ANTE CIZMIC Cropix
OPREMA STIŽE BRODOM

Vatreni sa sobom u Dohu nose posebni kontejner! Imat će nekoliko tona stvari, ali piće i hranu neće nositi

Hrvatski nogometni savez se naveliko priprema za Svjetsko prvenstvo u Kataru
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. kolovoz 2022. 07:00

Za tri mjeseca počinje najveći ovogodišnji svjetski sportski događaj, a HNS se već punom parom priprema za Katar. U Savezu je krenula akcija “Putni kontejner”, koji će morskom rutom prema Bliskom istoku. Nakon Brazila oprema koja je potrebna HNS-u i reprezentaciji ponovno će se voziti brodom. Na kontinentalnim relacijama to se čini kamionima...

"U tijeku je prikupljanje svega što je nužno kako bismo napunili veliki kontejner koji će brodom put Dohe. Planiramo da krene krajem rujna ili početkom listopada. Trebat će više od mjesec dana da doplovi tamo i da prođe carinu. Ne mogu u ovom trenutku kazati o koliko će se točno tona raditi", rekao nam je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

Od vrata do vrata

Što sve nose sa sobom iz Hrvatske u Katar? Mislite butelje vrhunskog vina, kulen i pršut, ne, ni blizu... Zapravo vjerojatno bi bilo tako, kad bi smjeli. Odsjest će u luksuznom resortu hotela Hilton Doha, trenirat će u centru Al Ersal i tamo će imati sve potrebne uvjete. U to se ponovno uvjerilo izaslanstvo HNS-a koje je bilo u inspekciji protekli mjesec.

"Bit će angažirana tvrtka koja će obaviti prijevoz “od vrata do vrata”. To su stvari koje i inače vozimo na velika natjecanja, a potrebne su za trening, pored onoga što daje FIFA na licu mjesta, zatim lijekovi, medicinske potrepštine poput zavoja, kinezioloških traka... Unutra će biti i marketinški artikli poput poklona, suvenira... U hotelu ćemo imati sobu za slobodno vrijeme za igrače, u kojoj će se moći opustiti. Kao i inače, bit će dostupni pikado, stol za stolni tenis, Playstation... Medijski centar većinom priprema FIFA, ali na nama je da ga uredimo sa sponzorskim panoima, fotografijama...."

Marcelo Brozović možda ne bi bio niti u nogometnoj formi ako ne bi bilo pikada koji mu je golema strast, nije jedini, ali jaču konkurenciju ima u stolnom tenisu. No, kad Vatreni idu na velika natjecanja u kamionu se zna naći i pokoja butelja vina da se otvori nakon pobjede. Ovaj put Katar je dao veliki - stop!

"Nećemo voziti hranu i pića, teoretski bismo nešto mogli, ali morali bismo vrlo detaljno navesti što je to. Svakako strogo su zabranjeni alkohol i svinjetina te svi proizvodi koji su povezani s njom. Dakako, i droge, i oružje... ali to ne moram posebno spominjati. Od pića znamo nekad uzeti svoju vodu, sad tek moramo odlučiti ima li smisla to ovaj put. Ovisno o mogućnostima po pitanju carine, ponijet ćemo primjerice neke grickalice za novinare", misli Pacak i na “sedmu silu”.

No, u njihovom hotelu barovi nude alkohol, Zlatko Dalić ne pije, ali možda tko iz delegacije posegne za kojom opuštajućom čašicom. Na izborniku je hoće li dopustiti dolazak u hotel suprugama i ostalima povezanima s igračima, i ako hoće u kojoj mjeri.

Virtualne inovacije

Što je sve drugačije u Kataru nego ranije?

"Ključna prednost za reprezentacije je što nećemo morati putovati osim kratkih vožnji autobusom u trening centar i na stadione. Pritom ćemo na stadion ići po novom samo na dan utakmice, neće na njemu biti treninga dan prije susreta. Mediji će imati golemo središte u QNCC-u, tamo će se održavati press konferencije svih ekipa uoči svakog susreta. Nama je to dvadesetak minuta vožnje od hotela, ali Nijemcima je primjerice sat vremena jer su uzeli kamp na sjeveru. Izolirali su se, ali i oni će morati dolaziti u taj centar. Tamo će medijski djelatnici imati odlične uvjete, niz restorana, a bit će i “beer garden”", zna Pacak što novinarima treba za inspirativnije tekstove te dodaje:

"Napravili su virtualni stadion gdje će se na super velikom ekranu moći gledati utakmice, a ujedno i pratiti konferencije za medije te čak od tamo postavljati pitanja trenerima i igračima. To će biti zgodna inovacija u odnosu na prethodne turnire."

27 ljudi iz pratnje

Vatreni se moraju pripremiti na veći pritisak medija nego ikad.

"Kako su svi novinari u Dohi, teško je predvidjeti koliko će se njih pojavljivati u kampu na medijskim aktivnostima, a svjesni smo da će biti pritisak mnogih koji će tražiti puno više intervjua i priča nego inače budući da smo svjetski doprvaci, da imamo Luku Modrića i još nekoliko svjetskih zvijezda, ali i činjenicu da su svi mediji - u istom gradu."

Sva druženja s novinarima planiraju se obaviti uživo.

"Ne opterećujemo se ovog trenutka s pandemijom - ne planiramo ništa raditi virtualno nego sve uživo, na licu mjesta. Ipak je puno bolja bila interakcija s medijima u Roščinu u Rusiji nego putem Zooma tijekom Eura 2020. Nadam se da se okolnosti po pitanju pandemije neće pogoršati do prosinca."

Hrvatska reprezentacija imat će samo za sebe četiri kata u hotelu Hilton Doha, svaki igrač će boraviti u vlastitoj sobi, neće biti cimera. Dalić ima mogućnost povesti 23 do 26 nogometaša. Zacijelo će to biti 26.

"Naše je pravo u delegaciji akreditirati još 27 ljudi. Uz stožer - trenere, liječnike, ekonome, to je ista i iskusna ekipa kao i inače - team manadžerica Iva Olivari, povjerenik za ulaznice Nikša Martinac, Ante Civarić iz marketinga, medijski tim - Marko Cvijanović, Drago Sopta i ja, kuhar Tomica Đukić, voditelj odjela za prevenciju, sigurnost i integritet Jurica Jurjević... Imat ćemo svoje dvorane za obroke, sastanke, za slobodno vrijeme, za opremu i ured Saveza. Nitko neće moći pristupiti tom dijelu hotela osim nas, reprezentacija će uživati mir i privatnost. Zato nam je bilo važno da nađemo takav hotel jer u Dohi su uglavnom bili dostupni gradski hoteli iz kojih se izlazi izravno na ulicu. Jako je malo bilo resort varijanti, stoga smo sretni što je naš iz te kategorije. Imat ćemo mogućnost popiti kavu na zraku, koristiti hotelsku plažu. Neće to igrači koristiti ne znam koliko, ali u teoriji se mogu prošetati oko bazena ili pokraj plaže što je ipak ugodnije nego izaći iz hotela ravno na cestu."

Hoće li fotoreporteri moći priči s morske strane pa uhvatiti golišave fotografije kao u Brazilu kad su se kupali na bazenu, neki i u moru?

"U teoriji mogu prići, ali kako to nije resort toga tipa siguran sam da neće biti sličnih materijala kao u Brazilu", zaključio je Tomislav Pacak.

Linker
18. travanj 2024 20:04