Belgija i Hrvatska igrale su prošle godine u Bruxellesu uoči Eura

 AFP
OKRŠAJI U OŽUJKU

Vatreni pronašli suparnike za pripreme, jedna utakmica nudi pravi spektakl protiv najboljih na svijetu

Hrvatska reprezentacija pronašla suparnike s kojima će se sastati u ožujku...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. siječanj 2022. 15:26

Hrvatska reprezentacija u ožujku će odigrati dvije prijateljske utakmice u Kataru, a prema neslužbenim, ali provjerenim informacijama u Dohi će se između 22. i 29. ožujka osim Vatrenih naći Katar, Belgija, Slovenija i vjerojatno Francuska. Pritom je plan da Vatreni igraju s Belgijom i domaćinom.

Izbornik Zlatko Dalić nedavno je najavio:

- Imat ćemo dvije utakmice u Dohi, jedna će biti lakša provjera, a druga sjajan susret s kojim ćemo 29. ožujka otvoriti stadion.

Belgija 29. ožujka

Dalić je odlučio povesti Vatrene u zemlju organizatora Svjetskog prvenstva, osjetit će klimatske uvjete i nove stadione, boravit će tamo desetak dana u nadamo se veselijem ozračju nego u Americi prije četiri godine, uoči Rusije. Iako, kako je završilo u Rusiji, neka bude što mora biti…

Taj rival za spektakl 29. ožujka je Belgija, vodeća reprezentacija na FIFA-oj ljestvici. Nekoliko dana ranije prvi suparnik Hrvatima trebao bi biti Katar. Kako nije još sve perfektuirano i potpisano ostavljamo mogućnost da se dogodi kakva promjena, jer to je uvijek otvoreno dok se sve službeno ne riješi. Premda su pregovori u finišu… Katar ima namjeru igrati protiv tri reprezentacije, no raspored odigravanja susreta nije usklađen do kraja. Slovenija, koja je bila s nama u kvalifikacijskoj skupini za Svjetsko prvenstvo, također ima nakanu odigrati dvije utakmice. Matjaž Kek je ostao izbornik, potpisao je do Eura 2024. godine i za njih je to isto zanimljiva provjera pred Ligu nacija. Hrvatska je s Francuskom u Ligi nacija, a bila je i u proteklom ciklusu, pa još jedan dvoboj sa svjetskim prvacima nije nužan. Francuzi su najavili kako će u siječnju objaviti koja će dva susreta oni odigrati.

image
VIRGINIE LEFOUR Afp

Vatreni su već jednom trebali u Dohu, u ožujku 2020. godine, tada je dogovoren turnir na kojem su naši imali za odigrati utakmice sa Švicarskom i Portugalom, no zbog korone je otkazan. Sada Portugal nije slobodan, jer mora u doigravanje za nastup na SP-u. U to doba Belgijci su pisali kako su ostali bez 2,7 milijuna eura koliko je njihov Savez trebao inkasirati od organizatora akademije Aspire. HNS sigurno manje, ali jasno je zašto pregovori dugo traju. Službeno je bio taj program potvrđen tek sredinom veljače, jer trebalo je sve uskladiti po pitanju TV-prava, marketinga i raspodjele novca. Hoće li sada to biti brže definirano? Relativno malo je nacionalnih vrsta na raspolaganju za pripremne oglede u ožujku, jer mnoge će tek tada završavati kvalifikacije. Ždrijeb Mundijala je 1. travnja, pa će Dalić moći samo ostati u Dohi, gdje će doznati protivnike za studeni.

Sudar u Bruxellesu

Belgijski izbornik Roberto Martinez i Dalić od ranije su u dobrim odnosima, tako su se ove dvije ekipe sastale u Bruxellesu uoči Eura, kad je Belgija dobila 1:0. Zabio je Romelu Lukaku, a za Vatrene je debitirao Joško Gvardiol, koji je potom bio standardan izbor na lijevom beku na Europskom prvenstvu. Dva zadnje međusobna ogleda završila su pobjedama Crvenih vragova, iako je ukupan skor izjednačen, svaka ekipa ima po tri pobjede uz dva remija.

- Opcija je da u ožujku igramo u Dohi, premda imamo na stolu i varijante da dogovorimo susrete u Europi - to je kazao Martinez još u studenome prošle godine, odmah nakon završetka kvalifikacija. Kasnije se nije detaljnije izjašnjavao, iako je dao naslutiti da će povesti momčad u Katar kako bi vidjela gdje se igra Mundijal, ali i da provjeri neke mlađe igrače koji su mu zanimljivi...

S Katarom su se naši sastali samo jednom i to 2011. godine na riječkoj Kantridi. Okončano je 3:2 za Hrvatsku. Pobjednički gol zabio je Nikica Jelavić u sudačkoj nadoknadi, prije toga strijelci su bili Ćorluka i Klasnić.

FIFA ranking: 1.

Izbornik: Roberto Martinez

Vrijednost momčadi:

394 milijuna eura

Dosadašnji susreti s Hrvatskom:

3 pobjede, 3 poraza, 2 remija

Linker
26. travanj 2024 06:27