DAMIR KRAJAC Cropix
VELIKO SLAVLJE U PULI

Vatreni srušili Poljake! Bišćanovi izabranici na hajdučki pogon okrenuli rezultat i upisali novu pobjedu

Iako su gosti poveli, Stipe Biuk i Marin Ljubičić su preokrenuli rezultat
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. studeni 2022. 20:32

HRVATSKA - POLJSKA 3:1 (Biuk 31, 44, Ljubičić 90/Szymczak 20‘)

PULA Stadion Aldo Drosina.Gledatelja: 400. Sudac: Marin Vidulin (Hrvatska).

HRVATSKA (4-3-3): Sentić - Jurčec (od 84. M. Matić), Jelenić, Perković, H.Smolčić (od 84. I. Smolčić), Hodza (od 60. Šego), Palaversa (od 73. Bulat), Baturina (od 60. Pršir), Pašalić (od 60. Ljubičić), Beljo (od 60. Šimić), Biuk (od 73. Stojković). Izbornik: Igor Bišćan.

POLJSKA (4-3-3): Bieszczad - Wojtowitcz, Mosor, Peda, Szmyt - Marchwinski (od 77. Rakoczy), Legowski (od 84. Formalczyk), Bieganski - Muslalowski (od 73. Ratajczyk), Symczak, Myszor (od 63. Buksa). Izbornik: Micheal Probierz.


Golovima donedavnog napadačkog tandema Hajduka, Stipe Biuka i Marina Ljubičića, mlada je hrvatska selekcija zasluženo svladala vršnjake iz Poljske.

Osim u prvih 15-20 minuta mladi su Vatreni imali više od igre, više posjeda i naposljetku i više fokusa ispred suparničkog gola. Poljaci nisu bili podređeni, štoviše, imali su izvrsnih akcija i dobrih prilika, ali osim gola za vodstvo, u svim drugim prilikama vrlo dobri Sentić ili blok obrane zaustavili su goste...

Za prvu od dvije prijateljske utakmice u ovom reprezentativnom terminu Igor Bišćan je protiv Poljaka uvrstio četiri debitanta u prvu postavu. To, naravno, znači da novi igrači trebaju određeno vrijeme da se uigraju sa starosjediocima, te da kompaktno momčadi ne može odmah biti u optimalnoj razini. To se u prvoj fazi ove utakmice i osjetilo jer su Poljaci, koji za razliku od mladih Vatreni nisu izborili plasman na EP, djelovali prilično homogenije. Gosti su dobra momčad i oni su to u nekoliko opasnih napada i pokazali. Kapitalizirali su svoje dobre učinke u 20. minuti, kada je jednu dubinsku loptu iskoristio Szymczak, te između Jurčeca i Jelenića ušao u kazneni prostor i onda snažnim udarcem pogodio mrežu nedužnog Sentića.

Nakon što su Poljaci poveli naši nisu pali. Štoviše, djelovalo je kao da su baš tada ubacili u višu brzinu te su postajali okomitiji i konkretniji. Do izjednačenja je došlo u 31. minuti nakon dubinske lopte iz našeg polja, kada je Biuk s centra pobjegao obrani Poljaka, a kad je stigao na rub kaznenog prostora sigurno je svladao istrčalog vratara gostiju. Biukova hitrina bila je problem za poljsku obranu, što se logično očekivalo temeljem vrlina splitskog napadača. No, on se pokazao spretan i u kaznenom prostoru u 42. minuti. Vrlo dobri lijevi bočni Hrvoje Smolčić odlično je centrirao na drugu stativu, gdje je loptu dočekao Beljo i glavom je spustio u sredini Biuku. Napadač Vatrenih je primio loptu i iz poluokreta u padu odlično je pogodio mrežu nedužnog vratara Biesczada.

Tako je inicijativa Hrvatske rezultirala preokretom rezultata, iako valja reći da je u udarcima prema golu bilo i u prvom dijelu, a i na kraju utakmice, praktično istovrsna statistika. Bišćanova je momčad, međutim, bila konkretnija pred golom i u nastavku, kada je veći broj izmjena na obje strane donekle razvodnilo ritam igre. Uz to, i kiša je doprinijela skliskijem travnjaku. Unatoč tome, Ljubičić je u 89. minuti iz blizine poentirao za 3:1, a on, Stojković i Šimić imali su još nekoliko prilika da povise vodstvo.

Sve u svemu solidna provjera za mladu vrstu, uz dobrog suparnika, te korektno suđenje Vidulina.

Linker
05. svibanj 2024 04:03