ber 9, 2022. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT/AFP)

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
SVE SE ZNA

Vatreni u velikom preokretu već saznali novo rješenje: Evo gdje će igrati nakon što je propao dogovor

Zlatko Dalić htio je team-building na Bliskom istoku, on je inzistirao da to bude u tom dijelu svijeta
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. ožujak 2024. 15:59

Vatreni neće igrati na turniru u Abu Dhabiju, ali akcija reprezentacije nije propala. Bit će u - Kairu.

Što se dogodilo? Turnir četiri reprezentacija trebao je biti održan u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Organizator je bila tvrtka Winsunited te se zato i trebao zvati W Cup. Radilo se o prvom takvom turniru, dakle novoustanovljenom. Na njemu su trebale igrati četiri reprezentacije, protiv Hrvatske u polufinalu Tunis, a drugi su par Egipat i Novi Zeland. Međutim organizator se pokazao neozbiljnim, nije ispunio uvjete, jasno da je glavni problem novac, ali i ostali logistički aspekti nisu bili riješeni. Kako se turnir bližio savezi su postajali napetiji. Prošli tjedan iz kruga HNS-a čuli smo da taj turnir još nije potpisan, ali mislili smo da je to samo formalnost jer službeno naš savez nije komunicirao da postoji bilo kakav problem, dao je novinari mogućnost da se akreditiraju, kupili smo i avionske karte i rezervirali hotel...

No, u srijedu je sve puklo. Četiri saveza koji su uključeni počeli su međusobno kontaktirali, zabrinutost je rasla, a posljednja dva dana organizator se nikome nije ni javljao. Ispostavilo se da je to bila vrlo klimava priča. Kako je dogorjelo do noktiju četiri saveza odlučila su da se odustane od toga turnira. Dakle, nije organizator otkazo turnir nego su savezi i prije nego je službeno turnir od organizatora propao, odlučili krenuti drugim putem. Egipat je predložio da preuzme organizaciju na sebe i da bude domaćin u Kairu. Savezi su pristali i turnir će se umjesto u Abu Dhabiju igrati u Egiptu od 22. do 26. ožujka. Turnir će biti odigran u ranije predviđenom formatu - u polufinalima će 22. ožujka snage odmjeriti Hrvatska i Tunis te Egipat i Novi Zeland, a potom će biti odigrane utakmica za 3. mjesto (25. ožujka) i finale (26. ožujka).

image
GORAN MEHKEK Cropix

Izbornik Zlatko Dalić htio je team-building na Bliskom istoku, on je inzistirao da to bude u tom dijelu svijeta i nađena je varijanta u Abu Dhabiju. Nije to išlo lako jer govorilo se kako je problem zatvoriti financijsku konstrukciju, što se pokazalo doista prevelikom preprekom. Rezervirali su i hotel Ritz-Carlton, raskošno zdanje s plažom, slično kakvo su imali na Svjetskom prvenstvu u Kataru kad su bili u Hiltonu.

No, od sve toga ništa, sad je HNS u žurbi radio na preseljenju delegacije sa više od 70 ljudi u Egipat. Šok je to, ali reprezentacija se u svakom slučaju okuplja u ponedjeljak u Zagrebu, a na put bi trebala u utorak, kao što je bio stari plan ili možda u srijedu.

image
GORAN MEHKEK Cropix

- Žao nam je zbog ovakvog raspleta, no morali smo reagirati i zaštititi sportski interes reprezentacije, kao i poslovni interes Saveza. Zahvaljujem kolegama iz Novog Zelanda, Tunisa i Egipta s kojima smo bili u otvorenoj komunikaciji te zajednički dogovorili sve korake, a posebno cijenimo spremnost Egipta da preuzme organizaciju ovog turnira. Najvažnije, uspjeli smo osigurati da reprezentaciji ne mijenjamo značajno plan, u dogovoru s izbornikom, jer imamo iste protivnike i ostajemo vjerni ideji da ekipi omogućimo da provede kvalitetnih tjedan dana zajedno - izjavio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić za web stranice Saveza.

- Promjena lokacije ne mijenja puno naše planove te zahvaljujem Savezu što je u ovako kratkom roku pronašao odgovarajuće rješenje u suradnji s preostalim sudionicima turnira. U Zagrebu i Kairu imat ćemo sve uvjete da ispunimo svoje ciljeve - odigramo dvije kompetitivne utakmice, odradimo dobre treninge i provedemo kvalitetno vrijeme zajedno, osnažujući tako dobru atmosferu uoči Eura ovog ljeta - rekao je ie izbornik Zlatko Dalić.

Linker
19. travanj 2024 06:42