila jednostavno nije bila dovoljna, dapače.

A onda je povukao hrabre, jasne poteze i od 2022. je Hrvatska, počevši od Lige nacija pa sve do bronce u Kataru, opet postala vezivno tkivo, koje je kod nas redovito ključna komponenta u ostvarenju velikih rezultata i snova.

Ovaj put Hrvatska opet kreže u kvalifikacije kao jasni favorit, među pet reprezentacija podcrtanih kao one koje bi bez velikih muka trebale izboriti kontinentalno finale sljedeće godine u Njemačkoj, ali ujedno i kao zagrijavanje motora za Final Four Lige nacija ovoga lipnja u Nizozemskoj.

- Ne bismo trebali imati problema, ali oprez je nužan jer je svako otvaranje jako važno, a ujedno će generirati atmosferu za lipanj. S četiri boda osigurali bismo komotnu situaciju, i to je ono što Zlatko i ekipa sigurno žele ostvariti - razgovarali smo nekidan s čovjekom iz Saveza, svjesnog dodatne sinergije s punim Poljudom i povratkom Torcide.

Želja za vrhunskim vinom

"Dejt" je to koji Dalić priželjkuje dulje vrijeme i na koji želi doći s bocom vrhunskog vina, a ne kiseliša, koji dugo ostaje u ustima.

Reprezentacija koja je pod njegovim vodstvom postala konstanta najviše razine svjetskog nogometa definitivno je toga svjesna. A Njemačka je ionako nekim velikanima na zalasku označena kao konačna kruna - tulum hrvatskih navijača koji su nedostajali u Kataru - i upravo bi u Njemačkoj trebali doživjeti kulminaciju i oproštaj sa stilom.

Pretpostavka takvog epiloga temelji se, međutim, upravo na Splitu i Bursi. Nije ključna, ali bit će definirajuća u planiranju i stvaranju pretpostavki nužnih za posljednji ples zlatne generacije prije dolaska nekih novih klinaca. A dosta smo se puta opekli da sada ne bismo bili pametniji i mudriji.

Izbornik Zlatko Dalić je toga itekako svjestan i stoga nema dvojbe da će Hrvatska u subotu na Poljudu izgledati ozbiljno i spremno. Pitat će se nešto i Wales, svakako, no ključne odgovore, i u Splitu, ali i u Bursi, ipak drži katarski medaljaš.

Linker
08. svibanj 2024 11:09