VOJKO BASIC/CROPIX
UEFA ĆE ‘OMEKŠATI?‘

Vatreni pred gledateljima!? Utakmice sa Šveđanima i Francuzima ‘sele‘ na Poljud? Jedan je problem...

Postoji nekoliko opcija, a pošto Hrvatska u rujnu nije domaćin, nema žurbe za eventualne promjene
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. kolovoz 2020. 15:41

UEFA će ponovno razmotriti opciju da ipak dopusti igranje Lige nacija s gledateljima, u državama gdje epidemiolozi daju zeleno svjetlo. Velik je pritisak niza nacionalnih saveza na krovnu kontinentalnu organizaciju, primjerice Islanđani silno žele da njihovi ljudi na Otoku uživo prate ogled s Engleskom 5. rujna.

Na videokonferenciji s glavnim tajnicima država članica, na kojoj je HNS predstavljala Ivančica Sudac, voditeljica međunarodnih poslova i licenciranja, najavljena je mogućnost promjene krutog stava Nyona. Čelnici UEFA-e brinu se da bi parcijalno rješenje, po kojem bi se negdje igralo publikom, a negdje ne, moglo narušiti integritet natjecanja tako što ne bi svi bili u ravnopravnom položaju, no drugi ističu kako navijačima treba dopustiti dolazak gdje god je do moguće, a gdje nije tretirati “višom silom”. Konačna odluka očekuje se sredinom kolovoza.

HNS je već riješio da će Vatreni u listopadu biti domaćini Švedskoj i Francuskoj u Zagrebu, na Maksimiru, s objašnjenjem da se igra bez gledatelja.

- Ako UEFA dopusti dolazak publike na utakmice i HNS može preispitati odluku koju je donio na temelju trenutačnog stava da gledatelja nema - kazao nam je glasnogovornik Tomislav Pacak.

Nema žurbe za odluku

Kako Hrvatska nije domaćin u rujnu, nema žurbe, znat će se sve uskoro.

- Mislim da se lokacija ne bi mijenjala, iako bismo teoretski i to mogli tražiti od UEFA-e. No tu su sve zasad hipoteze - dodao je Pacak.

Nakon što je HNS jednostrano zabranio igranje HNL-a i finala Kupa s publikom, a da takvu odluku nije donio Nacionalni stožer civilne zaštite, pitamo se što će napraviti ako nam UEFA dopusti da spomenute oglede upriličimo s navijačima. Hoće li iskoristiti tu mogućnost? Ako i budu gledatelji, djeluje nam vjerojatnije da će to biti u Maksimiru, neovisno što Istok nije u funkciji. Druga je opcija da presele oglede u Split, što je i najavljeno kao varijanta kad bi se igralo s publikom. U svakom slučaju, UEFA je odškrinula vrata toj opciji...

Klubovi i ograničenja

No, za države gdje je korona u zamahu nije isključena varijanta igranja na neutralnom terenu. U slučaju da gostujućoj ekipi nije dopušten slobodan ulaz u zemlju, bez da moraju u karantenu. Neka natjecanja mlađih uzrasta mogla bi biti pomaknuta za proljeće 2021. godine.

Po pitanju klubova, naglasak je stavljen na kvalifikacije za Ligu prvaka i Europsku ligu. Postoji mogućnost odigravanja određenih utakmica na neutralnom teritoriju kako bi se ispoštovala sva ograničenja što se tiče međunarodnih putovanja koja su još uvijek na snazi u brojnim europskim državama. UEFA je tom prilikom posebno zahvalila nogometnim savezima Poljske, Grčke, Mađarske i Cipra na suradnji. Oni su stavili na raspolaganje stadione.

Podsjećamo, prema novim pravilima, UEFA će prije svakog ždrijeba objaviti popis svih poznatih ograničenja na području međunarodnih putovanja, a klubovi sudionici dužni su obavijestiti o promjenama u njihovim državama najkasnije dva dana prije održavanja utakmice. U slučaju da klub ne ispuni obvezu obavještavanja u danom roku te da se utakmice zbog toga ne može održati, smatrat će se kako je taj klub odgovoran za neodigravanje utakmice te će je izgubiti 3:0.

Klubovi koji zbog mjera protiv koronavirusa nisu u prilici ugostiti suparnike u vlastitoj državi morat će predložiti mjesto odigravanja na neutralnom teritoriju unutar 24 sata od ždrijeba ili prolaska u sljedeći krug natjecanja. Ako domaćin ne ispuni navedenu obavezu, bit će odgovaran za neodigravanje utakmice i UEFA-ino Kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo će utakmicu registrirati 3:0 za gosta.

Odbiješ li ići na novo mjesto, gubiš 0:3

U slučaju da nacionalne mjere i ograničenja ne dopuštaju određenom klubu da otputuje na gostujuću utakmicu, klub domaćin dužan je UEFA-i predložiti novo mjesto odigravanja na području neutralne države u koju gostujući klub može slobodno otputovati. Ako klub domaćin ne predloži novo mjesto odigravanja, konačnu odluku o stadionu na kojem će se odigrati utakmica donijet će UEFA. Odbije li ijedan klub odigrati utakmicu na novom mjestu odigravanja, smatrat će se kako je taj izgubio utakmicu s rezultatom 3:0.

Momčadi mogu igrati s 12 negativnih

Momčad koja ima pozitivne na koronavirus, smjet će igrati utakmicu ako ima najmanje 12 negativnih igrača, od toga je jedan golman. Dogodi li se korona kod nekog od sudaca, moći će ga zamijeniti arbitar iz države u kojoj se igra, čak i ako nema znak FIFA-e.

LIGA A - SKUPINA 3

1. kolo (5. rujna):
Portugal - Hrvatska
Švedska - Francuska

2. kolo (8. rujna)
Francuska - Hrvatska
Švedska - Portugal

3. kolo (11. listopada):
Hrvatska - Švedska
Francuska - Portugal

4. kolo (12. listopada):
Hrvatska - Francuska
Portugal - Švedska

5. kolo (12. studenoga):
Švedska - Hrvatska
Portugal - Francusk

6. kolo (17. studenoga):
Hrvatska - Portugal
Francuska - Švedska

Linker
19. travanj 2024 20:14