CROPIX
UEFA ZAKOMPLICIRALA KVALIFIKACIJE

VATRENI SU U RUSIJI BILI APSOLUTNI HIT, A ŠTO IH ČEKA U SKOROJ BUDUĆNOSTI? Izazovi kreću u rujnu jakim utakmicama u novom natjecanju

Nakon osvajanja srebrne medalje na Mundijalu u Rusiji što dalje čeka Vatrene?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. srpanj 2018. 19:26

Liga nacija je novo natjecanje, samim time još nije etablirano, ali je jako, kvalitetno. Za Hrvatsku počinje 11. rujna gostovanjem u Elcheu kod Španjolske, a pet dana ranije Vatreni imaju prvi jesenski dvoboj s Portugalom u Faru.

Hrvatska je u prvom jakosnom rangu, u kojem su četiri skupine s tri reprezentacije, naši su rivali Španjolska i Engleska, sa svima igramo doma i vani. U listopadu dočekujemo Engleze na Rujevici bez publike, a u studenome igramo doma sa Španjolskom, još nije određeno gdje, te na Wembleyju s Engleskom. Pobjednik skupine ide na Final Four koji se igra u lipnju 2019. godine, drugi je završio posao, a treći je ispao u drugu ligu za sljedeći ciklus. Ukupno postoje četiri ranga.

Reuters

Pitanje je kakav će stav pojedina reprezentacija i Savez zauzeti prema ovom natjecanju, no činjenica jest da je to jedini službeni reprezentativni nogomet tijekom jeseni, dok 2019. ne krenu kvalifikacije. Možda će neki isprobati više mladih igrača, ali sigurno će igrati ozbiljno. Liga nacija uvedena je kako bi se popunili termini na taj način, umjesto prijateljskih ogleda. Kojih će i dalje biti, ali mnogo manje. Tako se zna da će Vatreni u listopadu ugostiti Jordan na Rujevici.

Radi se o projektu koji donosi i novac, i jake utakmice, ali jasno da je još uvijek po rejtingu, a tako će zacijelo i ostati, barem još duže vrijeme, ispod Europskog prvenstva. Kamoli Mundijala kao najvećeg svjetskog sportskog događaja.

Cropix/Boris Kovačev

Tek krajem godine bit će ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Europsko prvenstva, tako prvi put u ovo doba godine ne znamo protiv koga ćemo se boriti za plasman u završnicu. Po novoj shemi, kad nema klasičnog domaćina, izlučni dio igra se u deset skupina, a prve utakmice su tek u ožujku sljedeće godine. U jakom ritmu svi dvoboji bit će odigrani do studenoga 2019. Iz svake od tih deset skupina dvije najuspješnije nacionalne vrste izborit će plasman na Euro, a ostala četiri mjesta, budući da su 24 sudionika završnice, dat će Liga nacija.

U kvalifikacijama je 55 reprezentacija, u pet skupina bit će pet sudionika, u pet će ih se nadmetati šest. Zasad nisu određeni nositelji, ali očekujemo da će Hrvatska biti u prvoj skupini nositelja, među 10 najboljih u Europi.

Doigravanje je u ožujku 2020. godine, što je neobično jer tek tada ćemo znati sve sudionike Europskog prvenstva. No, u tom play-offu neće sudjelovati ekipe iz izlučnog dijela natjecanja, primjerice trećeplasirani u skupinama, nego po rezultatu iz Lige nacija. Ona ima četiri jakosne skupine i u svakoj od njih četiri ekipe s najboljim skorom, koje se nisu probile kroz kvalifikacije, imat će šansu boriti se za jedno mjesto.

Tako će i rang D, jednako kao i rang A, dati jednog sudionika. Jasno, ako svi iz ranga A prođu kroz kvalifikacije, pravo se pomiče prema dolje. UEFA je uvođenjem Lige nacija zakomplicirala taj dio, iako je sam temeljni sustav kvalifikacija vrlo jednostavan.

Linker
19. travanj 2024 07:51