OZAN KOSE
PITANJE STATUSA

Vatreni su svjetski doprvaci i moraju ostati u eliti! Evo što trebaju napraviti, 1:0 poraz bio bi koban

Hrvatska se ne može pohvaliti nastupima u Ligi nacija, ali je vjerojatno imala najteži ždrijeb od svih
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. studeni 2020. 11:08

Ostanak u elitnoj kategoriji Lige nacija prvenstveno je statusno pitanje, iako može pomoći kod plasmana na Europsko prvenstvo 2024. godine.


Cilj koji su i HNS i izbornik Zlatko Dalić postavili, da Vatreni natjecanje u skupini završe na trećem mjestu, ispred Švedske, kad su već zaostali za Portugalom i Francuskom, bitan je zbog rejtinga jer kad si svjetski doprvak, želiš biti dio kreme europskog nogometa, a ne igrati sa suparnicima iz B kategorije, ali i zbog najjačih mogućih utakmica koje su najbolja provjera stvarne kvalitete novih igrača koje uvodiš u momčad. Rivali poput spomenutih razgolite što je dobro i što nije, tko može, a tko mora puno napredovati da bi bio na toj razini.


Hrvatska se ne može pohvaliti nastupima u Ligi nacija, ali je vjerojatno imala najteži ždrijeb od svih aktera. U prvoj sezoni suparnici su bili Španjolci i Englezi, a u drugoj to su Portugalci, Francuzi i Šveđani.

Moglo i jednostavnije

Liga nacija polako hvata korijene, iako je daleko od natjecanja kakvim ga UEFA-a želi. Nacionalni savezi i izbornici, pogotovo u najjačim zemljama, shvaćaju je kao komercijalno zbivanje u kojem valja uzeti novac, a što se natjecanja tiče dobro je pobjeđivati, ali nije pod mus, pa se pretvorila u defile igrača. Vidi se po hrvatskom primjeru gdje Dalić toliko rotira i kombinira kao nikad prije, a ostali izbornici rade jednako.


No, UEFA čvrsto stoji uz taj projekt, što pokazuje i činjenica da ga je unatoč pandemiji izvela po zacrtanom programu do pred kraj. Moglo se to svakako napraviti daleko jednostavnije, da reprezentacije ne putuju po kontinentu i igraju pred praznim stadionima jer se postavlja pitanje zbog čega uopće lete okolo kad ih se ionako gleda samo na televiziji.


Hrvatskoj je za ostanak dovoljan bod u Švedskoj, budući da je istog suparnika dobila u Zagrebu 2:1, a u slučaju poraza gledaju se međusobni susreti.


Primjerice, kad bi bilo 1:0 za Šveđane u prednosti bi bili oni, ali završi li 3:2 za njih, bolja je Hrvatska zbog više golova zabijenih u gostima. Dakako, ostat će zadnje kolo u kojem naši imaju u Splitu Portugal, a Švedska ide u Francusku.

Treće izdanje Lige nacija

Plan je da Liga nacija ide dalje, treće izdanje odigrat će se u četiri termina u lipnju 2022. godine te u dva u rujnu. Final Four je zacrtan u lipnju 2023. a play-out u ožujku 2024. godine, kao i dodatno doigravanje za Euro. Ne bude li uplitanja u dosadašnju shemu, to će značiti da će se kroz kvalifikacije za Europsko prvenstvo plasirati 20 reprezentacija, a još četiri na kraju na temelju rezultata u Ligi nacija, kroz baraž u kojem će sudjelovati 16 ekipa.

8 utakmica dosad je u Ligi nacija odigrala Hrvatska, dobila je pritom dvije utakmice, uz jedan remi i pet poraza

Linker
21. travanj 2024 22:46