CLAUDIO BRESCIANI
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Vatreni u epizodi ‘Prijatelja‘ na Friends Areni: Ovo je sol na ranu koju Dalić neuspješno liječi 2 godine

U ovakvom izdanju Hrvatska će teško sačuvati kožu pored Cristiana Ronalda i Joao Felixa...
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 15. studeni 2020. 07:51

Ne očekujete baš Joeya Tribbianija i Chandlera Binga na stadionu samo zato što se zove Friends Arena, ali kada na njemu kao u subotu navečer osvane prevelik broj indisponiranih hrvatskih reprezentativaca navijač umjesto nogometne predstave odjednom gleda novu epizodu 'Prijatelja''.

Predstavu na rubu komedije zabune, naime, čak i onda kada 'vatreni' loveći rezultatski minus dolaze do pogotka malim karambolom, uz pomoć Danielssonove ruke. Sumnjamo, doduše, da je Zlatka Dalića tijekom tih 90 minuta zabolio trbuh od smijeha, prije će biti da ga je uslijed prevelikog propuha u redovima njegove momčadi boljela glava...

S pokrpanom obranom Hrvatska je već na papiru u najavama dvoboja morala izgledati ranjivo, ali računali smo da Švedska ipak nije velesila i da Pongračić i Ćaleta-Car uz pomoć bloka veznih igrača mogu zadržati suparnika na distanci. Pogreška. Možda više nemaju Zlatana Ibrahimovića, ali Šveđani nastavljaju profitirati od juridovog balkanskog talenta. Sljedeći Ibrahimović zove se Dejan Kuluševski, ne znaš je li brži ili okomitiji, je li mu otrovniji centaršut ili udarac.

image
Hrvatska protiv Švedske
SOFASCORE
Statistike omogućio: Sofascore

U prvom poluvremenu je s nekoliko istovremeno žestokih i rafiniranih naleta pokvario kompas 'vatrenima'. Prvo je zagrijao Livakovića udarcem s ruba kaznenog prostora, ali kada je sljedeći put uletjeo u šesnaesterac hrvatskog vratara ostavio je bez šanse. Okrenuo je Kovačića i pored Pongračića majstorski pogodio dalji kut. Modrić i društvo nisu stigli ustati iz nokdauna, a u posljednjoj akciji prvog poluvremena ponovno su bili na odbrojavanju u kutu.

Što nije funkcioniralo? Možda je legitimnije pitanje - što jest? Šveđani su bili motiviraniji, rastrčaniji i odlučniji da u ovoj utakmici iskorače iz podruma u kojem su zaglavili nakon prva četiri kola. U trenucima kada bi kontrolirali loptu, Modrić, Kovačić te braniči Uremović i Barišić nisu mogli preseliti težište u posljednju trećinu terena. Tamo je izolirani Budimir disao na škrge, dok se Vlašić pojavljivao samo sporadično. Perišić i Brekalo pokušali su promijeniti ritam zamjenom strana nakon dvadesetak minuta utakmice, ali ostali su daleko od kaznenog prostora, bez opipljivog učinka. Nije pomoglo što je Uremović morao van zbog ozljede, neće pomoći što je Ćaleta-Car skupio žuti karton koji ga eliminira iz konkurencije za splitsku utakmicu s Portugalom.

Solna je utrljala sol na obrambenu ranu koju Dalić neuspješno liječi već dvije godine. Na startu Lige nacija naočigled se počeo topiti kredit stoperskog tandema Lovren - Vida, ali slika ostaje jednako zamagljena i nakon što su kroz obranu prodefilirali zamjenski igrači. Jedini član uže obrane koji nakon ove kampanje zaslužuje prolaznu ocjenu zove se Domagoj Livaković, što je poražavajući podatak ako znate da je u pet utakmica inkasirao čak 13 golova.

Do utorka i dvoboja na Poljudu izbornik nema manevarskog prostora za velike promjene. U ovakvom izdanju 'vatreni' će teško sačuvati kožu pored Cristiana Ronalda i Joao Felixa, ali u očuvanju statusa u A Ligi nacija računaju na savezničku pomoć Francuza...

Linker
19. svibanj 2024 06:08